Spekemat & kjøttpåleggKursarrangør: Lizas Småbruk
Sted: Lizas Småbruk
          Oppland, Jevnaker
Kursadresse: Storetjernsveien 115, 3520 Jevnaker (kart)
Type:Åpent kurs / gruppeundervisning
Undervisningstid: kl 09:30 - 16:00
Varighet: 1 dag
Pris: 1.950
Neste kurs: 19.09.2020 | Vis alle kursdatoer

Vi tilbyr kurs om spekemat & kjøttpålegg. Denne dagen skal du lære mer om konservering, speking og salting av kjøtt mens vi lager spekepølse, leverpostei, pancetta, og lammerull.

Program:

kl 09:30, Starter vi med velkomst, hjemmelaget kake og kaffe og kort introduksjon om historien til kjøttkonservering, metoder per idag, typer kjøtt osv.

kl 09:45, Går vi over til å lage bacon eller pancetta selv. Hver deltaker vil lage sin egen lille pancetta, krydrer den og legger den i salt.

kl 10:30, Starter vi med lammerull, som blir krydret og rullet for så å varme opp og presse. Mens den er i gang går vi inn på forskjellige typer skinker og hvordan de lages, hvordan å lage fenalår og speket hjerte. Vi går inn på hva slags kjøtt man kan bruke (hvilke dyr og hvilke deler).

kl 12:00, Lunsj med hjemmelaget og hjemmeproduserte produkter i vinterhagen. De som ønsker kan bli med en tur rundt småbruket for å møte noen av våre kjøttprodusenter og se på hvordan vi har dyra her i småskala.

kl 13:00, Vi fortsetter med å lage leverpostei. Vi går gjennom krydrer, grovhet og kjøttvalg og alle kan velge hvordan man vil lage sin egen postei. Smaking underveis må til. Erfaringen sier at her blir det mange forskjellige leverposteier!

kl 14:15, Når vi har fått posteiene inn i ovnen, skal vi i gang med å lage spekepølse. Vi diskuterer oss gjennom kjøtt, kverner, krydrer, og bakteriekultur. En god spekepølser er en fermentert pølse. Og det skal vi få til! Pølseskinn, samt holdbarhet og modning hjemme kommer også på tale. Og alle velger selv hva slags pølse de vil lage.

kl 15:30, Mens pølsene henges til tørk, tar vi en kopp te med hjemmelaget kjeks og smaker på leverposteiene og lammerullene våre. Til slutt pakker vi alle varer.

kl 16:00, Avslutning. Alle drar hjem med sin selvlagede leverpostei, bacon, lammerull og spekepølse.

Målgruppe for kurset

Alle som ønsker kurs om spekemat & kjøttpålegg

Antall: Maks 10 deltakere