Demokrati og medborgerskap - nettkurs



Kursarrangør: BRO AOF
Sted: Nettkurs / Nettstudie
Hele landet
Type:Nettkurs og nettstudie
Undervisningstid: Ta kontakt for informasjon
Varighet: 2 timer
Pris: 1.190

Vi tilbyr nettkurs om demokrati og medborgerskap med kursholder Mathilde Fasting. Etter påmelding får du en kursbekreftelse på e-post. Noen dager før kursstart mottar du en møteinnkalling i plattformen Teams, der nettkurset finner sted.

Program del 1:
30 år etter Berlinmurens fall, og 75 år etter andre verdenskrig er det igjen blitt nødvendig å forsvare demokratiet og de verdiene det bygger på. Etter tiår med fred og velstand og en globaliseringsprosess som har brakt millioner av mennesker ut av fattigdom, har det vært vanskelig å se for seg at nedgangstider, ufred, politisk og sosial uro og frykt igjen skulle dominere bildet av verdens gang.

Men de siste årenes politiske utvikling har snudd opp ned på fremtidsoptimismen. Om det er grunn til å frykte fremtiden, eller om autoritære tendenser og en tiltagende nasjonalstatlig proteksjonisme er forbigående, kommer blant annet an på hvor sterke demokratiene er og hvordan de takler utfordringene som våre moderne samfunn står overfor.

I en verden der stadig flere vanskelige oppgaver må koordineres og løses internasjonalt, er en nasjonalstatlig proteksjonisme og svake demokratier det vi trenger minst. Hva er egentlig et liberalt demokrati? Hvilke verdier og prinsipp bygger det på? Hva kan vi som medborgere gjøre for å sørge for at det fungerer?

Program del 2:
Den norske samfunnsmodellen er formet av norsk historie, politikk og kultur i samspill med utenlandske impulser. Noe har vi tatt med oss fra tiden med Danmark, andre ideer har vi fra europeisk samfunnsutvikling og noen ideer er distinkt norske. Verdiene i samfunnsmodellen kommuniseres gjennom politiske historiefortellinger. Fortellingene på 1.800-tallet var preget av nasjonalromantikk og en gryende etablering av Norge som selvstendig nasjon, men også av opplysningstanker, modernisering og liberalisering.

Det handler om ideer om stat, samfunn og individ, og ikke minst om borgeren og den borgerlige offentligheten. Hvordan er Norge blitt Norge? Hva er «den norske modellen»? Har det som skjer rundt oss noen betydning, eller er vi fremdeles «annerledeslandet»?

Kursholder: Mathilde Fasting

Mathilde Fasting er siviløkonom fra NHH og idéhistoriker fra Universitetet i Oslo. Hun har skrevet en doktorgrad om den norske juristen og økonomen Torkel Aschehoug. Fasting jobber til daglig i tankesmien Civita og har skrevet flere bøker, blant annet Borgeren og fellesskapet (2015), Har vi råd til fremtiden (2014) og Etter historiens slutt (2019).

Hun har også medansvar for Civitas podcast Liberal halvtime og er selv ofte i mediene, samt at hun kurser og foreleser på Civita-akademiet og Civitaskolen og holder foredrag, er med i debatter og leder møter. Fasting snakker fransk og italiensk og har også arbeidserfaring fra privat næringsliv.