Spiseforstyrrelser - webinar



Kursarrangør: Fagfokus AS
Sted: Nettkurs / Nettstudie
Hele landet
Type:Nettkurs og nettstudie
Studie / yrkesutdanning
Undervisningstid:
Dag 1 kl 10:00 - 15:30
Dag 2 kl 08:30 - 14:30
Varighet: 2 dager
Pris: 2.500
Neste kurs: 27.05.2024 | Vis alle kursdatoer

Vi tilbyr webinar om spiseforstyrrelser. Ønsker du å utdype forståelsen din av spiseforstyrrelser og hvordan du best kan støtte de som er berørt? Bli med på denne 2-dagers praktisk rettede konferansen, som dykker ned i de viktigste problemstillingene innen området.

Innhold:
Vi har samlet landets fremste eksperter og fagmiljø for å gi deg det siste innen forskning og praktiske råd.

Du vil lære mer om:
• Tidlige tegn og symptomer
• Hvordan vi skreddersyr vår tilnærming
• Forebygging
• Kroppspress og kroppsbilde hos ungdommer
• Temperament Based Therapy with Support (TBT-S)
• Familiebasert terapi
• Hvilke behandlingstilnærminger hjelper best
• Spiseforstyrrelser i et samfunnsperspektiv

Program dag 1:
kl 10:00 - 10:45 Fysisk aktivitet, trening og spiseforstyrrelser:
Vi har invitert Jorunn Sundgot-Borgen til å innlede om temaet fysisk aktivitet, trening og spiseforstyrrelser. Den anerkjente forskeren har arbeidet med kropp og helse i mange tiår, og vil ta utgangspunkt i hva vi nå vet, og hvor veien går videre. Sundgot Borgen vil snakke om overdreven fokus på kroppsjustering via trening, trening som risiko, om aktivitet/trening som en del av behandlingen - og når det ikke er ok å trene for personer med spiseforstyrrelser.
- Jorunn Sundgot Borgen, Professor

kl 10:50 - 11:30 Åpne øynene for spiseforstyrrelser: Tidlige tegn og symptomer:
Vi har invitert fagdirektør ved Villa Sult, Bente Sommerfeldt til å holde forelesning. Spiseforstyrrelser rammer hardt, og kan ødelegge helse, fremtid og familie. Hva gjør vi i de tidlige fasene ved en nyoppdaget tilstand? Hvem er utsatt, og hva er faresignalene?
- Bente Sommerfeldt, Psykologspesialist

kl 11:30 - 12:30 Lunsjpause

kl 12:30 - 13:15 Er det noe poeng å snakke om mat når vi behandler spiseforstyrrelser:
Er det noe poeng for oss å mase om mat og spising når vi møter mennesker som lider av spiseforstyrrelser? Vi vet jo at årsakene handler om helt andre ting.
- Bente Sommerfeldt, Psykologspesialist

kl 13:30 - 14:15 Kan vi skreddersy vår tilnærming til den som strever med spiseforstyrrelse:
Vi tror ikke lenger at èn eneste behandlingsform eller tilnærming skal hjelpe alle og gjøre alle friske av en spiseforstyrrelse. Det er vi ferdig med. Noen trenger kognitiv terapi, andre trenger relasjonelt orientert terapi, noen har behov for å snakke om mat, andre har behov for å ikke gjøre det.

Vi er alle først og fremst komplekse, sammensatte mennesker og har behov for ulike ting til ulik tid. Spørsmålet for oss hjelpere blir da hva virker, for denne personen, med disse spiseforstyrrede vanskene, på dette tidspunktet? Foredraget vil søke å finne svar på hvordan vi kan individualisere vår tilnærming i møte med den enkelte.
- KariAnne Vrabel, Psykologspesialist

kl 14:30 - 15:30 Forebygging av spiseforstyrrelser: Kunnskap, bevissthet og tidlig intervensjon:
Den internasjonalt anerkjente forskeren Dr. Ata Ghaderi, ved Karolinska Institutet i Stockholm kommer for å se nærmere på hva vi kan gjøre for å forebygge utvikling av spiseforstyrrelser, og hvordan vi intervener så tidlig som mulig.
- Ata Ghaderi, Professor

kl 19:30 - 22:00 Felles middag
Vi møtes for mingling, mat og drikke. Baren åpner allerede klokken 18:30

