Vg2 Design og trearbeid



Sted: Hjerleid
          Oppland, Dovre
Kursadresse: Jøndalsvegen 3b, 2662 Dovre (kart)
Type:Åpent kurs / gruppeundervisning
Studie / yrkesutdanning
Undervisningstid: Ta kontakt for informasjon
Varighet: 1 år

Handverksskolen på Hjerleid er den einaste i landet som tilbyr treskjeraropplæring på vidaregåande skulenivå. Dette er ei linje med hovudvekt på treskjering og å utvikle handverkskompetansen. Undervisninga følgjer læreplanen for Vg2 Design og trearbeid.

Kursinnhold:
På Vg2 trearbeid er det hovedvekt på treskjæring eller møbelsnekring. Du lærer å skjære i flere stilarter, og lærer å mestre grunnleggende teknikker både i treskjæring, tredreiing og sammenføyninger i møbelsnekkerfaget. Overflatebehandling, tegning av ornament, sliping av verktøy, design og produktutvikling og HMS er tema. Maskinlære og materiallære inngår også i timeplanen, det samme gjør kunsthistorie og faglige ekskursjoner. Undervisningen skal legge til rette for utvikling av elevenes estetiske, kreative og kritiske sanser.

Praktisk fag:
Vg2 trearbeid er et utdanningsprogram med vekt på praktisk arbeid i verkstedet: 4 dager i uka, ca 30 timer. I tillegg kommer fellesfag (norsk, samfunnsfag og kroppsøving) for de elevene som ikke har fullført fellesfagene tidligere. Du kan velge om du vil fordype deg i treskjæring eller møbelsnekring. I starten av skoleåret får alle elevene opplæring i bruk og stell av verktøy og maskiner, materiallære og grunnleggende innføring i både treskjæring og snekring.

Programfagene du får opplæring i og skal vurderes i er:
• Design og produktutvikling (140 årstimer)
• Produksjon (337 årstimer)
• Yrkesfaglig fordypning (YFF, 253 årstimer)

I YFF kan du ha praksis utenom skolen, men skolen inviterer flere gjestelærere som er utøvende kunstnere og håndverkere. På slutten av skoleåret velger du et eget prosjekt å fordype deg i. Elevene skal opp til en tverrfaglig, praktisk eksamen hvor de felles programfagene inngår.

Klassen:
Det er plass til 15 elever på hvert utdanningsprogram. Det er både ungdom og voksne i klassene, og skolen tar også inn noen utenlandske elever. Dette gir spennende erfaringsutvekslinger og nye vennskap. Hver klasse har en kontaktlærer. Det er et godt skolemiljø, og elever og lærere trives sammen. Etter innføringsukene med opplæring i sikkerhet kan elevene bruke verkstedene på kveldstid, for at de skal øve og få enda større utbytte av skoleåret. Skolen har dyktige faglærere, og utstrakt bruk av gjestelærere som er utøvende håndverkere fra hele Norden.

Yrke:
Etter 1. år på Vg2 trearbeid kan du søke lærlingplass.
Du kan ta svennebrev i disse fagene:
• Møbelsnekker, treskjærer, tredreiier
• Orgelbygger, instrumentmaker
• Trebåtbygger
• Bøkker (tønnemaker)

Disse fagene er såkalte tradisjonshåndverksfag, noen av dem er verneverdige og det er få lærebedrifter i de fagene.

Målgruppe for kurset:
Alle som ønsker kurs i Vg2 design og trearbeid

Inntakskrav:
• Inntakskrav er bestått Vg1 design og håndverk eller Vg1 bygg og anleggsteknikk
• Har du annen relevant utdanning eller realkompetanse kan du også søke. Det er også mulig å gjøre et omvalg fra Studiespesialisering. Handverksskolen kan ta inn et antall voksne elever, som har fullført videregående opplæring tidligere. Du bør ha sans for form og estetikk, anlegg for tegning, godt håndlag og praktisk sans.