Barnevernskonferansen 2024 - webinar



Kursarrangør: Fagfokus AS
Sted: Nettkurs / Nettstudie
Hele landet
Type:Nettkurs og nettstudie
Studie / yrkesutdanning
Undervisningstid:
Dag 1 kl 10:15 - 16:00
Dag 2 kl 08:30 - 14:00
Varighet: 2 dager
Pris: fra 1.990
Neste kurs: 03.06.2024 | Vis alle kursdatoer

Vi tilbyr barnevernskonferansen 2024 som webinar. De vanskelige sakene handler ikke bare om rette tiltak, men ofte hvem som har mandat og ansvar, samt hvordan man undersøker og analyserer utfordringene. Vi samler de beste foredragsholderne for å gi deg praktiske råd til hva du kan gjøre annerledes.

På konferansen skal du få innsikt i:
• Mer om lovverket og konsekvensene for deg
• Etter innspill fra fjorårets konferanse: mer om institusjonsbarnevernet
• Veiledning av ansatte
• Veiledning av minoritetsforeldre
• Akuttplassering uten samtykke
• Fosterhjemsarbeid
• Barn som utsettes for vold

Etter konferansen skal du ha fått med deg:
• Veiledning av ansatte og kolleger
• Oppdagelse av vold i nære relasjoner
• Samvær etter omsorgsovertakelse
• Mye om veiledning av minoritetsforeldre
• Detaljer om det viktige fosterhjemsarbeidet

Program dag 1:
kl 10:15 - 10:30: Åpning av Barnevernskonferansen 2024:
Ved Cecilia Dinardi, advokat hos Elden, og styreleder ved Landsforeningen for barnevernsbarn.
- Cecilia Dinardi, Advokat og styreleder

kl 10:30 - 11:30 Veiledning av ansatte i møte med foreldre:
I forberedelsene til Barnevernskonferansen 2024 har vi fått flere ønsker fra publikum om foredrag fra Per Lorentzen, som er psykolog og ansatt ved Oslomet, Institutt for sosialfag, barnevernspedagogutdanningen. Han vil konsentrere seg om veiledning av barnevernsansatte og tilknyttede tjenester, med tanke på å forbedre foreldre- og familiesamarbeidet.
- Per Lorentzen, Psykolog, førstelektor og forfatter

11:30 - 12:30 Lunsjpause

kl 12:30 - 13:15 Om tidlig oppdagelse av vold i nære relasjoner:
Lederen av foreningen «Hjelp meg stoppe volden» er kjent for arrangørene av konferansen. Hun har opplevd vold i nære relasjoner, og er sammen med med barnet sitt preget av hendelsene de har vært utsatt for. Av hensyn til sitt barn ber hun om lov til å opprettholde sin anonymitet på våre nettsider.
- Hjelp meg stoppe volden, Anonym interesseforening

kl 13:30 - 14:15 Samvær etter omsorgsovertakelse:
Samvær mellom foreldre og barn som bor i fosterhjem kan være krevende, spesielt om barnet får store reaksjoner i tilknytning til samværene eller det er krevende med samarbeidet mellom de voksne. Foredraget gir en introduksjon av en strukturert analysemodell for samvær som gir en helhetlig tilnærming med mål om å øke samværets kvalitet, med vekt på barneverntjenestens rammer og handlingsrom.
- Eli Wenche Andersen, Fagkonsulent, forfatter og familieterapeut
- Anne-Malin Granerud, Klinisk spesialist i psykisk helsearbeid, og enhetsleder Uniped AS

kl 14:30 - 15:10 Ledelse i barnevernet:
Mari Hagve vil i dette praksisnære foredraget ta for seg ulike, grunnleggende sider ved lederrollene i barnevernet i en tid med økte krav til ledelse. Hagve vil ta opp praktiske eksempler, og praktiske fremgangsmåter som hjelper deg som er eller vurderer å bli leder med å håndtere konkrete krav, dilemmaer og problemstillinger i hverdagen.
- Mari Hagve, Direktør sosial og barnevern, Statsforvalteren i Oslo og Viken

kl 15:20 - 16:00 Barnevernsledelse for fremtiden - Utvikling av barnevernet som lærende organisasjon:
Ledelsesfunksjonen i barnevernet er avgjørende for god kvalitet, og understrekes i ny lovgivning og i Oppvekstreformen. Førsteamanuensis Torill Moe vil snakke om ledelse av arbeid, med kontinuerlig forbedring og kollektive læringsprosesser. Hun vil også komme inn på hvordan betydning av å beholde ledere og ansatte - problem med turnover påvirker arbeidet med kontinuerlig forbedring.
- Torill Moe, Førsteamanuensis barnevernledelse

