Opplæring i lekeplass-sikkerhet



Kursarrangør: Fagakademiet AOF
Sted: Fagforbundet Hordaland - Åsegården
          Hordaland, Bergen
Kursadresse: Bjørns Gate 1, 5838 Bergen (kart)
Type:Åpent kurs / gruppeundervisning
Undervisningstid:
Dag 1 kl 10:00 - 16:30
Dag 2 kl 10:00 - 15:00
Varighet: 2 dager
Pris: fra 1.500

Vi tilbyr kurs i opplæring i lekeplass-sikkerhet. Detter kurset er et samarbeid med Fagforbundet Vestland Yrkesseksjon samferdsel, men det er er åpent for alle å melde seg på, men Fagforbundets medlemmer har førsteprioritet.

Formål:
Kursets skal bidra til økt kunnskap og forståelse for sikkerhetsmessige forhold på lekeplassen, slik at virksomheter, innbefattet deres personell, kommer opp på et fornuftig nivå i forhold til å bli trygge på egen internkontroll og ettersyn. Gode rutiner for HMS krever kunnskap om lover og forskrifter, med lik kunnskap styrer vi bedre mot felles mål.

Hvorfor opplæring:
Menneskelig feil er ofte årsaken til skader og ulykker på lekeplasser, og ofte knyttet til oppmerksomhetsnivå, manglende kunnskap og erfaring eller manglende / ulik forståelse for regelverket.

Innhold:
Dag 1 - Opplæring i lekeplass-sikkerhet:
• Regelgrunnlaget for lekeplasser: Kort og oversiktlig om myndighetskravene og de utfordringer de stiller til oss. Hvem har ansvar, og for hva?
• Skaper vi unødvendige feller for barna uten å være klar over det?
• Risikomessig er ikke barn små voksne: Lager vi rutiner for barn ut fra et voksenperspektiv?
• Hva innebærer IK på lekeplassen? Motivere til deltakelsen i IK-arbeidet!
• Bli tryggere på å risikovurdere på fornuftig grunnlag: Ikke alt er farlig!
• Hva bør vi ha fokus på?
• Få økt forståelse for hvordan en håndterer tiltak uten å skape nye avvik

Dag 2 - Praktisk dag for drift- og vedlikeholds personell:
Ved besøk i ulike typer lekeplasser ser vi hvordan rutiner for periodisk ettersyn og dokumentering av dette praktiseres. Fokus vil være på de viktigste forholdene: hvordan avvik lukkes rimelig, enkelt og varig, uten å skape nye avvik. Risikovurdering og mulige tiltak drøftes underveis i møte med situasjoner / elementer, også i forhold til ikke å ødelegge for barns leke- og oppvekstmuligheter.

Formidlingsform:
Kurset er basert på tanken om at bilder sier mer enn 1000 ord. Med bred bruk av bilder med konkrete eksempler på situasjoner vi jobber med - relateres stoffet direkte til lekeplassansvarliges hverdag. Risikosituasjoner og forhold rundt disse blir umiddelbare, gjenkjennbare og innlysende.

Foreleser: Jan Heyerdahl

Jan Heyerdahl har hatt erfaring med "lekeplassbransjen" siden1998. Sertifisert lekeplassinspektør siden 2004. Kontrollerer selv rundt 300 lekeplasser årlig. Han har tidligere vært kursholder på sertifiserings-kursene for lekeplassinspektører (NLF). Han er også faglig leder av Lekeplasskontrollen og nettsiden www.lekeplasskontrollen.no. Siden oppstarten i 2004 har vi hatt mange tusen fornøyde kursdeltakere.

Målgruppe for kurset:
• Byggdriftere
• Driftspersonell som arbeider med ivaretakelse av lekeplasser og uteområder

Vis flere tilsvarende kurs: