Spinning av ull og lin



Sted: Senter for bygdekultur, Stiftelsen Handverksskolen, Hjerleid
          Oppland, Dovre
Kursadresse: Jøndalsvegen 3b, 2662 Dovre (kart)
Type:Åpent kurs / gruppeundervisning
Undervisningstid: Ta kontakt for informasjon
Varighet: 4 dager
Pris: 4.950
Neste kurs: 10.07.2024 | Vis alle kursdatoer

Vi tilbyr spinnekurs med instruktør Else Tagseth. Dere vil lære litt om sortering, vasking og kvalitetsvurdering av ulla. Videre vil det bli undervist i karding, spinning og dere vil lære om rokkens funksjon og oppbygging. Dersom tiden strekker til, vil det også bli litt toving / filting.

Historikk og beskrivelse av faget:
Det å spinne har i all sin tid vært viktig for å skaffe seg klær. Allerede i steinalderen brukte de håndteine og på 1.700 tallet kom vingerokken til Norge. Rundt om på gårdene satt kvinnene med rokken om høsten. Ulla hang i nett ved ovnene for å tørke. Av tråden strikket de klesplagg. De vevde også tekstiler av tråden for å sy klær.

Det å kunne utnytte alt det sauen har å by på er viktig, det er ikke bare kjøttet som er nyttig, men også ulla som kan gi oss garn, tovede produkter og skinnfeller. Det er også en rekke andre dyr en kan få ull / fiber fra og som kan spinnes og brukes til strikking og andre teknikker. Ull fra lama, alpakka, mohairgeiter, hund, katt og kanin kan brukes. Det er også vanlig å spinne av lin og bomull.

Målgruppe for kurset

Passer for både nybegynnere og litt øvde

Antall: maks 6 deltagere

Kursmateriell

Verktøy kan tas med om du har, men det er også mulig å låne hos oss. Ull får du kjøpt hos oss. Vil tilbyr rimelig overnatting og mat for de som ønsker det.

Vis flere tilsvarende kurs: