Fagskole - Ernæring i pleie- og omsorgstjenester



Kursarrangør: AOF Norge
Sted: Trekanten møtesenter
          Sør-Trøndelag, Trondheim
Kursadresse: Vestre Rosten 81, 7075 Tiller (kart)
Type:Åpent kurs / gruppeundervisning
Studie / yrkesutdanning (30 studiepoeng)
Undervisningstid: kl 09:00 - 14:30
Varighet: 170 timer / 10 måneder

Vi tilbyr fagskole i ernæring i pleie- og omsorgstjenester. En av utfordringene for helsetjenesten er å bidra til at pasienter og brukere har kunnskap, forståelse og ferdigheter til å kunne sette sammen et fullverdig kosthold.

Litt om utdanningen:
Det er også en utfordring å gi et tilfredsstillende mattilbud til brukere av pleie- og omsorgstjenester samt pasienter i institusjon. Kompetanse om kosthold hos helsepersonell er en forutsetning for å kunne motivere og arbeide for å fremme et godt mattilbud i helsetjenesten. Kostholdet påvirker helsen vår gjennom hele livet. Et riktig sammensatt kosthold og regelmessig fysisk aktivitet kan minske forekomsten av hjerte- og karsykdommer i betydelig grad, minske forekomsten av kreft samt forhindre økningen i overvekt og type 2 diabetes.

Likeså vil økt fokus på betydningen av kost og ernæring kunne forebygge utviklingen av komplikasjoner av allerede oppstått kronisk sykdom. Underernæring hos eldre har lenge vært et problem. Underernæringen skaper en ond sirkel hvor den underernærte blir mer utsatt for sykdom, noe som igjen kan føre til videre lav appetitt og enda mer vektreduksjon.

Ernæring i pleie- og omsorgstjenester har som overordnet mål å utdanne reflekterte yrkesutøvere med høy yrkesetisk standard. Yrkesutøverne skal kunne bidra til å planlegge, organisere og iverksette tiltak relatert til ernæring i pleie- og omsorgtjenester i samarbeid med andre yrkesgrupper og brukere. Utdanningen er primært et videreutdanningstilbud til helsefagarbeidere og hjelpepleiere, men de som har fagbrev fra restaurant- og matfag kan også søke.

Faginnhold:
Emne 1 - Felles grunnlag fagskoleutdanninger i helsefag:
• Arbeidsformer og metoder i studiet
• Helse- og sosialfagene i samfunnet
• Etikk
• Kommunikasjon og samhandling
• Stats- og kommunalkunnskap, helse og sosialpolitikk
• Sosiologi og psykologi

Emne 2 - Ernæring i pleie- og omsorg:
• Grunnleggende ernæringslære
• Kost og ernæring i et samfunnsperspektiv
• Kosthold i forhold til alder og kulturtilhørighet
• Mat i praksis ved ulike tilstander
• Godt mattilbud og trygg mat
• Forebygging og behandling av underernæring
• Helsefremmende arbeid/forebygging
• Omsorg og motivasjon
• Hospitering og praktisk matlaging

Emne 3 - Fordypningsemne:
• Fordypningsoppgave i selvvalgt tema
• Muntlig høring

Målgruppe for kurset:
Alle som ønsker fagskole i ernæring i pleie- og omsorgstjenester

Opptakskrav:
• For opptak til utdanningen, og eventuelt til enkelte emner, kreves fagbrev som helsefagarbeider eller fagbrev fra restaurant og matfag. Hjelpepleiere og omsorgsarbeidere kan også søke. Fagskoleutdanningen er primært et tertiært utdanningstilbud til helsefagarbeidere, hjelpepleiere og omsorgsarbeidere, men alle som har fullført og bestått et yrkesfaglig utdanningsprogram innen restaurant - og matfag på videregående skole kan også innvilges opptak. Det kan gjøres opptak på grunnlag av realkompetansevurdering.

Eksamen / sertifisering:
Hvert emne avsluttes med et skriftlig innleveringsarbeid: emneoppgave. Mot slutten av studieløpet skal studentene levere en fordypningsoppgave, som skal forvares på en muntlig eksamen.