ROP-pasienten - en aktør i eget liv



Kursarrangør: Fagakademiet AOF
Sted: Quality Hotel Ålesund
          Møre og Romsdal, Ålesund
Kursadresse: Sorenskriver Bulls gate 7, 6002 Ålesund (kart)
Type:Åpent kurs / gruppeundervisning
Undervisningstid: Ta kontakt for informasjon
Varighet: 1 dag
Pris: 2.650

Vi tilbyr kurs om ROP-pasienten - en aktør i eget liv. ROP-pasienten er en voksende pasientgruppe som krever høy kompetanse fra støtteapparatet. Har du behov for å øke din kompetanse på dette feltet og møte andre som er i samme arbeidssituasjon som deg?

Hvordan kan vi hjelpe brukeren til å bli en aktør i eget liv, med fokus på recovery og motivasjon gjennom begrepene forståelse, deltakelse og mening, i et tilpasset samspill? Helsetilsynet gjennomførte landsomfattende tilsyn på dette feltet i 2017 og 2018 med nedslående resultater, er din virksomhet en av de som trenger mer kompetanse på dette feltet?

Formål:
For å kunne møte ROP-pasienters behov og de utfordringene som disse gir hjelpeapparatet, trengs det kunnskap om metodikk og ikke minst behandlernes egne reaksjoner i jobben med ROP-pasienten.

Innhold:
Vi ser på nasjonale faglige retningslinjer for utredning, behandling og oppfølging av personer med samtidig psykisk lidelse og ruslidelse (ROP).
• Faglig forståelse av ROP-pasienten, er denne gruppen ulik alle andre
• Hva kom først: - Psykiatrisk problem eller rus
• Hvem er personen bak
• Et traumebevisst perspektiv i møtet med ROP-pasienten
• ROP-pasienter i kommunehelsetjenesten, Housing First
• Recovery og mestringsfokus som fundament i både det individuelle møte og på systemnivå
• Hvordan finne fram til kompetansen og den enkeltes ressurser
• Salutogenese (Helsens opprinnelse) som fokus i møte med en person med ROP-diagnose
• Praktisk anvendelse av salutogen tilnærming
• Hvilke psykiske lidelser skal behandles samtidig med rusproblem

Det vil være forelesning med rom for diskusjon og spørsmålsstilling. Deltakerne oppfordres også til å være aktive og stille spørsmål, samt gjerne komme med problemstillinger fra sin egen arbeidssituasjon, slik at dagen blir mest mulig nyttig i forhold til den jobben man har.

Foreleser: Pål Aaser Storå

Pål Kristian Storå, avdelingsleder ved Tiltak for unge - Agder. Utdannet fengselsbetjent og sykepleier. Pål Storå har arbeidet som fengselsbetjent i mange år, og senere som sykepleier og leder innen rus- og psykiatrifeltet. Fra 2005 ble han enhetsleder ved avd. for rusrelatert psykiatri og avhengighet, Familieenheten Hov, Sykehuset Innlandet HF. Han tok så over ledelsen i LAR - Innlandet under omstillingsprosessen med å legge LAR-tilbudet inn under DPS fremfor å ha dette i sentralsykehusfunksjonen. Pål Storå har vært avdelingsleder ved Fagskolen Innlandet og har hatt ansvar for utvikling av flere studieplaner innen rus / psykiatri og miljøarbeid, men også utdanninger blant annet rettet mot rehabilitering og eldre. I dag jobber han som avdelingsleder innen privat barnevern.

Målgruppe for kurset:
Ansatte i spesialisthelsetjenesten og kommunal helse- og sosialtjeneste; sykepleiere, vernepleiere, hjelpepleiere, omsorgsarbeidere, hjemmetjenesten, ansatte i helseforetak og institusjoner innen psykisk helsevern og rusomsorg.