VGS: Europa i endring: populisme, ekstremisme, militant islamisme



Kursarrangør: BRO AOF
Sted: Kurslokalet Hesten
          Oslo, Sentrum
Kursadresse: Kristian Augusts gate 6, 0164 Oslo (kart)
Type:Åpent kurs / gruppeundervisning
Undervisningstid: Ta kontakt for informasjon
Varighet: 6 timer
Pris: 2.190

Vi tilbyr kurs om VGS: Europa i endring: populisme, ekstremisme og militant islamisme. Europeere er splittet i spørsmål rundt innvandring og klima. Etter EU-valget i mai er det politiske landskapet fragmentert som aldri før. De tradisjonelle styringspartiene krymper, protestpartier vokser.

Innhold:
Høyrepopulister presser på for mer nasjonal proteksjonisme og mindre forpliktende internasjonalt samarbeid. Hvorfor ser vi en høyrepopulistisk bølge i Europa nå? Og hva er egentlig problemet med populisme? Snakker vi i realiteten om nasjonalismens tilbakekomst i Europa? Populismen kan være et viktig korrektiv til politiske eliter som har mistet kontakten med folket og som ikke har adressert folks bekymringer på en tilstrekkelig måte.

Men når populismen kombineres med autoritære holdninger og nasjonalisme kan den true det liberale demokratiet, skape polarisering og undergrave minoritetenes rettigheter. Samtidig som ytterfløyene styrker sin posisjon innenfor det politiske systemet i flere europeiske land, har vi utfordringer også med ekstremisme utenfor det politiske systemet.

Først og fremst av militante islamister og høyreekstremister som sprer hat og frykt. I arbeidet mot ekstremisme er det en fare for at myndighetene tyr til illiberale virkemidler og slik undergraver våre friheter. Økt terrortrussel kan gjøre det vanskeligere å finne en god balanse mellom sikkerhet og frihet.

Kursholder: Sylo Taraku

Er utdannet statsviter fra Universitetet i Bergen og jobber til daglig som generalsekretær i organisasjonen LIM (Likestilling. Integrering. Mangfold). Han er født i en muslimsk familie i Kosovo og kom til Norge som flyktning da krigen på Balkan startet tidlig på 1990-tallet.

I dag bor han i Drammen. Sylo har tidligere jobbet som generalsekretær i NOAS og som underdirektør i UDI. Han har hatt en rekke verv, blant annet i Human-Etisk Forbund. Gjennom organisasjonen LIM, er han sterkt engasjert i arbeidet for å fremme integrering og bekjempe ekstremisme.

Vis flere tilsvarende kurs: