Prinsesse Ivar



Kursarrangør: BRO AOF
Sted: Sør-Trøndelag, Trondheim
Sør-Trøndelag
Kursadresse: Kongens gate 26, 7011 Trondheim (kart)
Type:Åpent kurs / gruppeundervisning
Undervisningstid: Ta kontakt for informasjon
Varighet: 3 timer
Pris: 1.390

Ivar kan ikke være prinsesse, for han er gutt! Det finnes et kjønnsmangfold blant barn som ikke gjenspeiles i det rosa og blå skillet som preger dagens oppvekst. Enkelte barn er født med en kropp som ikke stemmer med kjønnsidentiteten deres.

Innhold:
Noen har guttekropp og føler seg som jente, andre har jentekropp og føler seg som gutt. Mange har et greit forhold til kroppen sin, men sliter med forventningene andre har til dem som gutt eller jente.

Ingen er bare det du ser:
Alle barn er en del av kjønnsmangfoldet. I følge rammeplanen skal barnehagen fremme likestilling og likeverd, uavhengig av blant annet kjønn, seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk. Selv om alle er en del av kjønnsmangfoldet, er det de som skiller seg ut fra flertallet som gjør oss oppmerksomme på at det finnes et mangfold. De barna som skiller seg ut er ekstra sårbare i oppveksten. Samtidig som kurset gir deg kunnskap om de barna som er mest sårbare, viser det også hvorfor kjønnsperspektivet er viktig i møte med alle barn.

Refleksjon og praktiske verktøy:
Kurset bygger på boka Prinsesse Ivar - om barn og kjønnsidentitet. Det blir en lett tilgjengelig og variert innføring i hvordan kjønnsmangfoldet kan ses og ivaretas i pedagogisk praksis. Hvordan snakke med barn, kolleger og foreldre om dette? Kursholderne presenterer konkrete eksempler på hvordan vi kan tenke kjønnsperspektivet inn i blant annet leseaktiviteter, utkledningstøy, utelek og karneval. Kurset er variert, med fortellinger, erfaringer fra barn og foreldre som bryter med kjønnsnormer, film, refleksjon og dialog.

Kursholdere: Marion Arntzen og Mona Renolen

Marion Arntzen har siden 1996 drevet lavterskeltilbud for mennesker med utfordringer knyttet til kjønnsidentitet og deres pårørende. I Stiftelsen Stensveen - trygg i eget uttrykk, tilbyr hun samtaler, forelesninger og kurs for enkeltpersoner og fagfolk i ulike sektorer. Marion Arntzen sto bak NRK-dokumentaren Jentene på Toten og har skrevet flere bøker med tema kjønnsidentitet.

Mona Renolen har mastergrad fra senter for kjønnsforskning ved NTNU. Hun har jobbet med fagområdene oppvekst, kjønn og likestilling innen forvaltning og forskning, og i praksisfeltet. Mona sitter i styret for Stiftelsen Stensveen - trygg i eget uttrykk. Sammen har Marion og Mona skrevet boka Prinsesse Ivar. Boka som er skrevet som en del av samarbeidet og engasjementet de har i Stiftelsen Stensveen - trygg i eget uttrykk.