Tilhenger - klasse B96 og BE



Kursarrangør: Romerike Trafikkskole
Sted: Statoilbygget på Frogner
          Akershus, Sørum
Kursadresse: Frognerveien 2, 2016 Frogner (kart)
Type:Åpent kurs / gruppeundervisning
Undervisningstid: Ta kontakt for avtale

Vi tilbyr opplæring med tilhenger klasse B96 og BE. Opplæringen på B96 og BE er identisk. Velger du B96 trenger du ikke å avlegge praktisk prøve ved Trafikkstasjonen.

Klasse B96:
• Bil og henger skal til sammen ikke overstige 4250 kg. tillatt totalvekt.

Klasse BE:
• Du kan trekke alle tilhengere med aktuell vekt opp til det bilen lovlig kan trekke. Her er det aktuell vekt som gjelder (egenvekt + last). Bil og henger skal til sammen ikke overstige 7000 kg.tillatt totalvekt.


Opplæringen:
Trinn 1, er dekket gjennom erverv av førerett i klasse B.

Trinn 2 - kjøretøy og kjørekompetanse:
Etter å ha gjennomført trinn 2 skal eleven ha det grunnlaget som er nødvendig for å ha godt utbytte av trafikal opplæring i trinn 3. Eleven skal ha så god teknisk kjøreferdighet at oppmerksomheten kan flyttes fra eget kjøretøy til trafikkbildet og samhandlingen med andre trafikanter.

I tillegg skal eleven vurdere sin egen ferdighet i å bruke vogntoget og oppdage mangler ved vogntoget. Eleven skal kople til og fra tilhengeren, og utføre aktuell sikkerhetskontroll. Vurdere plassbehov ved svinging, og kjøre i mot- og medbakker. Rygge rett bakover og i sving samt kjenne førerens ansvar og plikter i forbindelse med rygging.

Obligatorisk opplæring trinn 2:
Trinn 2 avsluttes med en obligatorisk veiledningstime. I felleskap vil elev og lærer ta stilling til om eleven har tilstrekkelig teknisk kjørekompetanse til å begynne på det neste trinnet.

Trinn 3 - Trafikal opplæring:
Etter å ha gjennomført trinn 3 skal eleven ha det grunnlaget som er nødvendig for å ha godt utbytte av avsluttende opplæring i trinn 4. Eleven skal kunne kjøre sikkert og selvstendig i variert trafikk. I tillegg skal eleven kunne vurdere sin egen kompetanse til å kjøre bil med tilhenger.

Eleven skal ha systematisk og automatisert informasjonsinnhenting ha tydelig, effektiv og sikker kjøretøybehandling. Eleven skal kunne gjøre en sikker vurdering av snuplasser, snumåter og bruk av medhjelper. Eleven skal kjøre selvstendig i variert trafikkmiljø på en måte som gir god samhandling med andre trafikanter, og samtidig er økonomisk og miljøvennlig.

Obligatorisk opplæring trinn 3.
Trinn 3 avsluttes med en obligatorisk veiledningstime. I felleskap vil elev og lærer ta stilling til om eleven har tilstrekkelig trafikal kjørekompetanse til å begynne på det neste trinnet.

Trinn 4: Sikkerhetskurs på veg.
Eleven skal gjennom opplevelse og erfaring videreutvikle sin kompetanse til å opptre slik at ulykker unngås. Eleven skal planlegge kjøreruta og forstå risikoen ved og kjøre personbil med tilhenger i ulike trafikkmiljø. Videre skal eleven videreutvikle sin kompetanse, spesielt med tanke på oppfattelse av risikosituasjoner, planlegging av møting, å bli forbikjørt, vurdering av snuplass og måte å snu på og økonomisk kjøring. Eleven skal også kunne sette ord på egne erfaringer og med bakgrunn i disse kunne vurdere sin egen kjøredyktighet til å kjøre bil med tilhenger og muligheter for forbedring.

Obligatoris opplæring trinn 4:
Sikkerhetskurs på veg er obligatorisk, og utgjør den avsluttende delen av opplæringen ved trafikkskolen. Kurset er på 3 undervisningstimer. Hver elev skal ha minst 2 timer praktisk øving. Resterende tid disponeres til forventninger og mål, planlegging av kjørerute og oppsummering og refleksjon med medelever i klasserom.