Psykisk helse og arbeid



Kursarrangør: Fagfokus AS
Sted: Thon Hotel Oslo Airport
          Akershus, Ullensaker
Kursadresse: Balder allé 2, 2060 Gardermoen (kart)
Type:Åpent kurs / gruppeundervisning
Studie / yrkesutdanning
Undervisningstid:
Dag 1 kl 10:00 - 15:45
Dag 2 kl 08:45 - 14:30
Varighet: 2 dager
Pris: fra 5.500

Fagfokus inviterer til en spennende konferanse om hvordan mennesker med psykiske helseutfordringer skal få jobb, eller kunne beholde jobben sin. Psykiske lidelser, som angst og depresjon, er blant de vanligste årsakene til sykefravær, og det som fører til flest tapte arbeidsår i Norge.

Litt om konferansen:
Vi vet at ved å øke kunnskapen om hvordan det er mulig å kombinere arbeid og psykiske helseutfordringer, setter vi søkelyset på noe som er viktig for mange: å ha en jobb å gå til. Vi har samlet noen av Norges dyktigste på området, for å gi deg et innblikk i nye perspektiver på hvordan det er mulig å jobbe for at mennesker med psykiske helseutfordringer, skal få eller beholde jobben sin.

På konferansen vil du:
• Få verktøy til bygge psykisk helse via arbeid
• Få bedre forståelse av hva som skal til for å lykkes med jobbmestring
• Lære mer om hvordan du hjelper deg selv slik at du kan hjelpe andre

Etter konferansen skal du:
• Være bedre rustet til å bygge mental helse på jobben
• Kunne styrke unges forutsetninger til å kunne mestre livet generelt, og arbeid spesielt
• Ha fått verktøy for å bedre dine samtaler med de som står i fare for å falle ut

Program dag 1:
kl 10:00 - 10:45 Psykisk helse og arbeid - hva handler det egentlig om:
Psykiske plager er en økende årsak til sykefravær i norsk arbeidsliv. Kan arbeidsplassen være en helsefremmende arena når det gjelder psykisk helse? Hva kan arbeidsplassen gjøre for å forebygge, oppdage og ta vare på de ansattes psykiske helse? Den erfarne psykologspesialisten Oddrun Solberg åpner årets konferanse.
- Oddrun Solberg, Psykologspesialist

kl 11:00 - 11:45 Hvordan hjelpe traume-overlevere i arbeid:
Mennesker som overlever traumer er ofte ressurssterke og pliktoppfyllende. De klarer dermed å skjule traumene for omgivelsene. Dette er mennesker som ofte har klart seg godt i mange år, frem til de får et «plutselig» funksjonsfall. Oddrun Solberg har mange års erfaring i hvordan hjelpe traume-overlevere tilbake i arbeid.
- Oddrun Solberg, Psykologspesialist

kl 12:00 - 13:00 Samtalemetodikk og virkningsfulle spørsmål:
Strukturert samtalemetodikk, og betydningen av en bra innledning er eksempler på hvordan vi kan starte en profesjonell samtale. En veileders virkningsfulle og strategiske spørsmål kan være med og skape en felles møteplass. I dette innlegget viser en av våre aller beste foredragsholdere hvordan du kan strukturere dine samtaler og verktøy for samtaleteknikk.
- Mia Börjesson, Ungdoms- og familieterapeut

kl 14:00 - 14:45 Praktiske og kreative verktøy for psykososiale samtaler:
I dette innlegget presenterer Mia kognitive samtaleverktøy og hvordan du kan bruke bilder og metaforer i samtaler. Du blir nærmere kjent med teknikker som førstehjelp med «hjelpehånden» og «psykologisk medisinskap».
- Mia Börjesson, Ungdoms- og familieterapeut

kl 15:00 - 15:45 Veiledning, energi og motivasjon:
Det er en kunst å hjelpe- og veilede sine medmennesker i livet, spesielt når kriser og traumer står ubehandlet og ubearbeidet tilbake for den enkelte. Hvordan kan og bør man jobbe med denne gruppen, uten å tømmes for energi og motivasjon?
- Michel Mateos, foredragsholder

Program dag 2:
kl 08:45 - 09:30 Å gi seg selv sparken:
Når livet butter imot, og alt blir håpløst har det skjedd at vår møteleder Pia Beate Pedersen nesten har gitt seg selv sparken. Hvem skulle tro det, når du ser hvordan hun briljerer på scenen, og leder arrangement som dette? Pedersen gir innblikk i hvordan det er å mestre arbeidslivet, når livet ellers krøller seg til.
- Pia Beate Pedersen, Journalist

kl 09:45 - 10:30 Trening som medisin? Mine erfaringer i et helhetlig perspektiv:
Trening er sunt har vi alle blitt fortalt, men fungerer det som medisin? I dette innlegget ønsker Johannes å dele egne erfaringer rundt trening som medisin mot psykisk uhelse. Han vil snakke om fysisk aktivitet som medisin mot angst, depresjon og selvmordstanker. Han vil også snakke om trening for å styrke den psykiske helsen generelt. Dette vil han se på i et helhetlig perspektiv, hvor trening kan fungere som én av mange brikker i et helsemessig puslespill.
- Johannes Nonås Langhelle, Rådgiver

kl 10:45 - 11:30 Hva er ståa:
For å forstå hvordan det skal jobbes med psykisk helse og arbeid er det viktig å skjønne hvordan det står til på den enkelte arbeidsplass. I dette innlegget viser Leif tilstanden og fakta på feltet, og hvordan det
- Leif Eggen, Arbeidsgiverloser mulig å jobbe med å fremme god psykisk helse på arbeidsplassen

kl 12:30 - 13:15 Ulike tilnærminger, gode løsninger:
Hvem er vi på en arbeidsplass? Hvordan kan vi være rause med hverandre? Begge deler er viktig for å fremme god psykisk helse. Dette er et praksisnært innlegg, hvor målet er å styrke verktøykassen til den enkelte, og sørge for at det blir mulig å øke kvaliteten på tjenesten på arbeidsplassen.
- Leif Eggen, Arbeidsgiverlos

kl 13:30 - 14:30 Tilbake til livet:
Arbeidsplassens rolle i helbredelsesprosessen er viktig. Hvordan kan arbeidsgivers tilnærming og forståelse for situasjonen skape håp og mestring? I dette innlegget deler Audun Mo fra egne erfaringer, om sammenhengen mellom psykisk og fysisk helse i sorgarbeid. Han deler også noen teknikker og verktøy, som kan brukes for å hjelpe den enkelte.
- Audun Mo, Psykiatrisk sykepleier, forfatter og foredragsholder

Konferansier: Pia Pedersen

Pia Pedersen (f. 1967) journalist, bosted Oslo. Skapte podkasten «Pia og psyken» i 2015 som følge av at hun ble diagnostisert med bipolar lidelse. I serien har hun, sammen med huspsykolog /-psykiater og gjester dykket inn i menneskers psyke så godt som ukentlig siden oppstarten.

Pia har lang erfaring som journalist, produksjonsleder, produsent og nyhetsanker, blant annet fra NRK, Nordisk Film, Reel Image og Asker og Bærum Lokal- tv. Hun grunnla også nettgalleriet Artgate. i 2018 startet hun podkastbyrået Tid og Lyst, som i dag produserer både egne serier og podkaster på oppdrag fra kunder, fra sitt eget studio på Grünerløkka.

Målgruppe for kurset:
Fagfokus sine konferanser er åpen for alle