Helse- og oppvekstfag Vg1



Kursarrangør: AOF Norge
Sted: AOFs Kompetansesenter
          Østfold, Fredrikstad
Kursadresse: Stortorvet 5 - 7, 1607 Fredrikstad (kart)
Type:Åpent kurs / gruppeundervisning
Studie / yrkesutdanning
Undervisningstid: kl 09:00 - 15:00
Varighet: 207 timer / 3 måneder
Pris: 30

Vi tilbyr kurs i helse- og oppvekstfag Vg1. Utdanningsprogrammet helse- og oppvekstfag er for deg som ønsker å ta fagbrev som helsefagarbeider eller som barne- og ungdomsarbeider, men ikke har noe praksis.

Innhold:
Utdanningsprogrammet helse- og oppvekstfag representerer ulike arbeidsområder innenfor tilbudet av oppveksttjenester og helse- og sosialtjenester. Vg1 er felles undervisning for både helsefagarbeider og barne- og ungdomsarbeidere. Etter Vg1 helse og oppvekst blir det to separate klasser.

Du må velge mellom:
Helsearbeiderfaget og barne- og ungdomsarbeiderfaget før du starter på utdanningsløpet helse- og oppvekstfag.

Har du fellesfag fra tidligere kan du etter eksamener gå rett ut som lærling i 2 år. Har du ikke fellesfag fra tidligere må du ta et år nummer 2 med fellesfag for å få et fullverdig kompetansebevis før du går ut som lærling i 2 år. Du har også mulighet for å avlegge en eksamen Vg3 praksiskandidat for så å jobbe deg opp til 8.700 timer med praksis. Da er du ikke lærling. Da er det ikke krav til fellesfag.

Faginnhold:
1) Helse og livsstil:
• Kjerneelementet helse og livsstil handler om å fremme fysisk og psykisk helse. Det innebærer å vite hvordan man som yrkesutøver kan bidra til å fremme en aktiv og sunn livsstil. I det inngår verdien av et sunt kosthold og fysisk aktivitet og av å forebygge livsstilssykdommer og hindre smitte. Kjerneelementet handler videre om hvordan kroppen er bygget opp og fungerer, med utgangspunkt i det friske mennesket. Ergonomi, førstehjelp og systematisk observasjon inngår også i kjerneelementet.

2) Omsorg, relasjoner og tverrfaglig samarbeid:
• Kjerneelementet omsorg, relasjoner og tverrfaglig samarbeid handler om å vise omsorg og om å kommunisere og samhandle med mennesker i ulike aldre og livssituasjoner og med ulik kulturell bakgrunn. Brukermedvirkning og service står sentralt. Videre handler det om å reflektere over hva egen atferd betyr i møte med andre mennesker. Det handler også om kunnskap om hvordan helse- og oppvekstsektoren er bygget opp, og om verdien av tverrfaglig samarbeid.

3) Etikk og teknologi:
• Kjerneelementet etikk og teknologi handler om å møte mennesker i ulike livssituasjoner med toleranse og respekt. Det handler også om å ta i bruk hjelpemidler, velferdsteknologi og annen teknologi og om å følge etiske retningslinjer i yrkesutøvelsen. Videre handler det om profesjonell yrkesutøvelse og om relevant lov- og regelverk.

Gjennomføring:
Opplæringen gis ved tradisjonell klasseromsundervisning. I tillegg benytter vi læringsplattformen Acampus hvor lærer legger ut relevant informasjon fra faget, tips og råd, samt en del oppgaver som løses underveis. Om du av ulike årsaker ikke har anledning til å delta i undervisningen, kan du likevel ha god oversikt over hva som foregår i klasserommet og kan kommunisere med lærer.

I kurset vil din arbeidserfaring være viktig for å forstå teorien du skal gjennomgå, og vi ønsker at du deler av din erfaring i undervisningen. Vi legger opp til eksamensforberedende undervisning i slutten av kursperioden, og jobber oss gjennom tidligere gitte eksamensoppgaver for å gi deg en opplevelse av hva som forventes til eksamen.

Finansiering:
Utdanningen er Lånekassefinansiert

Målgruppe for kurset:
Kurset i helse- og oppvekstfag passer for personer som ikke har utdanning fra før, eller som ønsker å bytte yrke, og som trives med å gi andre mennesker omsorg.

Opptakskrav:
• Det er ingen spesielle opptakskrav utover kompetanse tilsvarende norsk grunnskole, men hva den enkelte har av utdanning fra tidligere, er avgjørende for hva man eventuelt trenger av fellesfag.

Norskkunnskaper:
• For deltakere med norsk som 2. språk må man ha norskkunnskaper på B1-nivå

Eksamen / sertifisering:
Du melder deg selv opp til den teoretiske prøven via Fylkeskommunen sine nettsider