Filosofi og kultur semesterstudium (Roma)



Sted: Roma
          Utlandet, Italia
Type:Åpent kurs / gruppeundervisning
Studie / yrkesutdanning (30 studiepoeng)
Undervisningstid: Ta kontakt for informasjon
Varighet: 1 semester
Pris: 77 800
Neste kurs: 27.08.2024 | Vis alle kursdatoer

Undervisningen i Roma finner sted i det fantastisk sjarmerende Casa di Santa Francesca Romana a Ponte Rotto. Det vil si i huset til hellige Francesca Romana ved den ødelagte broen.

Innhold:
Det er et gammelt middelalderhus i Trastevere, i centro storico, gamlebyen, mellom Piazza dei Mercanti og Tiberøya, der helgenen Francesca bodde på 1400-tallet. I tillegg har vi undervisning i Casa Internazionale delle Donne, et fantastisk hus der italiensk kvinnekamp har blitt kjempet i mange tiår.

I løpet av studiet filosofi, samfunn, historie og italiensk arbeider vi oss gjennom mange sentrale filosofiske, samfunnsfaglige og vitenskapelige problemstillinger.

Semesterstudiet består i undervisning i tre emner som alle forbereder deg på en eksamen ved akkreditert høyskole som gir 10 studiepoeng. Studiet består av undervisning i emnene exphil, exfac og modernitetens idéhistorie. Du vil få kjennskap til tenkningen til klassiske filosofer som Platon, Aristoteles, Descartes, Hume, Kant og Hegel, mer moderne filosofer som Nietzsche og Sartre og samfunnsvitenskapelige pionerer som Durkheim og Weber.

Exphil:
Hva er sannhet? Hva er virkelighet? Hva er kunnskap? Hva bestemmer om handlingene våre er gode eller onde? Hvordan lever man et godt liv? Dette er noen av spørsmålene vi tar for oss i exphil. Exphil gir deg en oversikt over filosofihistorien, og du blir kjent med sentrale tenkere som Platon, Aristoteles, Descartes, Hume, Kant, Hegel, Nietzsche og Sartre. Studiet vekker nysgjerrigheten din, og vil gi deg et rikere perspektiv på verden rundt deg. Undervisningen forbereder deg på en eksamen som gir 10 studiepoeng. Exphil er obligatorisk emne i bachelorgrader ved universiteter og høyskoler.

Exfac:
Hva er et menneske, og hvordan kan vi forstå samfunnene mennesket lever i? Hva er samfunnsvitenskap? Hvilke teorier, modeller og metoder er det som kjennetegner samfunns- og humanvitenskapen? Dette er noen av spørsmålene vi tar for oss i exfac. Exfac gir deg en oversikt over samfunns- og humanvitenskapen, og du blir kjent med vitenskapsfilosofi og faghistorie. Studiet vil gi deg nye perspektiver på hva det vil si å være menneske og på samfunnene vi lever i. Undervisningen forbereder deg på en eksamen som gir 10 studiepoeng. Exfac er et obligatorisk emne i bachelorgrader ved universiteter og høyskoler.

Idéhistorie:
Emnet i idéhistorie tar for seg modernitetens bærende ideer – den sentrale forestillingene våre om jeget, viet, verden og gud – forstått opp mot det førmoderne. Du vil bli godt kjent med modernitets- og fornuftskritikken som blant annet tar utgangspunkt i hva det moderne mennesket har mistet eller oversett mens samfunnet har gjennomgått en rivende vitenskapelig og teknologisk utvikling.

Modernitetens idéhistorie tar for seg viktige trekk ved moderniteten, slik som menneskets frigjøring fra ytre autoriteter (kirke, folketro, filosofiens og litteraturens mestere og den alminnelige mening), den nyervervede tilliten til menneskets egen fornuft og naturvitenskapens fremvekst.

Gjennom lesning av originaltekster og kommentarlitteratur blir du kjent med filosofer og tenkere som Descartes og Pascal, og dermed to linjer i fransk åndsliv, Kant, Kierkegaard, Nietzsche, Benjamin, Adorno, de Beauvoir og Foucault. Du leser også skjønnlitterære forfattere og diktere som Goethe, Dostojevskij og Thomas Mann, og får brynt deg på Freuds psykologiske teorier og kulturkritikk. Undervisningen forbereder deg på en eksamen som gir 10 studiepoeng.

Italiensk:
I tillegg til de poenggivende emnene arrangerer Kulturakademiet introduksjonskurs i italiensk for studentene. Denne undervisningen er ikke obligatorisk, men vi anbefaler alle på det sterkeste å følge det, også for lettere å kunne navigere seg gjennom byen og få et større utbytte av oppholdet i Roma. For studenter som allerede har noe kunnskap i italiensk er undervisningen i regi av den romerske språkskolen Leonardo da Vinci.

Du blir plassert på akkurat det nivået som passer for deg for å oppnå målet om å tilegne seg den italiensken man trenger for å kunne gjøre seg forstått og mestre dagligdagse situasjoner i Italia.

Før undervisningen starter arrangeres det en introuke med sosialt og faglig program.

Emner:
• Examen Philosophicum (exphil)
• Examen Facultatum - samfunnsvitenskapelig variant (exfac)
• Modernitetens idéhistorie og italiensk (valgfritt)

Undervisning:
• ca. 9 - 15 timer i uken + 45 timer italiensk (valgfritt)

Undervisningsspråk:
• Undervisningen foregår på norsk (italiensk i italienskundervisningen)

Lærerne:
• Norske forelesere fra Kulturakademiet

Friuke:
• Høstferien om høsten og påskeuken om våren

Studiestøtte:
• Du har mulighet til å søke Lånekassen om studiestøtte og borteboerstipend. Se www.kulturakademiet.no/lånekassen.

Innkvartering i Roma:
Studenter ved Kulturakademiet i Roma har tilbud om å bo i studentleiligheter med relativt sentral beliggenhet. Leilighetene, som formidles av Studentboliger, er spredt over store deler av byen, men alle ligger innenfor eller i umiddelbar nærhet av den aurelianske bymur.

I hver leilighet bor det som regel mellom fire og seks studenter. Reiser du sammen med noen du ønsker å bo med, tar vi hensyn til dette. Normalt bor to og to på rom sammen. Merk at det er dobbeltseng i noen av leilighetene og at du derfor ikke er garantert enkeltseng. Dersom man har behov for enerom, er det mulig å reservere dette. Enkeltrom koster dobbelt så mye som en standard plass i studentbolig. Det er også mulig å ordne innkvartering selv.

Ønsker du innkvartering via Studentboliger, kan du booke for høstsemesteret fra mai og for vårsemesteret fra november via et eget registreringsskjema du får tilsendt på e-post.

Målgruppe for kurset:
Alle som ønsker å ta studier i Roma hvor du lærer filosofi, samfunn, historie og italiensk

Eksamen / sertifisering:
• Mappevurdering / digital hjemmeeksamen