Frivillighetskonferansen 2022



Kursarrangør: Fagfokus AS
Sted: Thon Hotel Oslo Airport
          Akershus, Ullensaker
Kursadresse: Balder allé 2, 2060 Gardermoen (kart)
Type:Åpent kurs / gruppeundervisning
Studie / yrkesutdanning
Undervisningstid: Ta kontakt for informasjon
Varighet: 2 dager

Vi tilbyr frivillighetskonferansen 2022. Hvordan ser fremtidens frivillighet ut, og hva er viktig å tenke på for å lykkes med et bærekraftig frivillig miljø? Vi ønsker også å belyse det grønne skifte og hvilke mulighetsrom som ligger her for frivilligheten.

Litt om konferansen:
Vi konsentrerer oss om hvordan vi kommer vi tilbake, og kan berede grunnen for mer sosialt fellesskap, inkluderende møteplasser og bedre kår for den nødvendige tredje sektor. Vi ønsker også å se på betydningen av det grønne skiftet.

Program dag 1:
kl 10:00 - 10:15 Åpning av Frivillighetskonferansen 2022:
Velkommen til Frivillighetskonferansen. Hva skjer på feltet akkurat nå.

kl 10:20 - 10:40 Årets frivillighetskommune 2021:
Vi gratulerer Moss kommune med utmerkelsen for fjoråret, og gleder oss til å bli inspirert og høre deres reise mot å bli årets frivillighetskommune 2021. Prisen Årets frivillighetskommune ble opprettet av KS og Frivillighet Norge i 2016. Vi ønsker å hedre prisvinnerne.
- Ida Madeleen Moe, Frivillighetskoordinator, Moss kommune

kl 10:45 - 11:30 Verdighetssenterets veiviser til godt samarbeid:
Hva mener Verdighetssenteret er sentralt når kommunen skal tilrettelegge for et godt samarbeid med frivillige i eldreomsorg? Hvilket behov finnes for kompetanse hos ansatte og ledere i kommunens helse- og omsorgstjeneste, samt i frivillig sektor på frivillighet i eldreomsorg? Vi får eksempler på hvordan kommunen kan jobbe for å få til en god informasjonsflyt i samarbeidet. Vi vil også få belyst noen etiske og juridiske dilemma som kan oppstå i samarbeidet - med vekt på konkrete råd til hvordan disse kan møtes.
- Beate Magerholm, Rådgiver, Verdighetssenteret

kl 11:30 - 12:30 Lunsjpause

kl 12:30 - 13:00 Bydelsmødrenes viktige bidrag for fellesskapet:
Bydelsmødre er frivillige kvinner, primært med etnisk minoritetsbakgrunn, som går gjennom et opplæringsprogram om temaer som foreldre, arbeid og helse. Etter fullført opplæring går de ut som synlige og trygge brobyggere mellom det offentlige og sine lokalsamfunn. Hvilken effekt kan det snart seks år gamle prosjektet vise til? Har det overføringsverdi til andre steder i landet?
- Tehrim Ahmed, Assisterende leder i Bydelsmødre Norge

kl 13:15 - 13:50 I sentrum står et menneske:
Endring i måten man jobber på er stadig et aktuelt tema. Også hos organisasjoner. En av de store oppgavene hos en organisasjon går ut på å forvalte frivillig innsats. Ved hjelp av digitale verktøy er denne viktige jobben i endring. Krav til personvern blir stadig mer komplekse og utfordrende å håndtere, og da er det spesielt viktig at systemet som brukes ivaretar regler og bidrar til økt sikkerhet. Hvilke tiltak og valg har Blå Kors foretatt seg i den forbindelse? Hvilke utfordringer møter de, og hvilke andre tiltak har de gjort for møte fremtidens frivillighet?
- Lene Marø, Tidgiver nasjonal rådgiver og koordinator i Blå Kors

kl 14:00 - 15:00 At organisere og lede et verdibåret fellesskap:
Forsker og konsulent Jonas Hedegaard har fordypet sig i den verdenskjente Roskilde Festival. Festivalen er drevet av omkring 2000 frivillige ildsjeler hele året rundt og 30.000 frivillige er involvert når festivalen foregår. Jonas’ forskning har især dreiet sig om den ledelse og organisering der anvendes når festivalen skal transformere verdier og strategier til levet liv og ledelse. Jonas har særlig fokus på det å ’lede i motsatt-heter’ og hvordan man forholder sig til organisatoriske paradokser, det kan virke umulige at overkomme.
- Jonas Hedegaard, Forsker

kl 15:15 - 15:45 Motivasjonsboost fra DNT:
DNTs generalsekretær brenner for frivillighet, for folkehelse og for friluftsliv. Han er invitert på konferansen for å gi oss som brenner for våre lokalsamfunn et løft, og puste en ekstra dose selvtillit i oss.
- Dag Terje Klarp Solvang, Generalsekretær i Den Norske Turistforening

kl 15:45 - 15:55 Takk for i dag:
Vi gjør en rask oppsummering av dagen sammen, før vi får en velfortjent pust i bakken noen timer.

