Barn som pårørende 2024 - webinar



Kursarrangør: Fagfokus AS
Sted: Nettkurs / Nettstudie
Hele landet
Type:Nettkurs og nettstudie
Studie / yrkesutdanning
Undervisningstid:
Dag 1 kl 10:15 - 16:15
Dag 2 kl 09:00 - 13:30
Varighet: 2 dager
Pris: 2.250

Vi tilbyr konferanse om barn som pårørende 2024 som webinar. Konferansen er et årlig samarbeid mellom den helsefaglige kompetansetjenesten Barns Beste og Fagfokus. Programmet er i stor grad satt sammen på bakgrunn av ønsker og innspill fra deltakere, samt etter råd fra fagfolk på feltet.

Program dag 1:
kl 10:15 - 11:00 Livene etter lovene. Hører vi stemmene til barn som pårørende:
Professor Borgunn Ytterhus er medlem av det nasjonale forskningsnettverket for barn som pårørende, og har gjennom flere tiår vært blant landets ledende kapasiteter på fagfeltet. Hun er invitert til å holde åpningsforedraget på 2024-utgaven av Barn som pårørende-konferansen.
- Borgunn Ytterhus, Professor ved Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie, NTNU

kl 11:00 - 11:30 Status for nasjonal pårørendestrategi 2020 - 2025:
Vi har invitert seniorrådgiver Jacqueline Sæby fra Helsedirektoratet for å orientere om status for nasjonal pårørendestrategi 2020-2025. Vi har også bedt Sæby fortelle om nasjonal pårørendeundersøkelse gjort blant barn og unge. Hvordan er statusen i 2024?
- Jacqueline Sæby, Seniorrådgiver, Helsedirektoratet

kl 11:30 - 12:30 Lunsjpause

kl 12:30 - 13:30 Når foreldre ruser seg:
Turid Wangensteen og Martine Kihle Dalsrud er forfatterne av boka Når foreldre ruser seg. Vi har fått den svært erfarne forskeren, barnevernspedagogen og familieterapeuten Wangensten til å holde forelesning. Wangensteen har i mange år vært brennende engasjert i å undersøke hvordan de som jobber innen rus, egentlig snakker med barn og unge som har rusavhengige foreldre. Hvorfor vegrer fagfolk ofte seg for å grave dypere? Og gjør mangelen på de gode samtalene med barna når de blir voksne? Vi får et praktisk vinklet foredrag, som skal hjelpe deg i ditt arbeid med barn av foreldre som ruser seg.
- Turid Wangensteen, Forsker, Tyrili FoU

kl 13:45 - 14:15 Betydningen av den vellykkede barnesamtalen:
I dialog med barn som pårørende kan det være utfordrende å mestre en vellykket samtale. Vi har invitert ekspertise til å forelese om den vellykkede barnesamtalen. Hvordan innledes den, gjennomføres den og avsluttes den, for et best mulig utfall for alle involverte?
- Janne Eldevik, Studieprogramleder i Pedagogikk , Høyskolen Kristiania

kl 14:30 - 15:30 Samtalegrupper med barn av foreldre som ruser seg:
Vi har samlet kunnskap om hvordan samtaler med barn av foreldre som ruser seg fungerer. Hva vet vi om disse barna? Hvordan fungerer samtalegruppene Kompasset, som drives av Blå Kors? Hva er barnas egne erfaringer? Vi får inn både forskere, de som driver gruppene, samt brukerstemmene selv i dette punktet på programmet.
- Marianne V. Trondsen, Seniorforsker
- Unn Sollid Manskow, Seniorforsker

kl 15:40 - 16:15 Samtale med barn som pårørende til alvorlig syke:
Vi har invitert Kreftforeningen til å holde foredrag om vellykkede samtalesituasjoner mellom fagpersoner og barn og unge. Vi har også ønske om en ung brukerstemme som kan stille sammen med representanten fra Kreftforeningen. Hva er vellykkede måter å møte barn som pårørende?
- Kreftforeningen, Rådgiver