Program dag 2:
kl 08:30 - 09:00 Om institusjonsbarnevernet:
Institusjonsbarnevernet er i årevis blitt skarpt kritisert for alvorlige mangler. Blant annet på den bakgrunn ble Barnevernsinstitusjonsutvalget opprettet i 2022. Utvalget skulle utrede institusjonsbarnevernet og gi tydelige forslag til endringer som gjør at barn som i dag blir flyttet til institusjon, får bedre hjelp. Utvalget avgi utredningen i form av en NOU med endelige tilrådninger i oktober 2023. Hva er skjedd siden?
- Cecilia Dinardi, Advokat og styreleder

kl 09:00 - 09:45 Sammen om barneoppdragelse:
I møte med Norge må familier lære seg å tenke nytt om både klær, kosthold, kulturelle koder, familieøkonomi, skolegang og barneoppdragelse. De må kanskje snu opp ned på den kjente maktbalansen i forholdet mellom mor, far og barn, eller kjenne på ensomhet for aller første gang. Hvordan kan vi bidra til å unngå at det skjærer seg mellom sårbare familier og samfunnssystemene de møter?
- Fatmeh Hesni, Fagansvarlig, Memox
- Jemimah Y. Sigurdsen, Familieveileder i Memox og høgskolelektor

kl 10:00 - 10:45 Veiledning av minoritetsforeldre:
Det er ikke uvanlig at det oppstår utfordringer i møtet mellom barnevernet og etniske minoriteter. Begge sider i konflikten har et ansvar, men i dette foredraget får barnevernet konkrete tips om hvordan det kan møte foreldrene. Innvandrerforeldre mangler ofte redskaper for å mestre oppdragerstilen i landet de kommer til. En selvsagt og tydelig ulikhet er eksempelvis det faktum at fysisk avstraffelse av barn fortsatt er lovlig i en del land i verden. Vi har invitert kapasiteten Leoul Mekonen til å foredra.
- Leoul Mekonen, Studieleder, sosionom og tolk

kl 11:00 - 11:30 Akuttplassering av barn uten foreldrenes samtykke:
Å flytte barn fra foreldre er svært dramatisk og vil ha store konsekvenser for dem som blir berørt. For å gjøre akuttprosessen så skånsom som mulig bør alle som vurderer å bruke § 4-2 være trygge på hva loven sier om akuttvedtak.
- Mevish Haider, Advokat

11:30 - 12:30 Lunsjpause

kl 12:45 - 13:30 Fosterhjemsarbeid:
Svarer du ja, om noen spør deg? Det er tittelen på et leserinnlegg som har stått på trykk i ulike aviser i løpet av fjoråret. Det har nemlig vist seg vanskelig å skaffe et tilstrekkelig antall fosterhjemsplasser. Faktum er at samfunnsøkonomiske eksperter mener at det ikke bare er det beste for barnet å satse på fosterhjem. Det er også svært lønnsomt. Vi har invitert Tone Granaas, generalsekretær i Norsk Fosterhjemsforening til å gi en orientering.
- Tone Granaas, Generalsekretær i Norsk Fosterhjemsforening

kl 13:40 - 14:00 Gjenforening og samvær - barnevernets praksis i kjølvannet av EMD-dommene:
Praksis vedrørende omsorgsplasseringer og samvær er de senere år satt under lupen i kjølvannet av en rekke fellende dommer mot Norge fra EMD. Avgjørelsene der aktualiserer fortolkninger av Barnets beste-prinsippet, samt det biologiske og rettslige prinsippet om «retten til familieliv. Mer konkret gjelder det en presisering av «gjenforeningsmålet», som tilsier at alle omsorgsplasseringer er midlertidige. Vi får en orientering av funnene som er gjort i forbindelse av et forskningsprosjekt rundt barnevernets praksis på området.
- Siv Skotheim, Forsker II, RKBU Vest, Norce

Litt om konferansier:
Konferansier Maren Trebler er vernepleier og seniorrådgiver i helsedirektoratet. Hun har imidlertid sett hjelpeapparatet på begge sidene etter et liv med mange utfordringer.

Målgruppe for kurset:
Konferansen er åpen for alle