Kurs i tradisjonsmatSted: Fiskarheimen, Sandsøya
          Møre og Romsdal, Sande
Type:Åpent kurs / gruppeundervisning
Varighet: 3 dager
Pris: 1.000
Neste kurs: 30.10.2020 | Vis alle kursdatoer

Sommerakademiet har tradisjonsmat som tema for aktiviteter på Sunnmøre denne høsten. Fylkeskommunen i Møre og Romsdal har tradisjonsmat som satsings område i fylket. Møre og Romsdal Bygdekvinnelag har samme satsingen på tradisjonsmat.

Monika Frisvold Vågan(instruktør, leder i Møre og Romsdal Bygdekvinnelag) Brita Melchior Relling (instruktør. Møre og Romsdal Bygdekvinnelag) Lene Havåg (kokke og prosjektleder Norsk mat et helt år.) Svein Sørdal(tradisjonsbærer av lokale mattradisjoner) Elias Moe (daglig leder i Mylnå i Volda) Reidun Haugen og Jorun Rusten (lokale mat-damer på Sandsøya)

«Møre» betyr havlandet og når det gjelder råvarer så er det fisken som har stått i fokus. Fylket har store variasjoner i både natur og mattradisjoner og en vil her fremheve de tradisjonene som er på kysten.

Kurset arrangeres på Sandsøya på Søre Sunnmøre i samarbeid med Bygdekvinnelaget i Møre og Romsdal. Sandsøy er en del av øyriket Perlene ved Stadhavet». Når du kommer hit vil du fort forstå denne karakteristikken av øyene. En innholdsrik helg med kurs i tradisjonsmat, søkelys på kysten og mattradisjonene der m.m.

Kurssted er den historiske Fiskarheimen på Sandsøya. Et sted med lange tradisjoner for matlaging og servering av tradisjonsmat til fiskere og andre som kom til Sandsøya sjøveien. På øya ligger også Sandefisk, en moderne fiskeribedrift som foredler mye godt fra havet. Her får vi våre råvarer med tanke på fisk, til maten som skal lages under helgens kurs. En vil ha søkelys på lokale mattradisjoner og råvarene er produsert lokalt og i regionen.

Instruktører og foredragsholdere vil gi god innføring i sine mattradisjoner, råvarer og oppskrifter. Lørdag kl 15:00 den 26/10 blir det foredrag og mat-prat, åpent for alle. Kurset begynner med et besøk til Hummarparken på Sandsøya med omvisning.

På Sandefisk demonstreres det hvordan fisk skal flekkes og tilvirkes for å bli best mulig. Det lages en utsøkt fiskesuppe av råvarene vi får se på og høre om. Til fiskesuppen må det være flatbrød til, det sørger Lene Havåg for, hun har kurs i å bake flatbrød med gamle kornsorter. Melet hun bruker er malt på Mylnå i Volda. Monika Frisvold Vågan og Brita Melchior Relling står for hoved menyene under kurset.

På Sandsøya er det mange «villsauer», de går ute hele året slik tradisjonen for disse sauene er på kysten. Svein Sørdal har lang erfaring når det gjelder produksjon av tradisjonsmat fra Sørdal kjøtt i Syvde. Han vil undervise og demonstrere hvordan man deler opp en saueskrott og lager rullepølse av villsaukjøttet. De som ønsker å lære seg hvordan man parterer saueskrotter har nå en unik mulighet til å lære av en som har jobbet med dette i mange år.

En får og prøve ut kjøttet av de lokale villsauene. Det blir og en muligheten til å se sauene på Sandsøya der de beiter i kulturlandskapet. Disse sauene er genetisk de samme sauene som vikingene hadde, her får en kjenne litt av smaken av det de hadde på sine bord.

Kaffemat må og til om en skal ha med hele spekteret av tradisjonsmat. To lokale mat-damer, Reidun Haugen og Jorun Rusten står for lefsebakingen. Strekker tiden til lager vi søst/gomme etter gammel lokal oppskrift.

Kalvedans, råmelkspudding eller «spannost» er en annen rett som en skal få prøve å få til, men det er avhengig av at råvarene finnes på det tidspunktet. Kurspris: Inkludert: oppskrifter, foredrag og mat-prat lørdag samt flere måltider Kr. 1000,-

Overnatting kan skaffes på Sandsøya og Voksa i leilighet eller rorbuer. Ta kontakt om du ønsker mer informasjon om dette. Ferge fra Larsnes til Voksa (andre stoppet på ruten) kort vei å kjøre til Fiskarheimen.

Vis flere tilsvarende kurs: