Helsefremmende og forebyggende arbeid for eldre - webinar



Kursarrangør: Fagfokus AS
Sted: Nettkurs / Nettstudie
Hele landet
Type:Nettkurs og nettstudie
Studie / yrkesutdanning
Undervisningstid: Ta kontakt for informasjon
Varighet: 2 dager
Pris: 2.300

Vi tilbyr konferanse om helsefremmende og forebyggende arbeid for eldre som webinar. I en tid der helsetjenesten settes under press, er forebygging viktigere enn noensinne. Helsefremmende og forebyggende arbeid er en stor del av svaret på hvordan vi møter utfordringene.

Litt om konferansen:
Hvordan kan du drive helsefremmende og forebyggende arbeid, og gjøre en forskjell? Dette arrangementet er en videreføring av Erfaringskonferansen, som i ti år ble gjennomført av Nettverk for forebyggende og helsefremmende arbeid for eldre.

Program dag 1:
kl 09:40 - 09:45 Åpning ved konferansier

kl 09:45 - 10:00 Åpning av konferansen, ved Helse- og omsorgsdepartementet:
Vi får besøk av statssekretær Ellen Rønning-Arnesen fra Helse- og omsorgsdepartementet l til å åpne denne viktige konferansen.
- Ellen Rønning-Arnesen, Statssekretær, AP

kl 10:00 - 10:45 Helsefremmende arbeid og bærekraft:
For å lykkes med helsefremmende arbeid er vi avhengige av å finne løsninger for de utfordringene som kommer. Demografiske endringer kan brukes som en del av løsningen og det å se muligheter i endringer blir viktig. I dette innlegget viser Thorstein løsninger og mulighetsrommet for å møte noen av utfordringene på en bærekraftig måte.
- Thorstein Ouren, Seniorrådgiver

kl 11:00 - 11:45 Kan skrøpelighet gjøres noe med:
Et skifte i fokus fra behandling av sykdom til hva som bidrar til å fremme god helse og bevare funksjon i en aldrende befolkning er en forutsetning for bærekraftige helsetjenester fremover. Dette innlegget handler om hva skrøpelighet er og hvordan kan vi kan lykkes med å utsette og hindre funksjonssvikt hos eldre med ulik grad av skrøpelighet.
- Anne Pernille Mæhle Thingstad, Forsker

kl 12:00 - 13:00 Eldre og rus:
Hvordan jobbe forebyggende med eldre og rus? Hvordan snakke med eldre om rusbruk og hvilke risikofaktorer bør vi være oppmerksomme på? Hva opplever «de unge-eldre» som gode og virksomme tjenester? Bente viser hvordan det er mulig å jobbe med dette på en praksisnær og konkret måte.
- Bente Øfsti, Rådgiver

kl 13:00 - 14:00 Lunsjpause

kl 14:00 - 14:45 Sosial isolasjon og ensomhet - forekomst, årsaksfaktorer, helseeffekter og tiltak:
Sosial isolasjon og ensomhet regnes som vår tids viktigste folkehelseproblem. Utbredelsen av disse problemene er økende, særlig blant eldre, og regjeringen vil lansere en nasjonal strategi mot ensomhet. Strategien vil vektlegge tiltak som forskning har vist at effektivt kan bedre situasjonen til de berørte. I dette innlegget fokuserer Thomas på: forekomst, årsaksfaktorer, helseeffekter og tiltak og øker på denne måten kunnskapen, men gir også innsikt i verktøy som kan brukes for å jobbe aktivt med sosial isolasjon og ensomhet.
- Thomas Hansen, Seniorforsker

kl 15:00 - 15:45 Forebyggende hjemmebesøk - hvordan når vi tidlig inn til eldre:
Med ønske om målrettet og tidlig innsats er loven om forebyggende hjemmebesøk i Danmark endret. Flere målgrupper og mer fleksibel organisering av besøkene inngår nå i tilbudet. Hvordan fungerer det i daglig praksis? Hva er utfordringene og hvor ligger mulighetene til forbedring? I dette innlegget viser Anne Dorthe hvordan de jobber med forebyggende hjemmebesøk i Danmark.
- Anne Dorthe Prisak, Daglig leder SUFO
- Janni Amstrup Hansen, Forebyggingskonsulent

kl 15:45 - 15:50 Avslutning av dagen med Berit Westbye, Spesialergoterapeut

Program dag 2:
kl 09:00 - 09:45 Flere eldre og flere muligheter - vi må bare planlegge litt:
Eldre er langt fra bare helse og omsorg. Og demografiendringene er ikke bare utfordringer, det er også muligheter. Flere friske eldre som lever lenger og som ønsker å klare seg selv lengst mulig, må sees på som kompetanse og erfaring. Samfunnet må legge til rette slik at vi kan få bidra og greie oss selv. I dette innlegget snakker Wenche om betydningen av å planlegge og å tenke på tvers.
- Wenche Halsen, Daglig leder, Rådet for et aldersvennlig Norge

kl 10:00 - 10:45 Kan demens forebygges:
Det vil bli mange flere med demens de neste tiårene. Kurerende behandling er fremdeles langt unna. Hvordan kan vi bruke ny kunnskap om påvirkbare risikofaktorer for å redusere økningen av demens?
- Geir Selbæk, Forskningssjef

kl 11:00 - 11:45 Digitalt springbrett for en bedre hverdag:
Digitalt utenforskap medfører at mange ikke deltar like mye i samfunnet som andre fordi de ikke mestrer bruken av digitale tjenester. Hvordan kan vi bidra til å redusere det digitale utenforskapet i seniorbefolkningen? I dette innlegget viser Eva praktiske råd, verktøy og deler erfaringer for å utvikle digital kompetanse i seniorbefolkningen.
- Eva Bjørvik, Prosjektleder

kl 11:45 - 12:30 Lunsjpause

kl 12:30 - 13:15 Relasjonskompetanse først:
Relasjonsforståelse er viktig for å lykkes med når en jobber med mennesker. Jan viser hva som kjennetegner relasjonelle mennesker og hvordan relasjonskompetanse er et viktig verktøy som grunnlag for å samhandle og lykkes i forebyggende arbeid.
- Jan Spurkeland, Forfatter, foredragsholder

kl 13:30 - 14:15 Relasjonskompetanse i møte med seniorer:
For å lykkes med relasjonsbyggende arbeid med seniorer er det viktig å ha en tilnærming som er tilpasset målgruppen. Jan viser hvordan relasjonskompetanse kan brukes som et verktøy for å knytte kontakt med den enkelte og på denne måten øke kvaliteten i tjenesten.
- Jan Spurkeland, Forfatter, foredragsholder

kl 14:15 - 14:20 Avslutning, ved konferansier Berit:
En rask oppsummering etter våre dager sammen
- Berit Westbye, Spesialergoterapeut

Konferansier: Berit Westbye

Berit Westbye er spesialergoterapeut i Grimstad kommune og har stått sentralt i arbeidet med forebyggende hjemmebesøk. Hun har også vært en av primus motorene for nettverk for helsefremmende og forebyggende arbeid for eldre, som har drevet erfaringsutveksling gjennom en felles konferanse i mange år.

Målgruppe for kurset:
Alle som arbeider med eldre er velkomne