Program dag 2:
kl 08:30 - 09:15 Om kroppspress og kroppsbilde hos ungdommer:
Hvordan forebygge kroppsmisnøye, og hvordan hvordan forebygge spiseforstyrrelser hos de unge? Christine Sundgot Borgen har doktorgrad på emnet, og er blant de i landet som kan aller mest om dette temaet. - Jeg har kommet ut av tellingen på hvor mange barn og unge som har henvendt seg til meg fordi de har trent seg bort fra skole, sosiale sammenkomster, helse og idrettsglede, fordi «prosjekt kropp» har blitt for viktig, sier Sundgot Borgen.
- Christine Sundgot Borgen, Postdoktor

kl 09:30 - 10:15 Å jobbe med overspisingslidelse:
Blant spiseforstyrrelsene er overspisingslidelse den vi hører minst om. Like fullt er det den spiseforstyrrelsen som er mest utbredt. Trine Tetlie Eik-Nes har jobbet med nettopp dette i en årrekke. Her bidrar hun med innsikt i både forskning og praktiske eksempler.
- Trine Tetlie Eik-Nes, Førsteamanuensis

kl 10:20 - 10:50 Hva er TBT-S? Praktisk innføring:
Bak den kryptiske overskriften finner vi behandlingsformen Temperament Based Therapy with Support (TBT-S). Seniorforsker Kristin Stedal leder og er kursholder i en intensivbehandling hvor pasienter og deres pårørende får kunnskap og informasjon omkring den spesifikke diagnosen. Studier har vist at det er visse personlighetstrekk som ser ut til å være involverte i utviklingen og opprettholdelsen av spiseforstyrrelser. Stedal vil forklare hvordan kunnskapen er implementert og hvordan den brukes i TBT-S.
- Kristin Stedal, Psykolog og seniorforsker ved OUS

kl 11:00 - 11:45 Om FBT - Familiebasert terapi
Foreldre sliter seg helt ut selv, og havner ute av jobb i perioder, og man kan ikke belage seg på at de som pårørende skal ha ansvar som går langt over det man kan forvente. Lege, forfatter og foredragsholder Kari Løvendahl Mogstad forklarer hvordan FBT, som er en familiebasert behandling spesifikt rettet mot spiseforstyrrelse, bidrar til å hjelpe både barn og foreldre ut av krisen.

Kari Mogstad Løvendahl har personlige erfaringer, som gjør at hun har kunnskap og kan gi praktiske råd om foreldre- og pårørenderollen. Pårørenderollen er helt sentral å tenke på når man skal lage en best mulig oppfølging og behandling av spiseforstyrrelser, som er bærekraftig og god.
- Kari Løvendahl Mogstad, Lege, forfatter og foredragsholder

kl 11:45 - 12:30 Hvilke behandlingstilnærminger hjelper best i behandlingen av spiseforstyrrelser:
Professor Øyvind Rø er psykiater med lang erfaring i behandling av spiseforstyrrelser. Han deltar i et stort forskningsprosjekt som skal bidra til kompetanseheving rundt i BUP-enhetene, og deretter til helsepersonell ellers rundt i landet. Man skal gjøre en stor sammenlikning av familiebasert terapi og kognitiv behandling. Er det andre tilnærminger som også kan fungere? - Vi har ikke gode nok behandlingstilbud for ungdommer med spiseforstyrrelser. Det er veldig viktig å gi et godt tilbud tidlig for å unngå langvarig sykdomsutvikling.

Øyvind Rø har sagt ja til å holde en forelesning på bakgrunn av sin kunnskap om emnet spiseforstyrrelser. Han ser på problemstillingene fra ulike perspektiv, og vil komme inn på den planlagte studien, og hva forskningen så langt sier om utfall av ulike typer behandling.
- Øyvind Rø, Professor

kl 13:30 - 14:30 Hvorfor pisker vi oss selv:
- Våre idealer endrer seg gjerne med tiden. Jeg heier derfor på de samfunnsendringene som viser oss at vi bare kan være, heller enn å fortelle oss hva vi skal eller ikke skal være, sier den erfarne psykologspesialisten Tommy Sotkajærvi, som er svært opptatt av å følge med på samfunnsendringene.
- Tommy Sotkajærvi, Psykologspesialist

Målgruppe for kurset:
Konferansen er åpen for alle