Dagsenterkonferansen 2023 - webinar



Kursarrangør: Fagfokus AS
Sted: Nettkurs / Nettstudie
Hele landet
Type:Nettkurs og nettstudie
Studie / yrkesutdanning
Undervisningstid: Ta kontakt for informasjon
Varighet: 2 dager

Vi tilbyr dagsenterkonferansen 2023 som webinar. Møteplassen for alle som jobber med arbeids- og aktivitetstilbud fortsetter, for åttende år på rad. Vi fokuserer på dagtilbudenes viktige rolle både for samfunnet og for de som er så heldige å benytte dem.

Innhold:
Vi har samlet praktiske de beste foredragsholderne, og de beste praktikerne til en konferanse stappet med nye ideer for deg som arbeider med arbeids og aktivitetstilbud.

Program dag 1:
kl 09:00 - 10:30 Jeg ser deg! Et foredrag om glede, læring og utvikling for brukere med multifunksjonshemming:
Dette er et foredrag om hvordan få idèer til praktiske løsninger i hverdagen for å inspirere til bevegelse, sansing, kommunikasjon, og utvikling av blant annet emosjonell og kognitiv intelligens. Anne Grete Lund har jobbet i mer enn 24 år med voksne og barn med særlige tilretteleggingsbehov. Hun har god kompetanse på blant annet synshemming / i blindhet, hørselshemming, autisme, multifunksjonshemming, utviklingshemming, sjeldne diagnoser eller ukjent diagnose. Lund har forelest om dette siden 1997, og holdt kurs i inn- og utland.
- Anne Grete Lund, Daglig leder, Megia

kl 10:40 - 11:20 Hvordan legge til rette for et godt og inkluderende arbeidsmiljø på dagsenteret når mange har svært ulike behov?
Menneskene er svært ulike, og tidene forandrer seg. De siste årene har flere utviklingshemmede enn før slitt med misbruk, eller blitt for mye overlatt til seg selv. Tilrettelegging på et dagsenter må også forandre seg i takt med tiden og nye utfordringer vi møter hos utviklingshemmede og multifunksjonshemmede - hvordan gjør vi det?
- Anne Gro Innstrand, Psykologspesialist

kl 11:30 - 12:10 Alternativ og supplerende kommunikasjon (ASK):
Hvorfor og hvordan kan ansatte på dagsenter for psykisk utviklingshemmede etablere kompetanse på tematikken alternativ og supplerende kommunikasjon? Ansatte som jobber på dagsentere for utviklingshemmede skal og bør ha kunnskaper om og ferdigheter i bruk av ASK. De må også anerkjenne at å snakke med ASK er like viktig og like verdifullt som å uttrykke seg med tale. Vi får en praktisk rettet forelesning om emnet.
- Anne-Merete Kleppenes, Seniorrådgiver, Statped

kl 12:15 - 13:00 Relasjonskompetanse på dagsenter:
Relasjonsforståelse er viktig for å lykkes med når en jobber med mennesker. Jan Spurkeland er blant våre aller mest etterspurte foredragsholdere. Han vil vise denne dagen hva som kjennetegner relasjonelle mennesker og hvordan relasjonskompetanse er et viktig verktøy som grunnlag for å samhandle og lykkes på dagsenteret.
- Jan Spurkeland, Forfatter, foredragsholder

kl 13:00 - 14:00 Lunsjpause

kl 14:00 - 15:00 God psykisk helse på dagsenteret:
Når en jobber tett på andre på et dagsenter, så krever det innsikt og kunnskap om psykisk helse. På et dagsenter er det viktig at det legges til rette for god psykisk helse og aktivt jobbes med dette. Trine Lise viser hvordan dette er mulig å få til i praksis og hvilke tilnærminger som fungerer.
- Trine Lise Bakken, Førsteamanuensis

kl 15:15 - 16:00 Emosjonelle faktorer viktig for sykefravær:
Ledere og medarbeidere vet at arbeidet deres er emosjonelt, men de er likevel blinde for at emosjonelt arbeid er en vesentlig årsak til fysiske og psykiske skadevirkninger. Fravær av effektivt vern skaper unødvendig sykefravær. Hvordan kan vi alle, både ledere og "menige" på jobb forebygge sykefravær?

Program dag 2:
kl 08:30 - 09:15 Lavaffektiv tilnærming på dagsenteret:
I møte med utfordrende atferd er det fortsatt mange som benytter en overdrevet bruk av konsekvensbaserte tiltak. Lavaffektiv tilnærming er et verktøy som går bort fra, og utfordrer denne tankegangen. Hva er hovedprinsippene, og hvordan benytter vi dette i praksis? Are Molund er en mye etterspurt foredragsholder, og har arbeidet mye med lavaffektiv tilnærming. Han veileder til daglig i hjem og skole, på avlastning og innenfor både autismespekter og psykisk helse. Molund er kjent for å være god til å knytte undervisningen tett til praksis, slik at du som deltaker kan få direkte nytte av det du hører i din jobb etter at konferansen er over.
- Are Molund, Kursholder og veileder

kl 09:30 - 10:30 Utendørsaktiviteter sammen med multihandicappede og døvblindfødte:
Tilbakemeldingene fra åtte år med Dagsenterkonferansen viser at det er en utfordring å finne meningsfulle aktiviteter ansatte ved dagsentrene kan gjøre sammen med brukere som ikke er blant de best fungerende. Lektor Joe Gibson jobber ved Diamaneten skole for døvblinde, Statpeds statlige skole. Gibson er spesialisert i utendørsaktiviteter sammen med multihandicappede og døvblindfødte. Han er kjent som en integrert praktiker og akademiker / forsker.
- Joseph William Gibson, Lektor ved Diamaneten skole for døvblinde

kl 10:45 - 11:30 Med øye for somatiske helseutfordringer:
Brukere av dagsenter har dessverre ofte kortere levealder og høy risiko for å få livsstilssykdommer som hjerte- og karsykdommer, diabetes og lungelidelser. Ofte debuterer det tidligere enn hos andre. Da er det viktig å være våken før alvorlig sykdom inntreffer.
- Kim Berge, Nestleder i NAKU

kl 11:30 - 12:30 Lunsjpause

kl 12:30 - 13:30 Positiv atferdsstøtte:
Vi tar for oss begrepet positiv atferdsstøtte. Ulf Berge er en kapasitet på feltet positiv atferdsstøtte. PAS er et rammeverk som ble utviklet for å forstå, forebygge og redusere utfordrende atferd hos mennesker med nedsatt funksjonsevne. PAS representerer en helhetlig og positiv tenkning.

Vi ser nærmere på følgende:
• Hvordan defineres begrepet
• Hva er grunntanken og holdningene bak
• Hvordan påvirker det faget, og hvordan anvendes det
• Hva er det viktigste fokuset
• Hvordan anvender man det godt
• Etiske utfordringer
• Gode, praktiske pasienthistorier

kl 13:45 - 14:45 Våre etiske utfordringer og refleksjoner i møtet med brukere av dagsenteret
Vi har invitert Egil Hove Olsvik til å forelese om vanskelige utfordringer som kan være vanlige i møte med brukere av et dagsenter. Det kan handle om vanskelige spørsmål knyttet til autonomi, taushetsplikt, krenkelser, tvang, samarbeid med pårørende og prioritering. Gjennom forelesningen følger et rikt monn av konkrete eksempler. Denne forelesningen må du få med deg.
- Egil Hove Olsvik, Filosof, Førsteamanuensis i humanistiske emner ved Politihøgskolen

Målgruppe for kurset:
Konferansen er åpen for alle