Universitetsutdanning Dyreassisterte intervensjoner på gård



Kursarrangør: Dyrebar Omsorg
Sted: Norges miljø-og biovitenskapelige universitet NMBU
          Akershus, Ås
Kursadresse: Universitetstunet 3, 1430 Ås (kart)
Type:Åpent kurs / gruppeundervisning
Studie / yrkesutdanning (10 studiepoeng)
Undervisningstid: Ta kontakt for informasjon
Varighet: 2 samlinger a 3 dager
Pris: 15.000

Vi tilbyr kurs om dyreassisterte intervensjoner på gård. Hovedformålet med kurset er å gi deltakerne økt kunnskap og kompetanse om hvordan aktiviteter sammen med dyra på gården kan virke helsefremmende, og om hvordan man kan bruke dyra på gården aktivt i samhandling med mennesker.

Innhold:
Deltakerne vil også lære hvordan de kan utforme slike aktiviteter i praksis. Kurset vil bidra til at deltakerne blir tryggere på hva de kan formidle til kjøpere av tjenesten når det gjelder innholdet i tilbudet de har på gården. Kurset er utviklet av Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) i samarbeid med Dyrebar Omsorg. NMBU og Dyrebar Omsorg har bred kompetanse på feltet dyreassisterte intervensjoner og Inn på tunet (IPT). I tillegg vil kollegaer fra Østerrike med lang erfaring i trening og sertifisering av gårdsdyr til dyreassisterte intervensjoner holde leksjoner. Dette kurset er det første av sitt slag i Norge.

Læringsmål:
Kurset vil gi en kvalitetssikring av tjenestens innhold, med tanke på dyrenes egnethet og tilpasning til de målgruppene kursdeltakeren ønsker å ha tilbud til. Det vil også gi kunnskap om drift av IPT-gårder.

Etter fullført kurs skal studenten blant annet kunne:
• Ha teoretisk og praktisk kunnskap om atferd og innlæring hos husdyr.
• Velge riktig individ og forberede individet til oppgaver i dyreassisterte intervensjoner.
• Kunne veilede brukere ved dyreassisterte intervensjoner innen personlig praksisfelt.
• Forstå betydningen av å ivareta dyrets velferd i en innlæringssituasjon og under arbeid med dyreassisterte intervensjoner.

Opplegg og arbeidsmåter:
Kurset er lagt opp som en kombinasjon av samlinger og selvstudium med tilgang på veiledning fra praksisveileder og faglærer via internett og telefon. Kurset gjennomføres med undervisning over to samlinger, med individuell pensumlesning, en praktisk oppgave mellom samlingene. Forelesninger og pensum er hovedsakelig på norsk, men med enkelte engelsk forelesninger og noe engelskspråklig pensum.

Samling 1 består av tre dager, der en av dagene er satt av til utferd med besøk hos tilbydere der det vil bli demonstrert eksempler på helsefremmende aktiviteter med gårdsdyr. Mellom samlingene skal deltakerne gjennomføre en praktisk oppgave. Den skal bestå av et eksempel på gjennomføring av en helsefremmende aktivitet med gårdsdyr i egen eller besøkt virksomhet.

Samling 2 består også av tre dager der blant annet den praktiske oppgaven presenteres og diskuteres. Den praktiske oppgaven må våre godkjent for å få gå opp til eksamen. Begge samlingene vil inneholde forelesninger som vil gi et grunnlag for den praktiske utførelsen, og forståelse for hvordan dyreassisterte intervensjoner kan være helsefremmende.

Faglig ansvar:
Faglig ansvarlig for kurset er forsker Ingeborg Pedersen, Institutt for folkehelsevitenskap ved Fakultet for landskap og samfunn, NMBU og Christine Olsen fra Dyrebar Omsorg.

Målgruppe for kurset:
Alle som ønsker kurs om dyreassisterte intervensjoner på gård

Kursmateriell:
Kursavgiften inkluderer enkel lunsj på samlingen. Deltakerne må selv dekke utgifter til reise og opphold. I tillegg kommer kjøp av pensumlitteratur.

Eksamen / sertifisering:
Eksamen avholdes i henhold til NMBU sine regler. Eksamen består av en selvstendig oppgave på ca. 10 sider der studenten skal knytte teoretisk kunnskap opp mot praktiske ferdigheter. Karakter: bestått eller ikke bestått. De som ikke avlegger eksamen, men gjennomfører kurset for øvrig, inkludert praksisoppgaven, vil få utstedt et kursbevis.

For å kunne gå opp til eksamen, kreves generell studiekompetanse. Mangler du generell studiekompetanse, kan du søke om opptak på grunnlag av realkompetanse.

Overnatting:
Eventuell overnatting reserveres av kursdeltakere:
1) Overnatting med enkel standard:
• Studentsamskipnaden i Ås, tlf 64 96 63 00
• Bilitt gård tlf. 920 95 252
• Ås gjestehus tlf. 951 79 798

2) Aktuelle hoteller:
• Thon Hotel Ski, tlf 64 85 35 00
• Reenskaug Hotel, Drøbak, tlf 64 98 92 00

Studentsamskipnaden i Ås og Ås Gjestehus har noen enkle utleie-hybler til leie med gåavstand til undervisningslokalene. Thon Hotel Ski ligger sentralt i Ski, med kort avstand til tog og buss direkte til Ås. Reenskaug Hotel ligger i Drøbak sentrum. Det kan benyttes offentlig kommunikasjon mellom Ås og Drøbak.