Redesign, søm og tekstil



Kursarrangør: Imageakademiet
Sted: Oslo, Sentrum
Oslo
Kursadresse: Christian Krohgs Gate 2, 0186 Oslo (kart)
Type:Studie / yrkesutdanning (60 studiepoeng)
Undervisningstid: Mandager kl. 17:00-21:00 en kveld per uke
Varighet: 2 semester (1 år) + 2 helgesamlinger
Pris: 49.500

Lyst til å lære og sy, designe og gjenopplive gamle klær? I utdanningen Redesign, søm og tekstil lærer du nettopp dette. Gjennom utdanningens ulike emner får du en grundig opplæring i hvordan du selv kan ta fatt på redesign av gamle tekstiler.

Innhold:
Du lærer å benytte både digitale og analoge verktøy, gå gjennom den kreative prosessen med redesign, søm og tekstiler, men ikke minst en grundig innføring i mote- og tekstilindustrien.

Lær deg redesign og gi gamle tekstiler nytt liv. Du kan f.eks.?sy om en kjole som er blitt for liten til et skjørt, en genser som trenger en oppfriskning eller sy om de gamle buksene som har gått av moten til noe helt unikt. Det er kun fantasien som setter grenser for hva du kan lage! Ikke minst er redesign bra for miljøet da det bidrar til å redusere mengden avfall, men også for lommeboka siden det er mye billigere å sy om gamle klær enn å kjøpe et helt nytt plagg. Å arbeide med redesign er gøy og gir god mestringsfølelse. I tillegg sitter du igjen med noe som garantert er helt unikt.

Emnene i utdanningen:
• Analog og digital teknikk
• Sømrelaterte verktøy
• Søm
• Moteindustrien og tekstilindustrien

Utdanningens varighet:
Utdanningen gjennomføres på deltid/kveldstid over ett år (to semestre) og tilbys i Oslo og Trondheim. Det vil være undervisning en kveld pr uke fra kl. 17:00 til 21:00, samt to helgesamlinger (lørdag og søndag) hvert semester. Lokalene i både Trondheim og Oslo ligger sentralt og med kort avstand til alle kollektivtilbud.

Analog og digital teknikk:
I dette emnet jobber vi med analoge og digitale teknikker innenfor Moodboard og Figurin (Motetegning). Dere vil gå gjennom begge teknikker for å finne deres eget kreative utrykk samt hvilket medium dere foretrekker.

Moodboard - Ved moodboard viser du hvordan dine idéprosesser og tanker kan fremstilles med visuelle bilder, ord, teksturer. Du skal lære hvordan du igangsetter et moodboard, hva du bør ha med, og gjennomføring av hele prosessen.

Figurin (mote tegning) - En figurin er en motetegning som blir brukt når man skal planlegge et plagg eller antrekk. Her skal du lære hvordan du kan tegne/skape en figurin og hvilke kjennetegn en figurin har.

Sømrelaterte verktøy:
I emnet Sømrelaterte verktøy får du en solid innføring i de forskjellige verktøy og maskiner man bruker når man skal sy. Verktøyene du skal bli kjent med er ting som sakser, skredderlinjaler, målebånd, nåler osv.

Noen av maskinene du vil lære er:
• Symaskin - Dette er maskinen du kommer til å møte på oftest. I denne utdanningen skal dere bli godt kjent med ulike typer symaskiner og funksjonsområder.
• Overlock - Overlock er en maskin som blir brukt for å samle to stoffer med “en tråda kant”. Overlock gir en fin kant fordi maskinen klipper stoffet imens den syr.
• Presse - Presse er en form for “strykejern”. Den har ofte en større vanntank og et større strykebrett med vakuum.

Disse maskinene er de som kommer til å være i fokus i utdanningen, men dere vil også få kjennskap til maskiner som industri-, broderi- og strikkemaskiner.
Du vil også bli kjent med forskjellige tekstiler og hvordan du tilpasser maskinen din til de ulike tekstilene. Noen av tekstilene du kommer til å bli kjent med er, ull, polyester, silke, bomull osv. Du vil også lære forskjellige teknikker for å gjenkjenne de ulike tekstilene.

