De særskilt vanskelige - webinar



Kursarrangør: Fagfokus AS
Sted: Nettkurs / Nettstudie
Hele landet
Type:Nettkurs og nettstudie
Studie / yrkesutdanning
Undervisningstid: Ta kontakt for informasjon
Varighet: 2 dager

Vi tilbyr konferanse om de særskilt vanskelige som webinar. Hvordan behandler vi de potensielt farlige? De som motsetter seg hjelp? De som har manglende boevne? En konferanse for de som møter personer som motsetter seg hjelp.

Litt om konferansen:
Dette kan være «tikkende bomber» med stort voldspotensiale. Det kan være personer som ikke klarer å ivareta seg selv eller bostedet sitt, eller det kan være kognitivt svekkede mennesker, som ikke er under tvang.

løpet av konferansen vil du høre mer om:
• Hvordan vi ivaretar de potensielt farlige
• Hvem utgjør en samfunnsrisiko
• Det juridiske handlingsrommet
• Mestringsplaner
• Hvordan arbeider vi med de som motsetter seg hjelp
• Forsvarlighetsbegrepet og samtykkekompetanse
• Gode eksempler
• Eget spor for de som arbeider med personer som ikke evner å bo

Program dag 1:
kl 09:45 - 10:30 Kommunenes overtakelse av de særskilt vanskelige:
Flere hendelser der psykisk syke mennesker har begått voldshandlinger har satt fyr på debatten om samfunnsvern og helsehjelp. Hva gjør vi med pasienter som ikke blir bedre i spesialisthelsetjenesten, men som regnes som potensielt farlige i kommunen der de bor, og som motsetter seg hjelp?
- Randi Rosenqvist, Rettspsykiater

kl 10:45 - 11:30 Kognitivt svekket men ikke utviklingshemmet:
De som er kognitivt svekket, men ikke så sterkt at de er psykisk utviklingshemmet utgjør en betydelig andel av de som ikke mestrer å ta vare på seg selv. De er ofte mer sårbare og har en manglende felles forståelse av samfunnskontrakten.
- Randi Rosenqvist, Rettspsykiater

kl 11:30 - 12:30 Lunsjpause

kl 12:30 - 13:15 Når maktbruk er omsorgsfullt:
Hvem i våre samfunn er det som utgjør størst risiko for å ikke å ivareta seg selv? Hvem av disse gir størst grunn til bekymring? Randi oppsummerer de mest vanlige risikofaktorene for de få, men «vanskelige», de som utgjør en samfunnsrisiko.
- Randi Rosenqvist, Rettspsykiater

kl 13:30 - 14:15 MAP - Nasjonalt opplæringsprogram i forebygging og håndtering av aggresjons- og voldsproblematikk:
Her gir Gunnilla en kort innføring i hva MAP er, erfaringer fra ulike tjenesteområder og pågående forskning.
- Gunilla Maria Berg Hansen, Vernepleier MSc, MAP Hovedinstruktør

kl 14:30- 15:15 Våre beslutninger er dårlige - kan jussen hjelpe:
I dette tankevekkende og inspirerende foredraget vil Marius Storvik, som har arbeidet og forsket på tvang i en årrekke, dele sin kunnskap om hvordan jussen kan styrke de vanskelige beslutningene i omsorgssektoren.

Her er noen av høydepunktene han vil dekke:
• Hvor gode beslutninger tar vi
• Tar vi bedre beslutninger på vegne av andre
• Kan lovverket brukes til å gi sikre mer effektiv, etisk og faglig forsvarlig omsorg
• Rommet for nødverge og nødrett: Begrepsforståelse og anvendelse for å håndtere utfordrende situasjoner
• Den gode juristen: Helsepersonellet må være den gode jurist

kl 15:30 - 16:15 Mestringsplan - det neste innen tverretatlig samarbeid:
I møte med de særskilt vanskelige vil mestringsplan bidra til bedre koordinerte tjenester. Tjenesten bruker en trafikklysmodell for planlegging av tiltak. Planen konkretiserer forhold som kan føre til tilbakefall, beskriver kjente varselsignaler og forebyggende tiltak som kan forhindre utvikling av kontrolltap ved kriser. Intensjonen er å sikre en felles forståelse for kriterier for endret omsorgsnivå. Her forteller Jørn Olav hvordan de benytter mestringsplan, og hvilke erfaringer de har gjort seg.
- Jørn-Olav Moen Wallekjær, Fagleder for Stavanger kommune

kl 16:20 - 16:50 Om språk og etikk i vanskelige saker:
I forbindelse med vår konferanse i høst «De særskilt vanskelige» har Fagfokus fått kritikk for å bruke språk som det hevdes er krenkende og stigmatiserende. Slik språkbruk hører ikke hjemme i helse- og sosialtjenestene i 2023, mener fire helsefagfolk, i en debattartikkel i Dagens Medisin, torsdag 15. juni. I Fagfokus setter vi stor pris på at man ønsker å mane til bevissthet rundt ord og begrep som kan stigmatisere medmennesker.