Program dag 2:
kl 09:00 - 09:30 Med forelder i fengsel:
Mange barn og unge tror de er den eneste i verden som har en forelder i fengsel. Faktum er at det er mange tusen av disse barna i Norge. Hvordan kan vi støtte dem?
- Hanne Hamsund, Daglig leder, For fangers pårørende

kl 09:45 - 10:30 Søskenprosjektet ved Frambu - en oppdatert rapport:
Søskenprosjektet (www.sibs.no) er et utviklings- og forskningsprosjekt om søsken som pårørende. Prosjektet er en fortsettelse av et tredelt prosjekt om søsken som Frambu og Universitetet samarbeider om. I Norge har helsepersonell plikt til å kartlegge informasjons- og støttebehov blant søsken som pårørende. Kommunen har ansvar for å tilby forebyggende og støttende tiltak til risikogrupper, som søsken som pårørende.

Lenge eksisterte det ikke noe evidensbasert tiltak rettet mot denne målgruppen. Første del av Søskenprosjektet utviklet derfor SIBS, en intervensjon hvor man, gjennom å styrke foreldre-barn kommunikasjonen, ønsker å bedre barnas psykologiske tilpasning.
- Yngvild Haukeland, Fagkoordinator, Voksne for barn
- Torun Vatne, Psykologspesialist og forsker

kl 10:30 - 10:45 Hvem er dere? Vi spør dere i salen på telefon eller pc:
Vi er nysgjerrige på dere i salen, og på dere der ute i det ganske land. Hvem er dere? Kan dere bidra med enkel hjelp om deres erfaringer? Til hjelp bruker vi nettstedet Menti.com, som dere kan ha tilgjengelig på deres mobiltelefon, eller på din dataskjerm.

kl 11:00 - 11:30 Om å bygge bruer over urolig farvann:
Kristiane M. Hansson har en doktorgrad om implementering av pårørendesamarbeid i de psykiske helsetjenestene. Gjennom hundrevis av møter med pasienter, brukere, pårørende, helsepersonell, ledere, kollegaer og andre fagpersoner har Hansson og hennes kolleger lært mye om hvorfor pårørendesamarbeid er så viktig når vi blir syke og hvordan vi kan få det til på gode måter. Hvilken overføringsverdi har dette til våre møter med barn som pårørende? Velkommen til et innsiktsfullt og praktisk rettet foredrag.
- Kristiane Myckland Hansson, Stipendiat, forfatter

kl 11:30 - 12:30 Lunsjpause

kl 12:30 - 13:00 Barn under radaren:
Barn under radaren er et tiltak for tidlig avdekking av omsorgssvikt og barnemishandling ved ambulansetjenesten, akuttmottakene og de ambulante akutt teamene ved Sørlandet sykehus HF. Vi får en orientering om prosjektet, samt oversikt over hvordan denne praktiske sjekklisten kan brukes over hele landet.
- Linn Mari Berge, Spesialrådgiver i BarnsBeste

kl 13:00 - 13:30 Ambulansetjenesten om barn som pårørende:
Sørlandet sykehus sin ambulanseavdeling var tidlig ute i arbeidet om å etablere funksjonen barneansvarlig. En av hovedutfordringene handlet om å sette barns omsorgssituasjon på agendaen. Vi får en gjennomgang av erfaringene. Et overordnet vedtak i Sørlandet sykehus, kombinert med et krav i spesialisthelsetjenesteloven, var avgjørende for i det hele tatt å få etablert funksjonen.
- Prehospitale tjenester, Ambulansetjenesten

Konferansier: Siri Gjesdahl

Siri er leder for BarnsBeste, som er en ledende nasjonal kompetanseaktør innen fagfeltet barn som pårørende. Hun brenner for at barn som er i en vanskelig familiesituasjon på grunn av sykdom eller rus får den oppfølgingen de trenger og har krav på.

Målgruppe for kurset:
En konferanse for alle som er opptatt av barn og pårørendesamarbeid