Trening for kronisk syke med parkinsonSted: Vestfold, Tønsberg
Vestfold
Kursadresse: Sven Foynsgate 19, 3112 Tønsberg (kart)
Type:Åpent kurs / gruppeundervisning
Undervisningstid: Tirsdager, kl 12:30

Vi tilbyr trening for kronisk syke med parkinson. Det er tirsdag og tid for Tai Chi for en gruppe personer med parkinson. Gruppetreningen ble etablert i 2012 og har i dag opp mot 16 deltagere fra gang til gang.

Innhold
Jens Gillund har hatt parkinsondiagnosen i tre år etter sykdom i et par år før det igjen. Han syns treningen hjelper og merker det både på balansen og gleden. Jeg tenkte jeg kan jo prøve, men jeg hadde ikke noe særlig stor tro på det. Samtidig har jeg jo en sykdom som jeg må gjøre mest mulig for å leve bra med. Jeg ble overasket over at det hjalp så mye. Jeg føler at det gir meg bedre balanse og mer glede.

Meditasjon og bevegelse:
Røttene til Tai Chi går langt tilbake i kinesisk historie, og er en variant av puste og bevegelsesteknikkene qi gong, som hører til tradisjonell kinesisk medisin. Tai Chi er en meditativ treningsform som har vist seg å kunne bidra til å bedre blandt annet balansen og mental helse. Øvelsene blir utført med rolige grasiøse bevegelser i bestemte mønstre. Indre ro og likevekt anses som viktigere enn ytre styrke, musklene skal være myke og avslappende heller enn harde stramme. Øvelsene skal koordineres med pusterytmen. Tai Chi blir derfor også betegnet som meditasjon i bevegelse.

Tai Chi har vist seg å ha effekt for mennesker med parkinson. En forskningsgruppe fra Oregon rekrutterte 195 personer med mild til moderat parkinson. De ble delt i tre grupper hvor den ene trente styrke, den andre trente sittende strekk og den tredje trente Tai Chi. Etter trening to ganger i uka i seks måneder var gruppen som hadde trent Tai Chi både sterkere og de hadde fatt markant bedre balanse enn de to andre gruppene. Forskningsrapporten fremhever også sikkerhetsaspektet, det er liten fare for å skade seg under Tai Chi trening.

Det viktigste i Tønsberg er imidlertid ikke internasjonale forskningsrapporter, men effekten hver enkelt deltaker opplever. Å Iære å puste riktig har vært viktig for Sigrid Marg, det har gjort at hun lettere klarer å slappe ordentlig av. Hun mener treningen burde være obligatorisk for alle med parkinson.

Målgruppe for kurset:
Kronisk syke med parkinson som vil ha bedre balanse og mer indre ro og mykhet.