Sammen mot ungdomsvold - webinar



Kursarrangør: Fagfokus AS
Sted: Nettkurs / Nettstudie
Hele landet
Type:Nettkurs og nettstudie
Studie / yrkesutdanning
Undervisningstid:
Dag 1 kl 09:45 - 15:30
Dag 2 kl 09:00 - 14:30
Varighet: 2 dager
Pris: 2.800
Neste kurs: 03.06.2024 | Vis alle kursdatoer

Vi tilbyr konferanse om sammen mot ungdomsvold som webinar. En konferanse om langsiktig arbeid for forebygging av ungdomskriminalitet, vold og ekskludering. Sannheten er at det er fullt mulig å forebygge at ungdom havner i gjenger, kriminalitet og et liv utenfor normene.

Litt om konferansen:
Problemet er bare at få kommuner får til et langsiktig og helhetlig tilbud der etatene jobber på tvers. Det ropes om strengere straffer, konsekvenser og raske reaksjoner. Det pekes på dårlig integreringsarbeid, og fare for svenske tilstander. Politikere beskyldes for å kappes om raske løsninger, og enkle tiltak. På denne konferansen rydder vi i forståelsen, og foreslår tiltak som alle kommuner kan starte med - dersom man har tilstrekkelig med engasjement og gjennomføringsevne.

Vi ser på:
• Fakta og myter om ungdom på skråplanet
• Mekanismene bak sosial ekskludering som fører til kriminalitet
• Risikofaktorer som må identifiseres tidlig
• Metoder for intervensjon
• Ettervern og rehabilitering

Program dag 1:
kl 09:45 - 10:30 Omfang og trender av ungdomsvold i Norge:
Hva vet vi om ungdomsvold i Norge, både ut fra offentlig statistikk og selvrapporteringsundersøkelser? Er det mer eller mindre vold blant unge i dag sammenlignet med tidligere tider? Og hvordan kan vi forstå eventuelle endringer? Lars Roar Frøyland tar oss gjennom UngVold-studien, og oppdaterer oss på tingens faktiske tilstand.
- Lars Roar Frøyland, Forsker

kl 10:45 - 11:30 Barn i konflikt med loven:
Myndighetene må sette kommunene i stand til å forebygge kriminalitet og ha gode verktøy til å hjelpe de som har havnet på skråplanet. Hva gjør barneombudet for den gruppen med stadig yngre ungdom og barn som er overrepresentert i kriminalitet og vold. Barneombudet har fokus på å ivareta barnas rettigheter, både de som utøver vold – men også de som utsettes for det.
- Thov Midtsund Nordbø, Barneombudet

kl 11:30 - 12:30 Lunsjpause

kl 12:30 - 13:15 Er du snitch er du ferdig:
«Hvis man har snitcha på noen drugdealere eller noe sånt, da får man kjørt seg ganske hardt.» Sitatet er hentet fra en elev i 10.klasse og viser taushetskulturen som preger ungdomsmiljøene. Rakel og kollegene har forsket på fenomenet og hva vi kan gjøre.
- Rakel Rohde Næss, Førstelektor

kl 13:30 - 14:15 Utenforskapets psykologi:
Catrhrine Moestue er psykolog og er spesielt opptatt hvordan ungdom rekrutteres og isoleres fra samfunn og familie. Her forklarer hun noen av mekanismene som fører ungdom ut av samfunnet og inn i uheldige miljø, samt når og hvordan disse mønstrene er lettest å bryte.
- Cathrine Moestue, Psykolog

kl 14:30 - 15:30 Fra "Norges farligste mann" til sosialt arbeid:
Abbas var «Gudfaren» i det beinharde og kriminelle gjengmiljøet i Oslo på begynnelsen av 2000-tallet. Hans vei inn i vold og kriminalitet følger dessverre den ordinære oppskriften på utenforskap. Nå studerer han sisteåret på sosionomstudiet, og bruker sin stemme til å unngå at andre ramler utenfor på samme måte som han.
- Ghulam Abbas, Foredragsholder

