MelkesyregjæringKursarrangør: Solskinnet
Sted: Stabekk
          Akershus, Bærum / Sandvika
Kursadresse: Peterhofveien 13, 1369 Stabekk (kart)
Type:Åpent kurs / gruppeundervisning
Undervisningstid: ta kontakt for å avtale tidspukt
Varighet: 0 timer

Velkommen inn i en verden av mat som bobbler av livskraft og energi. Melkesyregjærende grønnsaker og andre gjærede/fermenterte produkter, laget hjemme på kjøkkenet, smaker vidunderlig godt! Har man en gang fått sansen for slik mat vil kroppen bare ha mer av det.

Melkesyregjæret mat og drikker hjelper oss til å få vårt «indre system» i orden. Mange av dagens helseproblemer (både fysiske og psykiske) kommer av at vi har en fordøyelse som ikke fungerer optimalt – denne typen mat er fantastisk godt både for gane og mage. Dette er mat som støtter vår fordøyelse og vårt immunforsvar.

Dette er en av de store mat trendene i verden akkurat nå. Eller slik som Dagens Næringsliv uttrykte det «Kontrollert forråtnelse» er noe som er i ferd med å invadere verdens kjøkkenbenker og topprestauranter. VG valgte og kalle dette «Den nye trendy bakteriematen». Men egentlig er ikke dette noe nytt, dette er noe som menneskene i alle kulturer har har gjort gjennom alle tider … det er bare vi i vår moderne travle tid som har «glemt» hvordan man på en ekte, ærlig måte tilbereder og konserverer sin mat, uten tilsetning og konserverings midler.

Melkesyregjæring er en fantastisk konservering- og videreforedlingsmetode for grønnsaker og ville vekster. Tradisjonelt har man i Europa melksyregjæret hodekål (Sauerkraut) , men alt av grønnsaker kan brukes og en kombinasjon av forskjellige grønnsaker og ville vekster blir veldig godt.

På yten av alle grønnsaker finnes det naturlig melkesyrebakterier og andre mikroorganismer. Ved melksyregjæring skaper man et miljø der disse mikroorganismene trives og der andre uønskede organismer blir utkonkurrert. Grønnsakene får et fantastisk aroma og god holdbarhet. Grønnsakene blir lett fordøyelige, inneholdet av mineraler, sporstoffer og enzymer bevares eller til og med økes. Dette er faktisk den eneste konserverings metoden som beholder alle næringsstoffer i maten. Melkesyregjærede grønnsaker har et høyt innehold av levende mikroorganismer, dette er virkelig «Probiotika» for vårt tarmsystem. Forsterker immunforsvaret og hjelper kroppen slik at den enklere kan oppta næringsstoffer fra den maten vi spiser. mm , mm.

Hjemmelaget kefir, en styrkende kombucha drikk, baking med surdeig er andre eksempel på mat som er laget med hjelp av levende mikroorganismer, som alle enkelt kan lage på sitt eget kjøkken. Når man en gang har fått taket på dette så er det gøy og gå videre med å lage sin egen sennep, ketchup og andre delikatesser. Etterhvert blir dette en helt ny verden av mat og smaksopplevelser. «the future of food», «the machinery of flavor», «det er som å få en uendelig rekke nye verktøy i verktøykassen, vi har bare utforsket en promille av mulighetene» – er andre utsagn om mat tilberedt på denne måten.

På et nybegynner kurs lærer du hvordan du enkelt kan melkesyre i Norgesglass på ditt eget kjøkken. Du trenger ikke noe annet en et stort norgesglass, gode grønnsaker, salt, krydder og litt tålmodighet. På kurset får du smake på forskjellige melkesyrede grønnsaker og på Kefir, og Kombucha som er andre fermenterte delikatesser.

På våren blir det spesialkurs der vi lærer å inkludere sesongens ville vester og grønnsaker i ulike typer fermenterings prosesser. På disse kurset blir det også litt om annen type konservering av sesongens ville vekster. Kursdeltakerne får smake på bl.a melkesyregjæret ramsløk, løvetannblomst kombucha og vill gjæret blomster vin fra ifjor og tidligere år. Fermentert rabarbra delikatesse av sesongens rabarbra står også på menyen. Til slutt lager vi sammen noe tilsvarende produkter som alle får med seg hjem. Vi lærer også hvordan man av sesongens ville vekster kan lage en "gjær starter" som kan brukes til ulike typer fermenterte drikker. OBS !!! Dette er ikke et kurs der man lærer å identifisere vekstene.

Ta kontakt om du er interessert i dette så finner vi tispunkt og sted for kurs eller foredrag om dette. Dette kan skje fysisk eller som et on-line kurs.