KiB Kurslederopplæring - kurs i mestring av belastning



Kursarrangør: Fagakademiet AOF
Sted: Clarion Hotel Ernst
          Vest-Agder, Kristiansand
Kursadresse: Rådhusgata 2, 4664 Kristiansand (kart)
Type:Åpent kurs / gruppeundervisning
Undervisningstid: Ta kontakt for informasjon
Varighet: 3 dager
Pris: 4.190

Vi tilbyr KiB kurslederopplæring - kurs i mestring av belastning. Kurset er basert på stressteori og kognitiv teori, samt metodene fra Kurs i mestring av depresjon (KiD). Målsettingen er å lære opp kursledere for Kurs i mestring av belastning - KiB.

Innhold:
Målgruppen for KiB er personer som har behov for, og ønsker å utvikle sin evne til å mestre belastning i arbeids- og privatliv. Dette gjelder for eksempel arbeidstakere som opplever stor belastning, personer med kroniske somatiske lidelser, stor belastning i familien, sykmeldte eller andre som har behov for å utvikle egen mestringsevne. KiB har dermed en annen målgruppe enn KiD. Oppmerksomheten er rettet mot å identifisere belastning, vurdere og videreutvikle håndtering av egen belastning.

Tema for undervisningen er:
• Målgruppe, pedagogisk metode og form
• En modell for sammenhengen mellom belastning, mestring og stress
• Identifisering av belastning og ulike kilder til opplevd belastning
• Reaksjoner på belastning og stress
• Ulike strategier for håndtering av belastning
• Kognitiv teori og den kognitive modellen
• Kognitiv metodikk som verktøy til utvikling av egen mestring
• Gjennomgang av kursbokens 10 samlinger
• Å arrangere KiB kurs
• Øvelse i bruk av metoden

Etter gjennomført kurslederopplæring i KiB, kan deltakerne, ev. i samarbeid med en co-leder, gjennomføre egne kurs i mestring av belastning, KiB, lokalt. Et KiB-kurs gjennomføres med 2,5 timers undervisning en gang i uken over 8 uker, deretter 2 samlinger med 3 - 8 ukers intervall. Det kan være 6 - 14 deltakere på hvert kurs.

Forelesere: Trygve A. Børve og Rolf Gjestad

Trygve A. Børve er psykolog og erfaren kliniker, foreleser, veileder og kurslærer for KiD, KiB og DU. Trygve Børve har blant annet utviklet Kurs i mestring av Depresjon (KiD) og Kurs i mestring av Belastning (KiB) sammen med sykepleier / forsker Anne Nævra og professor Odd Steffen Dalgaard. Børve har også utviklet DU (Mestringskurs for ungdom) og Tankekraft, og han holder kurs i utviklingstraumatologi for fagfolk innen helse, skole og barnevern.

Rolf Gjestad er psykolog, erfaren kliniker og kurslærer for KiD / KiB, som nå arbeider som forsker i Helse Vest. Gjestad har lang erfaring som foreleser innen temaene; stressreaksjoner etter kritiske hendelser, dagliglivets stress, stressmestring, forskningsmetode og statistikk. I tillegg har han også veiledet arbeidsgrupper, spesielt grupper tilhørende helse- og sosialtjenesten.

Målgruppe for kurset:
Alle som har fullført opplæring som kursleder i KiD (Kurs i mestring av depresjon)

Kursmateriell:
I forkant av denne opplæringen får deltakerne tilsendt kursboken (KIB, kurs i belastningsmestring; en kognitiv metode). Denne må leses på forhånd for at du skal få fullt utbytte av opplæringen.

Eksamen / sertifisering:
Sertifisering: Dersom man ikke tilfredsstiller de formelle kravene til kurslederopplæringene som er 3-årig høyskoleutdanning, kan man bli sertifisert som CO-leder. Det innebærer at man ikke kan gjennomføre kurslederopplæringer alene, men sammen med en godkjent kursleder.