Program dag 2:
kl 09:00 - 09:45 Konfliktrådets rolle som portvokter til utenforskap:
Brukt riktig kan tidlig intervensjon fra konfliktrådet stoppe en den vonde sirkelen som fører mange unge inn i utenforskap. Her får vi høre både om SLT-modellen, samt hvordan straffereaksjoner og alternativ til straff, kan stoppe spiralen som fører til vold og kriminalitet.
- Katinka Hartmann, Leder konfliktrådet i Oslo

kl 10:00 - 11:30 Hva betyr det å arbeide sammen mot ungdomsvold og annen ungdomskriminalitet:
Å forebygge vold og kriminalitet hos ungdom er en langsiktig oppgave som krever tverretatlig samarbeid. Konferansenavnet "sammen mot ungdomsvold" signaliserer nettopp dette; At løsningen ikke ligger i en etat, men at alle må arbeide sammen. Her oppsummeres hva som er status for ungdomsvold lokalt, samt hva de ser virker i samarbeid med andre.

Drammen kommune har en «Tidligforebygger», som har sitt daglige virke på Drammen politistasjon. Oppgavene primært er å sammen med politiet og andre instanser for å forebygge barne- og ungdomskriminalitet. Videre å gjennom samarbeid, hindre negativ utvikling hos sårbare barn og unge og å sørge for oppfølging av barn / ungdom med behov for det, også, som ledd i straffegjennomføring. Hva gjør de, og hvordan samarbeider de?
- Eirik Jensen, Sosionom

kl 11:30 - 12:30 Lunsjpause

kl 12:30 - 13:15 Har bydel Grorud knekt koden med ungdomskriminalitet:
Nærmiljøskolen har gjort tiltak som hindrer rekruttering til kriminelle miljøer. Avdelingsdirektør Jarle Dukic Sandven kjenner Grorud ut og inn. Da ungdomskriminaliteten skjøt i været - tok skolen grep. Effekten var så god at det nå skaleres opp til hele bydelen. Her kommer kan sammen med nærmiljøskole-koordinator og forteller hva de har gjort. De er opptatt av hva de kan gjøre innenfor rammebetingelsene de har - uten å vente på ny politikk eller økte bevilgninger.
- Jarle Dukic Sandven, Avdelingsdirektør
- Sahal Yusuf Mohamood, Nærmiljøskolekoordinator

kl 13:30 - 14:30 SNAP - Stop Now and Plan ; En evidensbasert behandlingsmetode for forebygging av fremtidig kriminalitet:
I en hverdag med ungdomsvold og rekruttering av stadig yngre personer til kriminelle gjenger, er det lett at fokuset bare ligger på akutte tiltak. For at samfunnet skal lykkes i å snu utviklingen med stadig grovere kriminalitet blant unge, må vi også finne gode evidensbaserte metoder for å forebygge kriminelle livsbaner hos barn og unge i risikosonen. I dette innlegget får vi en presentasjon av SNAP, en metode som har sterk forskningsstøtte og som har vært vellykket i å dempe kriminalitet blant annet i Canada. Peters innlegg er digitalt fra vår lignende konferanse i Sverige.
- Peter Friberg, Psykolog

Konferansier: Kjartan Mølstrevold

Kjartan Mølstrevold er boleder i Stavanger kommune og har lang erfaring med organisering av tjenester innen psykisk helse og recovery. Kjartan viser på hvordan aktivitet former identitet. En holdning «Du klarer dette - vi kan hjelpe deg.» gir mulighet for et personlig ansvar til den enkelte, samtidig formidles håp og mulighet for hjelp. Dette å selv ha en reell påvirkningskraft har stor betydning for integriteten. Når man legger til rette for reell brukermedvirkning og tar aktive valg for å endre den tradisjonelle maktbalansen, har Mølstrevold erfaring med at relasjonene og tjenestene blir bedre.

Målgruppe for kurset:
Konferansen er åpen for alle