Søm:
I emnet søm skal du lære hvordan du skal sy samt ulike teknikker som benyttes.
I utdanningen gjennomgås blant annet:
• Mønster og klipp - lære hvordan å lese og utføre et mønster. Lære hvordan å klippe korrekt i tekstiler og generell kunnskap om ulike tekstilers oppbygging.
• Håndsøm - Hvordan å sy for hånd og sømmene som passer best til dette.
• Maskinsøm - Hvordan utføre forskjellige maskinsømmer og når man skal bruke disse.
• Redesign - Å kunne gjøre noe gammelt til noe nytt. Du vil lære hvordan man kan «tenke utenfor boksen».
• Korrigering – Korrigering er viktig når man skal sy inn eller ut et plagg. Det kan også være for å få en bedre passform.
• Styling – Kjenne til forskjellige stiler og kunne benytte disse for å sette sammen plagg som passer.

Motehistorien og tekstilindustrien:
Motehistorien er viktig av mange grunner. Det er viktig å ha kunnskap om plaggenes historie. Dette er viktig for å kunne kjenne igjen, samt å hente inspirasjon til egen design. I denne utdanningen vil vi gå igjennom historien til skjørtet fra det gamle Egypt og frem til 2000-tallet. Vi skal blant annet se på hva som har forandret seg og hvilken inspirasjon fra historien vi ser i klærne nå.

I emnet vil du også få innsikt i hvordan moteindustrien fungerer. Det vil si blant annet hvordan produksjonen fungerer, hvorfor den er slik og hvor produksjon gjennomføres. Dette er viktig for at du også skal kunne se din plass i verdikjeden. I emnet vil vi også gå igjennom teamet bærekraft. Bærekraft har blitt betydelig viktigere de siste 10 årene, og det blir viktigere og viktigere.

Anbefalte forkunnskaper:
Utdanningen har ingen absolutte opptakskrav, men det anbefales at du har en grunnleggende kompetanse/erfaring fra ett av områdene under. Det aller viktigste er at du har en interesse for faget.
• Håndverk, design og produktutvikling
• Kunst, design og arkitektur
• Frisør, blomster, interiør og eksponeringsdesign



Generell informasjon:
Studiet er gjennomgående krevende, med den siste halvdelen av hvert semester som de mest hektiske. Dette kan det være greit å ta høyde for når du planlegger aktiviteter utenfor skolen, som for eksempel jobbing.

Skoledagen er ofte bygd opp på den måten at faglærer først demonstrerer teknikker og viser hvordan han eller hun skaper uttrykk innenfor det aktuelle fagområdet, før du øver på det samme med oppfølging av faglærer og assistentlærer. Studiet er gjennomgående praktisk og kreativt rettet, og i mange av timene jobber du selvstendig frem mot en innlevering eller en annen type oppgave som blir evaluert av faglærer. Du kan gjerne ha med egne ”modeller” til dette, men det er ellers vanlig av man i timene øver på hverandre. Til prøvene bør du ha egne modeller, og til eksamen må du bruke eksterne modeller.

Lunsj er fra 11:30 til 12:00. Skolen har kjøkken. Det er ellers jevnlige admin-timer hvor skolen og studentene utveksler informasjon og tar opp ting til diskusjon.

Målgruppe for kurset:
For deg som vil jobbe profesjonelt med make-up innen skjønnhetsindustrien, magasiner, reklame, motevisninger, film, TV og teaterbransjen.

Nivå
Yrkesrettet utdanning, ikke fagskoleutdanning. Ansvarlig for utdanningen er Norges Fagakademi Kompetanse AS

Søknadsfrist:
Løpende opptak frem til opptak eller utdanningen er fulltegnet.

Pris:
kr. 49 500,- inkludert eksamensavgift. Opptaksgebyr på kr. 1500,- samt noe kostnad til eget materiale og utstyr kommer i tillegg. (materialkost ca kr 2000,-)

Lånekassegodkjent:
Nei. Men vi tilbyr rentefri delbetaling over studietiden (11 månedlige avdrag). Månedlig avdrag er da kr 4500,-