Som helsefagfolk er vi opptatt av å møte medmennesker med respekt, og være bevisste på at folk ikke er sin lidelse, men at personen må komme først, også i språk og tekst. Vår felles utfordring og dilemma er at vi både må unngå fordomsfullt og dømmende språk, men også passe at vi ikke blir upresise eller pakker inn budskapet slik at det blir ugjenkjennelig. Leder av Norsk Psykiatrisk Forening Lars Lien vil i dette innlegget reflektere rundt både språk og etikk.
- Lars Lien, Professor og psykiater

Program dag 2:

Spor 1: Manglende boevne:

kl 08:45 - 09:30 Hvordan hjelpe mennesker du opplever som vanskelige og utfordrende:
Når boligen forfaller rundt brukeren er det lett av omsorgsytere å havne i en negativ spiral, som ødelegger for samarbeidet. Misforståelser, krenkelser og avmakt er ofte årsaken til konflikter og utagering. Gunilla vil forklare hvordan vi ved hjelp av MAP i disse situasjonene, kan øke tjenestekvaliteten og redusere konfliktnivået.
- Gunilla Maria Berg Hansen, Vernepleier MSc, MAP Hovedinstruktør

kl 09:45 - 10:30 Hoarding, samlemani og selvneglekt:
Leiligheten har blitt en brannfelle, klienten har mistet kontrollen på sin samlemani, og selvivaretakelsen er kastet ut av vinduet. Samlemani er en kompleks lidelse, og klientene er ofte lite mottakelige for behandling. Hva skyldes samlemanien og hva kan man gjøre?
- Patrick A. Vogel, Professor

kl 10:45 - 11:30 Brannvesenets rolle i å forebygge og ta seg inn i boliger:
De som ikke klarer å ivareta egen bolig utgjør en betydelig risiko for seg selv og andre i et brannrisikoperspektiv. Ofte er slike boliger en brannfelle, og ligger som en hovedregel lokalisert sammen i eller sammen med andre boenheter. Hvordan jobber Oslo brann og redningsetat for å forebygge best mulig i slike tilfeller?
- Hege Hammer, Avdelingssjef i Oslo kommune, Brann- og redningsetaten

Spor 2: De potensielt farlige:

kl 08:45 - 09:30 Samarbeid i grenseland:
Vi har invitert Politiets psykiatri gruppe til å snakke om samarbeidet i grenseland mellom samfunnsvern og helsehjelp. Hvordan kan politi og helsehjelp sammen bidra til et bedre og tryggere tilbud for de som oppfattes som tikkende bomber?

kl 09:45 - 10:30 Godt grunnarbeid gir gode historier:
Han var en av Oslos farligste og var innlagt på sikkerhetsavdeling. Nå bor han i et fredelig nabolag. I Oslo samarbeider Politi og helse om mange psykisk syke. Hvilke resultater har de oppnådd?

kl 10:45 - 11:30 Eva - som siste alternativ:
Enhet for voksne med autisme (EVA) er en institusjon som yter kommunale tjenester og spesialisthelsetjenester til mennesker med behov for et varig og sammensatt tjeneste- og behandlingstilbud, voldsrisiko/atferdsproblematikk og med nedsatt evne til å nyttiggjøre seg av tjenester i hjemkommunen. Hva kan vi lære av deres tilnærmingsmåte? Hva fremmer og hemmer suksess i deres øyne?
- Jon Jakob Herabakka, Enhetsleder Eva

kl 11:30 - 12:30 Lunsjpause

Felles avslutning etter lunsj

kl 12:30 - 13:15 Om forsvarlighetsbegrepet og samtykkekompetanse:
Hvordan vurderes forsvarlighet, og hva må ligge til grunn før en konklusjon trekkes. Når statsforvalteren tar stilling til om dette vurderes en rekke faktorer som; Har man skaffet seg nok beslutningsgrunnlag, er helsehjelpen som tilbys forsvarlig og omsorgsfull, blir det dokumentert tilstrekkelig og hva er "god praksis". Her oppsummerer statsforvalteren punktene du må gjennom for å vurdere samtykkekompetanse og forsvarlighet.
- Statsforvalteren, Rådgiver

kl 13:30 - 14:30 Den vanskelige kombinasjonen:
Fagfolk og tjenestetilbud kan står rådville når summen av utfordringer som autisme, psykisk sykdom og rus kombineres. Hvordan gir vi gode tjenester til brukergruppen som har en fot i flere leirer? Hvilke arbeidsmodeller og tilnærminger kan være nyttige i møte med personer med samtidig rus, psykisk lidelse og utviklingshemming eller nedsatt kognitiv fungering? Foredraget tar for seg faglige, juridiske og etiske utfordringer vi møter i dette arbeidet, som nedsatte evner til å ivareta egen helse og samarbeide om bistand og behandling.
- Karianne Tviberg, Vernepleier / klinisk spesialist i psykisk helsearbeid

Konferansier: Kjartan Mølstrevold

Kjartan Mølstrevold er bo-leder i Stavanger kommune og har lang erfaring med organisering av tjenester innen psykisk helse og recovery. Kjartan viser på hvordan aktivitet former identitet. En holdning «Du klarer dette - vi kan hjelpe deg.» gir mulighet for et personlig ansvar til den enkelte, samtidig formidles håp og mulighet for hjelp. Dette å selv ha en reell påvirkningskraft har stor betydning for integriteten. Når man legger til rette for reell brukermedvirkning og tar aktive valg for å endre den tradisjonelle maktbalansen, har Mølstrevold erfaring med at relasjonene og tjenestene blir bedre.

Målgruppe for kurset:
Konferansen er åpen for alle