Julebord

Reidar Helliesen, 22.10.2007

Når akevitten hikker inn i munnhulen og det tredje rødvinsglasset velter på borddamen, forstår du at det er julebordsesong. Julebord er dessverre en tid der folk tydelig synliggjør at Darwins lære er et vitenskapelig faktum som vi ikke bare observerer i dyreparken. Når julebord minner mer om et etegilde fra Middelalderen – blottet for enhver form for etikette – mister den sosiale sammenkomsten sin betydning. Intensjonen med julebordet er å spre god harmoni, behagelig atmosfære og nyte et tiltalende måltid uten sjenanse. Her følger gode råd for hvordan du kan gjøre julens vinterfest til en hyggelig opplevelse.

Julebordregel 1.

Gratis drikkebonger betyr ikke at du skal klistre deg fast til en barkrakk. En forfriskende aperitiff skader ingen, men et heftig vått vorspiel vil garantert svekke evnen til å kommunisere på et fornuftig vis under måltidet. En må også påregne at gangen blir mer ustødig og at komplimentene mister sin betydning når øynene svømmer i alkohol og du gjentar deg selv til det kjedsommelige.


Julebordregel 2.

Det er lov å bruke blinkende juleslips, juleluer og andre effekter som gir assosiasjoner til julen. En tanke harryfaktor kanskje, men fullt innenfor det forsvarlige. En blanding av sauseflekker og rødvinskulør på skjorter, kjoler og skjørt vitner imidlertid om at du ikke har behersket skikk og bruk-kunsten ved bordet. Supplert med åpen gylf, oppkneppet skjorte og et slips som dingler løst og uelegant under haken signaliserer du at ditt bidrag til selskapet fungerer som gjedda gjør i et akvarium – det ser ikke pent ut og det er ikke noen som liker at du er der.


Julebordregel 3.

Blunking, grafsing og klåing er handlingsmønstre som forekommer særdeles hyppig i julebordsesongen. Både blant single og gifte personer tiltar flørtingen i kvantitet i desember måned. Gode manerer sperrer ikke for at de til vanlig ”innelåste” personer skal få lov til å strekke på seg. Da er det lov å både gi og få komplimenter. Når aktiviteten går over i mer kjønnslig gestikulering og språkbruk som vi vanligvis kun finner i snusket litteratur på de øverste hyllene i Narvesen-kioskene, vil mange personer føle seg fornærmet. Språk og kroppskontakt skal ikke kunne misforstås. Gode håndtrykk, ekte klemmer og elegante kommentarer kan ikke misforstås. Spre ditt gode humør og høflige hilsener rundt deg.


Julebordregel 4.

Vi lever i en verden der føleri er ”in”. Selvfølgelig er det lov til å uttrykke sin sorg, sinne og tårer. Er du deltaker i et realityshow eller befinner deg i sofakroken med din bestevenn kan kraftige følelsesutbrudd og annen form for psykisk ustabilitet utfolde seg fritt. Men tid og sted er alfa og omega. Er humøret dryppende tungsindig bør en sørge for at det ikke ”smittes” over på andre. Det er god takt og tone at vi fokuserer på solskinnsdagene når vi menger oss i selskapslivet.


Julebordregel 5.

Presentasjoner og farvel skal skje med like stødig hånd. Det er i intet tilfelle påkrevd eller å anbefale at du tar fullstendige hilserunder ved ankomst eller avgang når mengden mennesker er større enn det antall håndskrevne bokstaver du får plass til på en linje – ofte anslått til mellom 20 og 40. Det må tas en individuell avgjørelse for det enkelte selskap. Ofte vil det være nok at du gir den som har invitert til julebordet et takk for deg. Men selskapsform og omstendigheter kan gjøre at du bør si farvel til flere – eller unngå det helt.


Gi vinteren, kollegaer og deg selv en flott julefest ved å følge disse råd. Lykke til!

Hjemmeside:

www.dannelse.no