Lekk Tarm og Irritabel Tarm - Bedriftsinterne kurs og foredragKursarrangør: Anne Brudevold
Sted: Akershus
Akershus
Type:Bedriftsinternt / Større grupper
Foredrag
Undervisningstid: Ta kontakt for avtale

Lekk Tarm Syndromet, LGS etter det engelske «Leaky Gut Syndrom», er navnet på et svært vanlig helseproblem der defekten, eller skaden, er en tynntarmvegg som har blitt permeabel, porøs.

Tynntarmveggen består av tre typer epitelceller: parietalceller, hovedceller og kjertelepitelceller. Parietalcellene bindes sammen av et bindevev som danner broer, desmosomer, og hovedcellene bindes sammen av et annet bindevev som betegnes «tight junctions». Kjertelepitelcellene ligger inntil hverandre celle mot celle.

Kjertelepitelcellene produserer slimlaget som skal ligge som en beskyttende hinne, slimlag, på tynntarmveggen i tarmhulen. En permeabel tynntarmvegg vil si at cellemembraner til dens hovedceller og/eller parietalceller har blitt ødelagt, og/eller at forbindelser mellom dem har blitt ødelagt.

Det betyr at tynntarmveggen har fått «hull» til blodbanen, og derfor kan tillate større partikler enn normalt å passere den. Næringsstoffene vi spiser blir da ikke tilstrekkelig nedbrutt, og disse ufordøyde næringsstoffene samt giftstoffer, bakterier, virus og andre mikroorganismer fra tarmen kan komme inn i blodbanen. Blodet frakter så disse stoffene rundt i kroppen, der de kan gjøre stor skade i celler og vev.

Dette kan føre til mange forskjellige lidelser og sykdommer som f.eks. intoleranser, allergier, eksemer, muskelsmerter, fibromyalgi, et nedsatt immunforsvar, Cøliaki, artritt, diabetes 1, autisme, Alzheimers, alders demens, Parkinsons, MS, ME, ADHD, hormonforstyrrelser, overvekt, undervekt, fedme, angst og depresjon.


LEKK TARM kan påvises med tester som viser eventuelt protein i urinen, eller med fasekontrast undersøkelse.

Reparasjon av LEKK TARM SYNDROMET består i å reparere tynntarmveggen. Det vil si å reparere tynntarmveggens cellemembraner og forbindelsene mellom dem («tight junctions» og broer, (desmosomer). Det gjøres ved å tilføre kroppen de aminosyrene som tynntarmen trenger for sin oppbygging. Samtidig må årsakene til at LGS har oppstått fjernes.

Årsaker:
- Stress
- Raffinert sukker (hvitt sukker i f.eks godterier, iskrem, kaker, brus, safter).
- Sprøytemidler og andre giftstoffer i maten vi spiser
- Giftstoffer i oppdrettskjøttet vi spiser
- Giftstoffer i oppdrettsfisken vi spiser
- Nikotin, alkohol og ikke-økologiske drikke. Inntak av andre rusmidler
- Forurensing og miljøgifter
- Syntetiske medisiner og reseptpliktige hormoner (f.eks. antibiotika)
- Virus, bakterier, parasitter, sopp/gjær, mugg, andre mikrober

Målgruppe for kurset

Bedrifter