Stille yogaretreat på fjellet



Kursarrangør: Yogatid
Sted: Jønnhalt Gjesteseter
          Oppland, Ringebu
Kursadresse: Jønnhaltvegen 561, 2630 Venabygd (kart)
Type:Åpent kurs / gruppeundervisning
Studie / yrkesutdanning
Undervisningstid: Ta kontakt for informasjon
Varighet: 8 dager
Pris: fra 11.900
Neste kurs: 13.07.2024 | Vis alle kursdatoer

Vi tilbyr 8 dager med klassisk yoga, meditasjon og avspenning i vakker natur på Venabygdsfjellet, høyt løftet over Gudbrandsdalen, i forporten til Rondane. Du vil få anledning til å fordype deg i yoga, og å trekke deg tilbake fra hverdagen, - en skikkelig pustepause som gir påfyll og energi.

Innhold:
Tømmervegger og gammel sjarm mikset med moderne komfort. Vedfyrt badstue og avkjøling i kulpen sammen med grønn og sunn mat gir deg yogisk inspirasjon til bruk hverdagen. På kurset vil du lære å lage vegetarisk mat og du får oppskrifter som du kan bruke videre hjemme på kjøkkenet. 4 dager er satt av til å være i stillhet -dette er en mye brukt praksis innen yoga og meditasjon for å kunne fordype seg mer, lettere kunne observere sinnet og få mer ro. Gandhi mente dette var så bra at han praktiserte stillhet en dag i uka og sa det var den mest produktive dagen hans og da han var mest uthvilt!

To lærere på kurset:
Kurset er et samarbeid mellom anahatayoga.no og Yogatid. I år er lærere på kurset Silje S. Indreeide og Sigrun Aaen Holst begge med mer enn 10 års undervisningserfaring, og kjent for å kunne tilpasse yogaen til den enkelte. Vi bruker tid på justeringer ved behov og er opptatt av å kunne finne alternative stillinger der en møter utfordringer i praksisen. Vi vil sette av tid til hvilende yoga og lengre yogastrekk som i YinYoga på ettermiddagsklassene. Det blir dybdeavspenningen YogaNidra hver dag.

Jønnhalt Gjesteseter:
Stedet er en gammel seter med vakre tømmerbygninger som er oppgradert til dagens standard. Stedet har lange tradisjoner med seterdrift bakover i tida. Yogarommet ligger i den gamle låven og er fullt utstyrt med alt vi trenger til yogapraksis.

Rom:
Rommene er plassert i det gamle fjøset eller i låven. Alle rom har eget bad. Vi har både enkeltrom, dobbeltrom og trippelrom. I dobbeltrom kan dere velge dobbeltseng eller å ha hvert deres private område. Da vil sengene være adskilt av en skillevegg, eller en kan bruke hemsen (det er en bratt stige og lavt under taket på hemsen). Det finnes også trippelrom der en av sengeplassene er på hems. Pris for trippelrom er den samme som for dobbeltrom. Gi oss beskjed om det er aktuelt.

Telt eller bobil:
På Jønnhalt er det to fine teltplasser og en bobilplass. Dette er det rimeligste alternativet for overnatting og du får tilgang til do og dusj ved badstuen.

Egen hytte:
Ca. 10 - 15 minutters gange fra Jønnhalttunet er det en gammel seter med en køyeseng og en dobbeltseng i det ene rommet og en litt kort enkeltseng i det andre rommet. Denne hytta kan leies av 3 - 5 personer. Kjenner dere hverandre fra før kan man være 4 - 5 stk. og om dere ikke kjenner hverandre er det fint å være maks 3 stk. Her er det ikke innlagt vann eller strøm, men det er en stor stue med vedfyring og et lite kjøkken med kjøleskap og kokeplate på gass. Utedoen er på andre siden av veien og det er vaskemuligheter i en liten bekk bak hytta.

Pris på overnatting:
• Enkeltrom på tunet: kr 14.900,-
• Delt rom på tunet: kr 11.900,-
• Egen hytte: kr 9.900,-
• Telt / bobil: kr 9.500,-

Vedfyrt badstue:
Ca. annenhver dag fyrer vi opp i badstuen. Du kan kjøle deg ned underveis i en fin stor badekulp oppdemt i fjellbekken rett ved. Ankomstdagen er badstuen varm fra kl. 13:30 så du kan du starte oppholdet med å svette fra deg hverdagen.

En daglig rytme:
kl 07:30 - 09:00 Mantrachanting, fysisk yoga, pusteøvelser og meditasjon
kl 09:00 - 09:45 Frokost
kl 09:45 - 10:45 Karma Yoga* se forklaring lenger ned
kl 10:45 - 12:00 Pust, Yoga Nidra og meditasjon (to av dagene utelater vi denne økten og drar på felles tur)
kl 12:00 - 16:30 Lunsj & fritid
kl 16:30 - 18:00 Yin Yoga, pusteøvelser, meditasjon
kl 18:15 - 19:00 Middag
kl 19:15 - ca. 20:15 Kveldsprogram to eller tre av kveldene

Karmayoga:
Det å engasjere seg i et arbeid for et felles gode, er kjent fra vår norske kultur som dugnad. Du vil utføre oppgaver som å rengjøre yogarommet, ta oppvasken, kutte grønnsaker til måltider, fyre badstuen og annet. I yogaen kalles dette Karma-yoga, og har et videre perspektiv. Du øver deg på tilstedeværelse gjennom det praktiske arbeidet du utfører.

