Ysting på kjøkkenet 2 - camembert og gulostKursarrangør: Lizas Småbruk
Sted: Lizas Småbruk
          Oppland, Jevnaker
Kursadresse: Storetjernsveien 115, 3520 Jevnaker (kart)
Type:Åpent kurs / gruppeundervisning
Undervisningstid: kl 09:30 - 16:00
Varighet: 1 dag
Pris: 1.950
Neste kurs: 17.01.2020 | Vis alle kursdatoer

Vi tilbyr kurs i å lage gulost og camembert. På dette kurset lærer du å yste litt mer kompliserte oster hjemme. Vi skal lage små guloster og hvitmuggsoster. (Det blir en camembert-stil ost og ingen ekte camembert: vi er nemlig i Norge og ikke i Frankrike).

Program:

kl 09:30, Velkomst og introduksjon med kafe og hjemmelaget kake.

Del 1)
Ysting tar tid, så vi går fort i gang med å varme opp eller kjøle ned til riktig temperatur og tilsette melkesyrekultur i det som skal bli gulostene deres og det som skal bli camemberten deres. Mens vi venter går vi steg for steg gjennom prosessen fra melk til ost og hvordan å tilpasse det til et vanlig kjøkken og utstyret du har der.

Del 2)
Vi varmer massene litt hvis vi må, tilsetter løype og muggkultur: alle skjærer ostemassen og rører den slik at ostemassen og mysen skiller seg. Vi skal lære å lese ysteoppskrifter, og ‘oversette’ de til en hjemmesituasjon.

Del 3)
Gulostene og camembertene øses over i formene. Gulosten får så vidt litt press på seg. Hittil har alle laget sine egne små oster, men nå skal vi samle mysen av alle oster, slik at vi kan starte med å ta ut ricotta og begynne å koke brunost.

kl 13:00, Sein lunsj med masse hjemmeprodusert og hjemmelaget mat i vinterhagen. De som ønsker kan gå en rundtur på småbruket etter lunsj for å se hvordan vi dyrker grønnsaker og hvordan sauene og hønene lever her. Selvfølgelig skal vi smake på en del forskjellige oster, både hjemmelaget, norsk produsert og noen utenlandske.

Del 4)
Ostene snues og varmes litt. Gulosten får litt mer press på seg. Vi skal gå inn på mulige variasjoner på det vi lager, hvordan å omregne oppskrifter slik at de passer dine ingredienser og ikke minst dine forhold. Og vi skal gå inn på hvordan man kan bruke hjemmeutstyret på kjøkkenet til ysting. Selvfølgelig må vi smake underveis.

Del 5)
Vi fortsetter med å koke ned brunostene, kanskje vi blir ferdig med brunostene. Vi snur våre andre oster en gang til og øker presset. Mens ostene dreneres videre, tar vi en kopp kaffe med hjemmebakte kjeks og tar en runde med hvordan å behandle ostene videre hjemme og hvordan å skape modningsplass hjemme for disse og andre oster.

kl 16:00, Avslutning. Vi pakker camembert og gouda ostene. Selvfølgelig får alle med seg hjem de ostene de har laget i løpet av dagen.

Målgruppe for kurset

Dette kurset er rettet mot de som har vært på første kurset, de som yster litt hjemme eller kan noe om ysting. Du trenger ikke være noen ekspert, men du har kanskje laget noen ferske ysteprodukter og har lyst å ta neste steg.

NB! På kurset yster vi med fersk, ikke pasteurisert melk. Kurset er derfor ikke egnet for gravide eller folk med nedsatt immunforsvar.

Antall: Maks 8 deltakere

Kursmateriell

Kursavgiften inkluderer hjemmelaget lunsj, kafe og kjeks. Selvfølgelig skal vi smake på mange forskjellige oster, både hjemmelaget, norsk produsert og noen utenlanske. På slutten av dagen vil alle få med seg smaksprøver hjem av det vi har produsert.