Barn med psykiske vansker - kjennetegn og tiltak



Kursarrangør: BRO AOF
Sted: Møre og Romsdal, Molde
Møre og Romsdal
Type:Åpent kurs / gruppeundervisning
Undervisningstid: Ta kontakt for informasjon
Varighet: 3 timer
Pris: 1.390

Vi tilbyr kurs om barn med psykiske vansker - kjennetegn og tiltak. Barn med psykiske vansker har større utfordringer med å utvikle sin evne til å mestre utfordringer og har derfor behov for mer og tettere oppfølging i hverdagen.

Innhold:
Her får du oppdatert kunnskap om kjennetegn på ulike psykiske lidelser og hvordan vi kan hjelpe og støtte disse barna slik at de føler seg inkludert og opplever mestring. Barn med psykiske vansker kan ha utfordringer med relasjoner, vennskap og samspill med andre barn, og har derfor behov for mer og tettere oppfølging i hverdagen. Her får du oppdatert kunnskap om kjennetegn på ulike psykiske lidelser og hvordan vi kan hjelpe og støtte disse barna slik at de føler seg inkludert og opplever mestring.

Kurset handler om barn som kan være vanskelig både å forstå og støtte fordi de reagerer sterkere eller annerledes enn jevnaldrende. Tiltak som er nyttige for andre barn kan føre til sinneutbrudd eller tilbaketrekning og i verste fall fravær for disse barna. Kunnskap om barn som har vansker med å roe enten sinne eller engstelse gir grunnlag for å drøfte virksomme tiltak for å støtte barna.

Kursholder presenterer forslag til tiltak for å hjelpe barn med psykiske vansker å regulere sinne, uro og engstelse. Tiltak som støtter barnas egne strategier for selvregulering bidrar til at de kan få bedre sosial tilpasning. Små endringer i hverdagen kan hjelpe barn å oppleve mestring og forebygge konflikter i overgangssituasjoner, aktiviteter og lek.

Agenda:
• Kjennetegn ved barn med ulike psykiske vansker
• Hvordan påvirker reguleringsvansker barna
• Eksempler som viser sinne, uro og engstelse hos barn
• Hvordan kan vi hjelpe barn til å regulere følelser og aktivitet når de er i en utfordrende situasjon
• Forebygging av sinneutbrudd, uro og tilbaketrekking gjennom tilpasninger over tid
• Støtte til opplevelse av mestring
• Styrke sosial tilhørighet gjennom konkrete tiltak for å forebygge og unngå konflikter og sinneutbrudd
• Gjøre avtaler med barnet og sammen finne forslag til løsninger på det som er vanskelig

Kursleder: Belinda Ekornås

Belinda Ekornås er psykologspesialist med fordypning innen barn og unges psykiske helse. Hun har skrevet en doktorgrad om selvfølelse og venneforhold hos barn med atferdsvansker og emosjonelle vansker, og er nå forsker på Nasjonalt Kunnskapssenter om Vold og Traumatisk stress, NKVTS. Belinda har jobbet mange år i BUP og PPT med barn som har psykiske vansker.

Både i BUP og PPT jobbet hun med veiledning til lærere som hadde elever med sinneproblemer, tvang, konsentrasjonsvansker og / eller angst. Hun har også jobbet med stressmestring og støtte til mestring i familier med barn som har psykiske vansker, og i familier rammet av kriser og katastrofer.

Målgruppe for kurset:
Barnehage, SFO/AKS og 1 - 4 klasse