Personer som har utøvd relasjonsvoldtekter



Kursarrangør: Stiftelsen Tryggere
Sted: Oslo, Sentrum
Oslo
Kursadresse: Karl Johans gate 8, 0154 Oslo (kart)
Type:Åpent kurs / gruppeundervisning
Undervisningstid: Ta kontakt for informasjon
Varighet: 3 timer
Pris: 1.000

I rapporten «Omfang av vold og overgrep i den norske befolkningen» (NKVTS-rapport 1/2023), fremkommer det at rundt 14 prosent av kvinner og 2 prosent av menn har vært utsatt for voldtekt ved makt/tvang. 11 prosent av kvinner og 2 prosent av menn oppga at de hadde vært utsatt for sovevoldtekt.

Innhold:
Dersom vi ser kun på voldtekter i nære relasjoner, fremkommer det at rundt 5 prosent av kvinner har vært utsatt for dette. For menn var andelen tilnærmet lik null. Voldtekt i nære relasjoner er derfor en type vold som rammer mange, særlig kvinner. Den samme forskningen viser at det primært er menn som utøver denne form for vold.

Stiftelsen Tryggere har i mange år hatt et individuelt sinnemestrings- og hjelpetilbud til personer som har utøvd vold (inkl. seksuell vold). Mange menn har fortalt om seksuelle overgrep de har begått mot partner eller kjæreste. Dette har gitt oss kunnskap om personer som har utøvd relasjonsvoldtekter.

Tema for dette kurset er menn som har utøvd relasjonsvoldtekter, det vil si voldtekt og grove seksuelle overgrep som skjer i relasjoner der utsatt og utøver er eller har vært ektefeller, kjærester eller partnere. Grunnen til at kurset avgrenses til å ha fokus på menn som utøvere er fordi det primært er menn som begår disse handlingene (Thorsen og Hjemdal 2014). Kurset vil formidle kunnskap fra forskning og faglitteratur, samt erfaringer fra terapirommet.

Agenda:
• Hva er relasjonsvoldtekter
• Hvor stort er omfanget
• Hva kjennetegner en som har utøvd voldtekt i nære relasjoner
• Hvilken mening har disse overgrepene for de som har begått dem
• Erfaringer fra terapirommet

Arbeidsform:
Foredrag. Arbeid med oppgaver. Diskusjoner og refleksjoner i plenum

Målgruppe for kurset:
Målgruppen for kurset er alle som ønsker kunnskap om menn som har utøvd seksuelle overgrep eller voldtekt i nære relasjoner.