Fagskole - Ernæring i pleie- og omsorgstjenester



Kursarrangør: AOF Norge
Sted: AOF Vestlandet
          Hordaland, Bergen
Kursadresse: Strandgaten 197, 5004 Bergen (kart)
Type:Åpent kurs / gruppeundervisning
Studie / yrkesutdanning (30 studiepoeng)
Undervisningstid: kl 17:00 - 21:00
Varighet: 162 timer
Pris: 400

Vi tilbyr fagskole i ernæring i pleie- og omsorgstjenester. I forbindelse med nasjonal revidering av en rekke studieplaner vil det skje endringer i dette studiet. Det er varslet at både navn og emner på studiet vil endres. Fokuset vil fortsatt være på det samme feltet, men med oppdaterte emner.

Innhold:
Fagskolen vil endre disse når godkjenningene foreligger. Ta kontakt om du skulle ha spørsmål knyttet til disse endringene. Utdanningstilbudet består av et generelt emne, et lengre fagspesifikt emne inkludert praktisk matlaging og hospitering, og til slutt et fordypningsemne.

Emne 1 - Felles grunnlag fagskoleutdanninger i helse- og sosialfagene (10 uker deltid):
1) Arbeidsformer og metoder i studiet:
• Studieteknikk
• Prosjekt- og utviklingsarbeid
• Teori og erfaringsbasert kunnskapsbygging
• Aktiv læring
• Informasjonsteknologi

2) Helse- og sosialfagene i samfunnet:
• Teorier og begreper innen helse- og sosialfagene
• Verdier og normer i samfunnet og i helse- og sosialfagene

3) Etikk:
• Menneskesyn og menneskeforståelse
• Verdier og verdioppfatninger, livssyn
• Etikk og moral, etiske dilemmaer
• Etisk refleksjon og refleksjonsmodeller
• Yrkesetikk
• Taushetspliktens etiske sider
• Brukermedvirkning
• Samtykkekompetanse - makt, tvang og kontroll

4) Kommunikasjon og samhandling:
• Kommunikasjonsteori
• Tverrkulturellsamhandling og kommunikasjon
• Kommunikasjon i ett hjelperperspektiv
• Relasjonskompetanse

5) Stats- og kommunalkunnskap, helse og sosialpolitikk:
• Lover og forskrifter som regulerer helse- og sosialsektorens virkefelt
• Profesjonalisering i helse- og sosialsektoren
• Kunnskapsbasert praksis

6) Sosiologi og psykologi:
• Familien som sosial og kulturell institusjon
• Helse- og sosial ulikhet og kulturelt mangfold
• Roller, makt og avmakt
• Utviklingsteorier, livsløpet
• Kriser og forsvarsmekanismer

Emne 2 - Ernæring i pleie- og omsorg:
(20 uker deltid, inkludert hospitering og praktisk matlaging)

1) Grunnleggende ernæringslære:
• Energi og energibalanse
• Næringsstoffene
• Kosttilskudd
• Matvaregruppene –matvarekunnskap
• Måltidene
• Matvaremerking, innholdsfortegnelse

2) Kost og ernæring i et samfunnsperspektiv:
• Norske anbefalinger for ernæring
• Nøkkelrådskost
• Livsstil og helse, levevaner
• Kostråd for å fremme folkehelse og forebygge kroniske sykdommer
• Samfunnets ansvar, den enkeltes ansvar og valg
• Miljøvennlig mat
• Ernæring i helsetjenesten og helseinstitusjoner

3) Kosthold i forhold til alder og kulturtilhørighet:
• Eldre mennesker:
Kroppsforandringer hos eldre - ernæringsbehov hos eldre - munn- og tannhelse
• Kost, kultur og religion:
Tradisjoner og utfordringer - innvandrere og flyktninger - kost i forhold til ulike religioner - kost i forhold til ulike kulturer.

