Fagskole - Kroniske sykdommer hos voksne og eldre



Kursarrangør: AOF Norge
Sted: Time Rådhus
          Rogaland, Time / Bryne
Kursadresse: Arne Garborgs veg 30, 4344 Bryne (kart)
Type:Åpent kurs / gruppeundervisning
Studie / yrkesutdanning (60 studiepoeng)
Undervisningstid: kl 17:00 - 21:00
Varighet: 316 timer
Pris: 400

Vi tilbyr fagskole om kroniske sykdommer hos voksne og eldre med fokus på diabetes, hjertesvikt og KOLS. Etterspørselen etter fagarbeidere med spisskompetanse på kroniske sykdommer er sterkt økende.

Informasjon:
Helse- og omsorgssektoren vil i årene fremover møte flere pasienter og brukere med kroniske lidelser som vil kreve langvarig oppfølging. Det innebærer at primær- og spesialisthelsetjenesten har behov for økt kompetanse både på forebygging og oppfølging av de store folkesykdommene og de mindre kompliserte sykdommene i befolkningen.

Faginnhold:
1) Felles grunnlag for fagskoleutdanning i helse- og oppvekstfagene:
• Det første emnet er et fellesemne for de helse- og sosialfaglige fagskolene og skal utvikle nødvendig kunnskap og forståelse i en felles referanseramme for yrkesutøvere i helse- og oppvekstsektoren. Sentrale temaer er kommunikasjon, etikk og konflikthåndtering. Du får også kjennskap til sentral lovgivning som helsepersonell må forholde seg til i utøvelsen av yrket. Emnet danner grunnlaget for videre fordypning i temaene i de senere emnene der de knyttes opp mot fagskolens fordypningsområde.

2) Kroniske sykdommer:
• I dette emne skal du få grunnleggende forståelse for hva det innebærer å få en kronisk sykdom. Du skal lære hvordan en slik diagnose kan virke inn på pasienten, familien og det sosial nettverket, både fysisk, psykisk og sosialt. I dette emnet skal du også få kunnskap om og innsikt i de vanligste kroniske sykdommene hos voksne og eldre med spesielt fokus på diabetes, hjertesvikt og KOLS, men også kunnskap om andre kroniske sykdommer som kreft, demens, mage- og tarmsykdommer, revmatiske sykdommer, hjerneslag og nyresvikt.

3) Helsefremmende arbeid:
• Dette emnet skal gi deg som student kunnskap om hvordan kosthold, aktivitetsnivå samt røyk- og alkoholvaner har påvirkning på sykdomsbildet hos den kronisk syke og hvordan endringer kan være med på å redusere symptomer og sykdomsforverring samt minske smerter. Du skal få kunnskap om læring og mestring av kronisk sykdom, samt forstå betydningen av å styrke brukerens egne ressurser for å bygge kunnskap og trygghet til å ta egne valg. Du skal videre lære enkle teknikker til bruk i veiledning av den kroniske pasienten og dennes pårørende, opparbeide ferdigheter i å kunne motivere til endring samt få kunnskap om ernæring som videre kan benyttes i møte med den kronisk syke.

4) Rehabilitering:
• Rehabilitering over tid kan påvirke prognosen og redusere konsekvensene av sykdommene. Videre er resultatet av en rehabiliteringsprosess avhengig både av at kronikeren selv medvirker i prosessen samt at det jobbes tverrfaglig blant helsepersonell for å få til et godt resultat. I dette emnet vil du lære om hva rehabilitering er og hvordan du kan være en ressurs inn i rehabiliteringsarbeidet. Du vil få kunnskap om hvordan du kan bidra til gode tverrfaglige samarbeidsrutiner og hvordan du skal jobbe i forhold til brukermedvirkning og pårørende. Du vil også lære om hvilke lovmessige rettigheter en kroniker har.

5) Fordypning:
• Her skal studentene gjennomføre en obligatorisk skriftlig fordypningsoppgave med selvvalgt fordypningstema. Emne for fordypningsoppgaven skal være praksisrettet og knyttet til eget arbeidssted eller en av praksisplassene. Ett eller flere temaer i utdanningens moduler skal inngå i emnet. Studentene skal gjennom fordypningsoppgaven vise refleksjon og bruke både teori og erfaringer fra praksis. Eksamen med individuell muntlig høring med utgangspunkt i fordypningsoppgaven.

6) Praksis:
• Praksis er en obligatorisk del av utdanningen og er viktig for å oppnå videreutdanningens målsetting. Det er viktig at praksisplassen er relevant for fagskoleutdanningens innhold. Praksistiden vil til sammen utgjøre 350 timer (inkl. veiledning fra fagskolen) og gjennomføres parallelt med undervisning i emne 3 og 4. Praksis er satt til 10 uker, som kan tilrettelegges over 15 uker ved behov for at læringsutbyttene skal kunne oppnås.

Finansiering:
Helsefaglig fagskoleutdanning er finansiert fra Helsedirektoratet via Fylkeskommunen og er gratis for studenter som oppfyller kravene til finansiering. Studentene må selv dekke utgifter til pensumlitteratur, ekskursjoner, studieturer o.l.

Lånekassen:
Fagskoleutdanningen er godkjent for lån i Lånekassen. Merk at det her må søkes på Studieforbundet AOF Norge, deretter riktig utdanning og studiested.

Målgruppe for kurset:
Helsefagarbeidere, hjelpepleiere, omsorgsarbeidere eller andre med grunnutdanning innen helsefag. Har du lang og relevant arbeidserfaring kan du også søke på bakgrunn av realkompetanse.

Opptakskrav:
• Formell kompetanse: Fullført og bestått videregående opplæring som helsefagarbeider, hjelpepleier eller omsorgsarbeider.
• Det kan gjøres opptak på grunnlag av realkompetanse, som vil si minimum 5 års yrkespraksis. Relevans av utdanning vil bli vektlagt.

Kursmateriell:
Litteratur og praksis dekkes ikke av finansieringsordningen. Er du organisert i Fagforbundet kan du søke foreningen om stipend som vil dekke deler at litteraturkostnadene.

Eksamen / sertifisering:
Etter fullført og bestått eksamen utstedes det vitnemål