kl 19:30 - 21:30 Felles middag

kl 20:10 - 20:30 Nesten lættis:
Oskar Fjørtoft Sandanger har med seg to kumpaner, og vil sammen med dem underholde med showet «Nesten lættis». Det gjøres selvsagt med et varmt hjerte og klart blikk i retning alle landets frivillige.
- Oskar Fjørtoft Sandanger, Programleder, prosjektkoordinator, komiker, frilanser

Program dag 2:
kl 08:30 - 10:00 Hvordan og hvorfor organisere de frivillige for å øke engasjementet og få inn flere frivillige:
Rådgiver Sylvia Jacobsen vil sette søkelys på praktiske, fungerende tiltak for frivillige. Det handler om at god organisering vil føre til at vi får inn, og klarer å beholde flere av våre viktige, frivillige ressurser. Sylvia presenterer et konkret verktøy som dere får med dere hjem. Dette skal også diskuteres rundt bordet, og det settes av tid til erfaringsutveksling.
- Sylvia Jacobsen, Daglig leder i Tall Ships Races, Arendal

kl 10:15 - 11:00 Fagfeltet frivillighet - HR og ledelse:
Kim Hagen Bertheussen leder frivilligarbeidet i Redningsselskapet. Han snakker blant annet om profesjonalisering av frivillige. Kan det være nødvendig, da? Er de frivillige i din organisasjon begynt å bli lei av det administrative? Og er frivillighet egentlig et fagfelt?
- Kim Hagen Bertheussen, Direktør Frivillighet og forebygging hos Redningsselskapet

kl 11:05 - 11:35 Forum teater - en metode for økt deltakelse:
Tomás Lopez forsker i prosjektet Bærekraftige mangfoldige byer og har vært avdelingsleder i Batteriet, Kirkens Bymisjon Nordland. Han har i mange år jobbet med integrering og vært med å starte innvandrernettverk. Lopez ser underrepresentasjonen av innvandrere og andre med minoritetsbakgrunn i frivillig sektor som en demokratisk utfordring. Han foreslår at Forumteater kan være en effektiv metode for å jobbe med dette. Gjennom eksempler viser han hvordan teater med dialog og refleksjon kan formidle informasjon og skape forståelse og motivasjon for deltakelse.
- Tomás Lopez, Forsker

kl 11:35 - 12:30 Lunsjpause

kl 12:30 - 13:15 Korleis kan frivillighet inkludere:
Tone Magnussen har arbeidd med frivilligheit og inkludering som forskar og frivillig i mange år. Meir enn 200 onsdagar har ho leia aktiviteten Lån en bodøværing i Stormen bibliotek; ein møtestad for nye og meir etablerte innbyggarar i Bodø. Magnussen viser kva potensiale som finst gjennom døme frå korleis eit bibliotek blir ein møtestad på tvers av språk og kultur og frå korleis ein bruktbutikk drive av frivillige blir ein arena for fleirkulturelle møte.
- Tone Magnussen, Forsker II

kl 13:30 - 14:30 Rekruttering og grønt skifte:
Hvordan kan det grønne skifte være med på å rekruttere flere frivillige? Og hvordan kan organisasjonene tilpasse seg det grønne skiftet, slik at virksomheten står i stil med fremtidens frivillighet?
- Julie Forchhammer, Daglig leder i Klimakultur

kl 14:30 - 14:40 Kort oppsummering - vel hjem:
Vi gjør en rask oppsummering, oppfordrer til evaluering og praktisk bruk av konferanseinnholdet, og ønsker alle vel hjem.

Konferansier: Knut Ivar Aarstein

Knut Ivar er utdannet ergoterapeut, og har blant annet jobbet som boveileder. De siste femten årene, før han begynte i Fagfokus, har han jobbet som journalist. Han har ved siden av jobb også erfaring som festival- og konsertarrangør. Knut Ivar er glad i å møte nye mennesker, og i å ta vare på de han allerede kjenner. På fritiden er han opptatt med å lese, dersom han ikke er på løpe eller sykkelturer i naturen.

Målgruppe for kurset:
Konferansen retter seg mot alle som jobber i det frivillige, samt ledere og mellomledere som er i kontakt med frivilligapparatet.