Tankekraft, et livsmestringsprogram for ungdom i alderen 16-20 år



Kursarrangør: Fagakademiet AOF
Sted: Quality Hotel Tønsberg
          Vestfold, Tønsberg
Kursadresse: Ollebukta 3, 3126 Tønsberg (kart)
Type:Åpent kurs / gruppeundervisning
Undervisningstid: Ta kontakt for informasjon

Vi tilbyr kurs i tankekraft - et livsmestringsprogram for ungdom i alderen 16 - 20 år. Tankekraft er et nyutviklet program der målet er å øke ungdoms robusthet, gjennom å utvikle forståelse og ferdigheter som kan være til hjelp når en møter belastninger i livet.

Utgangspunktet for kurset er at ferdigheter i å håndtere og forstå belastning og vansker, kan læres og trenes på lik linje med fysisk trening. Formålet med kurset er å lære opp kursledere som deretter kan undervise i programmet for ungdommer.

Innhold:
Kurslederopplæringen går over fem dager, totalt 36 timer. I tillegg kommer forberedelse til øvelser, anslagsvis 10 - 15 timer. Hele kursuken er obligatorisk. Kursmateriellet består av en kursbok og manual/lærerveiledning for kursleder. Kursbok blir sendt ut på forhånd til deltakerne på kurslederopplæringen. Denne må gjennomgås før kursstart. I opplæringen gjennomgås det teoretiske og pedagogiske grunnlaget for kurset, og det arbeides med hvordan kurset kan omsettes til praktisk undervisning. Opplæringen baserer seg på forelesninger, gruppeøvelser og trening i å holde kurs. I praksis innebærer dette at kursdeltakerne bruker ettermiddag / kveld i kursuken til å forberede neste dags øvelser.

Tema i kurset:
• Introduksjon til ungdom og psykisk helse
• Forståelse av belastning, stress og mestring, ulike mestringsstiler
• Kjernekomponentene i kurset
• Kognitiv atferdsteori (KT)
• Aksept- og forpliktelsesteori (ACT)
• Metakognitiv teori (MCT)
• Grunnleggende nevrobiologi
• Pedagogisk metode og praksis
• Praktiske øvelser (anvendt kognitiv metode i kurssammenheng)
• Veiledet øvelse i å gjennomføre kurset

Deltakere med godkjent kurslederkurs kan undervise i faget for ungdommer. Kurset gjennomføres med forbehold om økonomisk tilskudd fra Helsedirektoratet.

Foreleser: Trygve A. Børve

Trygve A. Børve er psykolog og erfaren kliniker, foreleser, veileder og kurslærer for KiD, KiB og DU. Trygve Børve har blant annet utviklet Kurs i mestring av Depresjon (KiD) og Kurs i mestring av Belastning (KiB) sammen med sykepleier / forsker Anne Nævra og professor Odd Steffen Dalgaard. Børve har også utviklet DU (Mestringskurs for ungdom) og Tankekraft, og han holder kurs i utviklingstraumatologi for fagfolk innen helse, skole og barnevern.

Målgruppe for kurset:
Pedagoger, faglærere, rådgivere, ansatte i PPT / OT og andre fagpersoner som arbeider direkte eller indirekte med elever i videregående skole.