Fagskole - Rehabilitering



Sted: Orkdal vidaregåande skole
          Sør-Trøndelag, Orkdal
Kursadresse: Orkdalsveien 340, 7300 Orkanger (kart)
Type:Åpent kurs / gruppeundervisning
Nettkurs og nettstudie
Studie / yrkesutdanning (60 studiepoeng)
Undervisningstid: Ta kontakt for informasjon
Varighet: 2 år

Chr. Thams fagskole tilbyr en 2-årig, høyere yrkesutdanning i rehabilitering på deltid med 60 studiepoeng. Deltidsstudiet er organisert med faste samlinger en dag i uka, på skolen i kombinasjon med webinar, der du som student i tillegg kan velge å delta som nettstudent.

Innhold:
Hvert studium har egne studieplaner som er delt inn i ulike fag-emner og tema. Når alle tema i et fagemne er gjennomført, avholdes en avsluttende prøve eller eksamen. I siste studieår gjennomføres et større hovedprosjekt innenfor valgt fordypningsområde (fagområde). Et hovedprosjekt kan være en god mulighet til å skape nye ideer og finne løsningsforslag som kan bidra til økt verdiskapning i den virksomheten du har din tilknytning til.

Flere eldre, høyere krav til helsetjenester og mer ansvar til kommunene betyr at ressursene må brukes bedre. Med god rehabilitering på brukerens premisser får brukeren høyere livskvalitet, og helsetjenestens ressurser kan brukes der de trengs mest. Skal vi klare det, trenger vi flere fagfolk med kompetanse på rehabilitering. Rehabilitering er et fagområde i sterk utvikling og endring. Helsedirektoratets nye definisjon på rehabilitering fra desember 2017 lyder slik: Habilitering og rehabilitering er målrettede samarbeidsprosesser mellom bruker, pårørende, tjenesteytere og på relevante arenaer.

Prosessene kjennetegnes ved koordinerte, sammenhengende og kunnskapsbaserte tiltak fra aktørene. Formålet er at brukeren, som har eller står i fare for å få begrensninger i sin fysiske, psykiske, kognitive eller sosiale funksjonsevne, skal gis mulighet til å oppnå best mulig funksjons- og mestringsevne, selvstendighet og deltagelse i utdanning og arbeidsliv, sosialt og i samfunnet.

Oppbygging og arbeidsformer:
Studiet er bygd opp med en kombinasjon av klasseromsundervisning, gruppearbeid og prosjekter. Deltidsstudiet er organisert med faste samlinger på skolen i kombinasjon med webinar, der studenten i tillegg kan delta som nettstudent. I tillegg kommer 10 ukers praksis med (30 timer/uke). Praksis kan gjennomføres på egen arbeidsplass hvis den er relevant for studiet, eller som tradisjonell utplassering på en annen arbeidsplass. Kurs og Ekskursjoner teller som praksis

Studiet består av fire hovedemner i tillegg til praksis og hovedprosjekt:
• Emne 1: Felles grunnlag for fagskoleutdanninger i helse- og sosialfagene
• Emne 2: Forståelse av rehabiliteringsprosessen
• Emne 3: Rehabilitering og hverdagsmestring
• Emne 4: Organisering, system og ledelse
• Praksis (NB! Arbeidssted for praksis kan kreve at studenten må ha autorisasjon)
• Hovedprosjekt

Kompetanse og jobbmuligheter:
Studiet kvalifiserer blant annet for arbeid innen hjemmebasert omsorg, bo- og behandlingssenter, sykehjem og andre institusjoner, interkommunale og kommunale enheter, barnehage, SFO og skole. Du kan også jobbe i spesialisthelsetjenesten, f.eks. på rehabiliteringsavdelinger på sykehus eller på spesialsykehus innen fysikalsk medisin og rehabilitering.

Målgruppe for kurset:
Alle som ønsker fagskole i rehabilitering

Opptakskrav:
Et av disse kravene må oppfylles:

1. Fullført og bestått videregående opplæring med fagbrev / vitnemål innen studieretning for helse- og oppvekstfag. Relevante fagbrev vil for eksempel kunne være:
• Helsefagarbeider
• Hjelpepleier
• Omsorgsarbeider
• Barne og ungdomsarbeider
Hvis du skal avlegge fagprøve etter søknadsfristen, kan du få plass på vilkår om at du består fagprøven.

2. Fem års praksis som ufaglært innen fagområdene nevnt over og kompetanse i felles allmenne fag tilsvarende de to første årene i yrkesfaglige studieretninger, kontakt oss for mer informasjon om hva du må dokumentere.