4) Mat i praksis ved ulike sykdomstilstander:
• Overvekt / fedme
• Allergier og intoleranser
• Diabetes
• Kreft, KOLS og andre tilstander som kan føre til redusert næringsinntak
• Hjerte / kar-sykdom
• Cøliaki
• Revmatiske sykdommer
• Spiseforstyrrelser
• Dysfagi og konsistenstilpasset kost

5) Godt mattilbud og trygg mat:
• Hygiene og smitte
• Sykdommer fra mat og drikke
• Tilsetningsstoffer
• På kjøkkenet
• Oppbevaring og holdbarhet
• Tilberedning
• Bevaring av næringsstoffer
• Planlegging/bestilling
• Produksjonsmetoder
• Servering og bespisning
• Gode måltidsopplevelser
• Mat og måltider i institusjon
• Hjemmetjenesten, matservice
• Systematisk ernæringsarbeid
• Sammensetting av måltider - ernæringsplan - bruk av dataprogram
• Mat-o g ernæringsoppfølging tilpasset brukernes individuelle behov og ønsker

6) Forebygging og behandling av feil- og underernæring:
• Ernæringsstatus
• Energibehov
• Inntak, nedsatt appetitt
• Kreft, KOLS og andre tilstander som kan føre til redusert næringsinntak
• Tiltak når inntaket blir for lite, energiberikning, mellommåltider, næringsdrikker
• Måltidsmiljø

7) Helsefremmende arbeid / forebygging:
• Atferd og helse
• Helse og den enkeltes ansvar og valg
• Samfunnets ansvar
• Mat og følelser

8) Omsorg og motivasjon:
• Synet på omsorg
• Omsorgsarbeid og omsorgsetikk
• Emosjoner og motivasjon
• Matglede
• Brukermedvirkning
• Helsearbeiderens pedagogiske funksjon
• Empowerment og veiledning, brukerens ressurser, målsetting, læring

9) Hospitering / klassebesøk og praktisk matlaging (obligatorisk):
Hospitering / klassebesøk:
• Hospitering / klassebesøker en del av emne 2 og foregår på for eksempel folkehelse/livsstilsprogram -eller sentra, matseksjonen på sykehuset, hos ernæringsfysiolog eller eksempelvis sykehjem som har spesielt fokus på ernæring. Hospitering kan være individuelt eller som klassebesøk. Det legges opp til 3 dager hospitering.

Praktisk matlaging:
• Praktisk matlaging på kjøkken er også en del av emne 2. Dette legges opp som 2 kvelder fordelt gjennom emne 2, og vil foregå på skolekjøkken eller sykehjemskjøkken i kommunen.

Emne 3 - Fordypning i ernæring i pleie- og omsorgstjenester (8 uker):
Studentene skal gjennomføre et obligatorisk, individuelt fordypningsarbeid. Tema for fordypningsarbeidet skal være praksisrettet, forankret i relevant teori samt konkret være knyttet til praksis og ett eller flere tema i utdanningens emner. Studenten skal gjennom fordypningsarbeidet vise refleksjon og bruke både teori og erfaringer fra praksis.

Målgruppe for kurset:
Utdanningen passer for helsefagarbeidere som ønsker å heve sin kompetanse innen ernæring i pleie og omsorgstjenester

Formelle opptakskrav:
• Fagbrev som helsefagarbeider eller fagbrev fra restaurant og matfag. Hjelpepleiere og omsorgsarbeidere kan også søke. Fagskoleutdanningen Ernæring i pleie- og omsorgstjenester er primært et tertiært utdanningstilbud til helsefagarbeidere, hjelpepleiere og omsorgsarbeidere, men alle som har fullført og bestått et yrkesfaglig utdanningsprogram innen restaurant- og matfag på videregående skole kan også innvilges opptak.

Opptak på grunnlag av realkompetanse (hvis du ikke har fagbrev):
• Det kan gjøres opptak på grunnlag av realkompetansevurdering. Det vil da vektlegges omfang av yrkespraksis, og relevans av eventuell annen utdanning.

Politiattest:
• Det må fremlegges politiattest innen fire uker etter at tilbud om studieplass er mottatt. I alle fagskoleutdanninger med krav om politiattest vil det også foretas en løpende skikkethetsvurdering av studentene.

Språk:
• Søkere med annet morsmål enn norsk eller annet nordisk språk, må dokumentere kunnskaper i norsk tilsvarende minimum nivå B1 i Europarådets referanserammeverk for språk.

Eksamen / sertifisering:
Hvert emne avsluttes med et skriftlig innleveringsarbeid: emneoppgave. Mot slutten av studieløpet skal studentene levere en fordypningsoppgave, som skal forvares på en muntlig eksamen.