Hva er PFAS og hvorfor er dette stoffer å se opp for? Hvordan havner PFAS i maten vår? Velkommen til gratis webinar om PFAS - per- og polyfluoralkylerte stoffer! Disse forbindelsene er svært utbredt etter at de har inngått i feks slippmidler, elektronikk og skismørning.
Innhold:
På grunn av den lange nedbrytningstiden, vil PFAS kunne tas opp i vannet og deretter videre inn i matens verdikjede. EFSA har risikovurdert en rekke PFAS-forbindelser, regelverket er på høring og man forventer at det nye regulativet for de 4 PFAS-forbindelsene vil være på plass i løpet av 2022. I første omgang er det forventet at det etableres grenseverdier på egg, fisk og fiskeprodukter, skjell og skalldyr, kjøtt og kjøttprodukter. Det vil fokuseres på konsumvarer som forbrukes mest. I tillegg er barnemat høyt på fokuslista til EU. Få en kort introduksjon til PFAS med vår kollega fra Sverige, BU-leder for pestisider, Torbjörn Synnerdahl.
Kursholder.
Torbjörn Synnerdahl, BU-leder for pestisider.
Kurs innhold
• Introduksjon
• Navngiving
• Egenskaper (generell, lineær/forgreinet, PreFOS)
• Historikk (bruk, regelverk)
• Kilder
• Prøvetaking (kontaminering, emballasje, prøvetaking)
• Passiv prøvetaking
• Analysemetoder
Foredragsholdere:
Torbjörn Synnerdahl BU Manager Pesticide, Eurofins Food & Feed Testing Sweden AB