Det å være aktiv og utadrettet er viktig når du fordyper deg i yoga og meditasjon. Det balanserer og gir energi til å gå mer innover i yogapraksisen. Hovedøkten med karmayoga vil være på formiddagen, men du vil også kunne ha noen praktiske oppgaver utover dagen. Karmayogaen organiseres på dag 1 og 2 av oppholdet slik at du har oversikt over dine oppgaver for hele uka.

Fjelltur:
Venabygdsfjellet har mange gode turveier og merkede stier for både korte og lengre turer. Det er et spennende juv å utforske, og nærmeste fjelltopp tar en liten time å gå til og gir nydelig utsikt innover mot Rondane. Hit vil vi ha felles tur en av dagene. Når vi er kommet ut av stillheten arrangerer vi fellestur til Muen, se bildet i midten under, en kjent fjelltopp i Rondane på 1.424 meter. Du kan alltids velge å stå over fellesturer.

Maten:
Maten vil være vegetarisk, god, næringsrik og variert. (Det vil være anledning til å spise vegansk for den som ønsker det.) All mat er inkludert i prisen. Vi har egen kokk, og opprettholder godt smittevern. Karmayogaoppgave vil være å kutte grønnsaker, og kjøre oppvaskmaskin. Det vil kun serveres urtete, og maten er uten sukker, foruten naturlig sukker fra frukt og litt honning. Dette er derfor en god anledning til å oppleve en lett detox og vi anbefaler at du trapper ned på kaffe, sort te og sukker en tid i forveien. Matmor på kurset er Bodil Martine Østergård som til vanlig jobber som psykolog, men har lang erfaring med matlaging.

Digital detox og stillhet:
Denne uken har du mulighet for en digital detox og å kjenne på hva det gjør for din oppmerksomhet og tilstedeværelse. Vi oppfordrer derfor til å la mobiltelefoner være avslått under hele oppholdet. Be dine nærmeste om forståelse for at du i denne perioden er utilgjengelig. Dersom det er viktige situasjoner der hjemme og de må få tak i deg, kan de nå deg via yogalærerens telefon, eller mail.

Vi vil i fire dager praktisere stillhet som på sanskrit er kalt mauna. I en periode med mauna snakker du ikke. Det gir deg en enda bedre kontakt med deg selv, og en skjerpet oppmerksomhet ovenfor naturen og menneskene rundt deg. NB! Husk å ta med deg vekkerklokke slik at du slipper å bruke mobilen til det.

Mantra & Havan:
Mantra er potente lydvibrasjoner som påvirker kropp og sinn. Ordet er satt sammen av to ord; manas som betyr sinn og trayoti som betyr frigjøre. Mantra kan brukes for å frigjøre sinnet fra det som binder det. Vi vil bruke mantra i undervisningen og ha egen mantrapraksis gjennom havan (ildseremoni) og kirtan (sangmeditasjon).

Ankomst:
Jønnhalt ligger på Venabygdsfjellet midtveis i Guldbrandsdalen. Man kjører opp til Ringebu og videre inn fra Venabygd til Jønnhalt. Fra Oslo er det 3 timers kjøretur uten pause og fra Trondheim ca 4 timer. Man kan også ta tog til Ringebustasjon, og derfra taxi opp til Jønnhalt. Om flere deler på en maxitaxi er dette rimelig, av og til kan også deltagere som kjører opp hente de som kommer med tog.

Koronatiltak:
• Vi garanterer alle penger igjen om kurset blir avlyst pga. korona
• Ekstra fokus på renhold og hygiene
• Vi har leid inn egen matmor til kurset for å opprettholde smittevern
• Maks 14 deltagere
• NB: pass på å ha gyldig reiseforsikring (om du må avbestille rett før pga. sykdom får du ikke penger igjen av oss, men med reiseforsikring får du penger igjen av dem).

Målgruppe for kurset:
Kurset passer deg som er interessert i å fordype deg i den klassiske yogaen. Du kan være ny, men det er en fordel å ha noe erfaring med klassisk yoga fra før.

Kursmateriell:
Kursavgiften inkluderer:
• All yogaundervisning, ca. tre økter hver dag
• Overnatting på Jønnhalt Gjestester, 7 netter, alle rom har eget bad, (med unntak av egen hytte og telt)
• Vedfyrt badstue (vi fyrer opp ca annen hver dag)
• Vegetarisk mat laget fra hjertet av vår matmor Bodil
• Muligheten til å være med på felles fjelltur to av dagene
• Digitalt hefte med alle oppskrifter fra kurset
• Kurshefte med inspirasjon og positive påminnelser til praksis du kan gjøre når du kommer hjem fra retretten