Fiskeretter med ferskvann- og saltvannsfisk



Kursarrangør: Lizas Småbruk
Sted: Lizas Småbruk
          Oppland, Jevnaker
Kursadresse: Storetjernsveien 115, 3520 Jevnaker (kart)
Type:Åpent kurs / gruppeundervisning
Undervisningstid: kl 09:30 - 16:00
Varighet: 1 dag
Pris: 2.490
Neste kurs: 29.11.2024 | Vis alle kursdatoer

Tradisjonen i Norge var å spise mye fisk, og mye fersk vannsfisk. Per i dag er det ikke så mange som vet lengre hvilken ferskvannsfisk som kan spises, hvordan man graver fisk eller hvordan å lage gode fiskekaker. På dette kurset, skal vi i gang med å lage fiskeretter.

Vi lærer deg gamle teknikker for å konservere fisk, hvilken fisk som kan brukes til hva og mye mer. Dette kurset er helt nytt og vi er kjempespennende over å kunne tilby det! Du kan bli med for under halvparten av vanlig pris og du blir vår prøvekanin. Vi har testet kurset på oss selv, men vil gjerne teste det på deg også hvis du har lyst å bli med på en dag med deilige fiskeretter og mye fiskekunnskap!

kl 9:30 Vi starter med velkomst, hjemmelaget fruktpai og kaffe, og en kort introduksjon om hvilken saltvanns- og ferskvannsfisk som finnes, når på året de er best, hvordan fisken blir partert i deler og hvilke deler som egner seg til hvilke retter.

kl 10:00 Røye er en ferskvannsfisk i slekt med ørret. Alle får en røye til å lage papillotter, eller innbakt røye med deilige grønnsaker og urter. Men først må røyen filletteres. Vi går gjennom knivteknikken for å filetere og å ta bort beina steg for steg. Dette er likt for nesten alle slags fisk.

kl 11:00 Når papillottene står i ovnen, fortsetter vi med å lage laksetartar. Kanskje vi er så heldig å gå tak i villaks, men ellers bruker vi økologisk laks. Vi finskjærer laksen og blander den med blomsterkapers, den første gressløken og noen løvetannsblader. Vi går også gjennom bruk av rå fisk til forskjellige retter som sushi, tartar, sashimi, tataki osv.

Kl 11:30 Fiskeretter blir ofte enda bedre med en god lys saus. Vi skal lage en beurre blanc, eller smørsaus med estragon til papillottene våre. Smørsaus blir tyknet med en hvispeteknikk. Dette blir kjempegodt!

kl 12:00 Lunsj i vinterhagen med våre egenlagde røye pappilotter og lakse tartar, samt en god hjemmelaget råkostsalat. Etter lunsj kan de som vil bli med på en liten rundtur rundt småbruket for å se hvordan dyrene lever her og grønnsaker, sopp, bær, og frukt vokser her.

kl 13:00 Vi fortsetter med fiskekaker. Vi har fått noen nydelige små gjedder opp fra vannet ved småbruket. Gjedde inneholder mye bein og blir derfor ikke ofte delt i fine fileter. Men som gode fiskekaker smaker gjedde kjempegodt. Vi kverner fisken, tilsetter gode urter og krydder, og former fiskekakene våre. Når de er ferdige, steker alle fiskekakene sine og pakker dem for å ta de med hjem til middagen i kveld.

kl13:45 Mens kakene stekes, snakker vi om tilberedningsmetoder, som koking, trekking i kraft, steking, frittering, ovnsbakt i salt skorpe, grilling, damping osv.

kl 14.15: Fisk blir ganske fort dårlig. I gamle dager løste man dette ved å enten tørke fisken og lage tørrfisk eller å grave fisken og lage gravfisk eller rakfisk. Alle disse gamle konserveringsteknikker blir forklart og vi behandler hvilke fisk som egner seg.

kl 14:45: Vi skal lage gravet sik. Alle lager sin egen krydderblanding og legger siken i laken. Denne skal bli med hjem til dere, slik at dere kan spise gravet sik om noen dager.

kl 15:15: Gravet fisk smaker enda bedre med en god sennepssaus. Med bruk av sennepsfrø og kvernet sennepsfrø skal vi lage verdens beste sennepssaus, til å nyte sammen med den gravede siken om noen dager.

kl 15.30: Vi setter oss i vinterhagen med en kopp kaffe, noen hjemmelagde kjeks og går gjennom deres siste spørsmål og mulig litteratur hvis man vil lære mer.

16.00: Avslutning. Alle får med seg ett kurshefte med beskrivelse av forskjellige fiskeretter, fiskeslag og spennende oppskrifter, samt gjeddekakene og gravet sik.

Introduksjonspris: 950 kr (vanlig pris er 2200 kr per deltaker). Maks 8 deltakere.

Kurset holdes på Lizas Småbruk, som ligger i Jevnaker kommune, 1 time nord for Oslo. Kart og adresse. Tog: Vi henter ved togstasjon (Lunner på Gjøvikbanen), bussholdeplass og busstasjon.

Kursholder er Norsk-Franske Karin Schiano. Karin bor på småbruk og er glutenintolerant. Men hun har også gjort mye annet. Hun har bl a jobbet som kokk i mange år i gourmetrestauranter, er utdannet i hotellbransjen og elsker å inspirere folk. Hun har bodd i både Frankrike og Norge. Men det viktigste er at hun brenner for fantastisk god hjemmelaget mat med lokale helst selvplukkede eller selvdyrkede råvarer. Her er det bare å glede seg!

Velkommen!

Vis flere tilsvarende kurs: