Autisme - utfordrende atferd og seksualitet



Kursarrangør: Fagakademiet AOF
Sted: Quality Hotel Panorama
          Sør-Trøndelag, Trondheim
Kursadresse: Ivar Lykkes veg 1, 7075 Tiller (kart)
Type:Åpent kurs / gruppeundervisning
Undervisningstid: Ta kontakt for informasjon
Varighet: 1 dag

Vi tilbyr kurs i autisme - utfordrende atferd og seksualitet. Formålet med kurset vil være med på å gi økt kompetanse på atferd, forståelsen av denne og tiltak for å bedre livskvalitet og hverdagen hos personer med autismespekterforstyrrelser, og deres omgivelser.

• Felles forståelse av atferd, sinne og aggresjon
• Bevissthet omkring atferdens funksjon
• Bevissthet om hvordan vi og omgivelsene påvirker atferden og hvordan vi kan bidra til positiv utvikling
• Forholde seg til seksuell frustrasjon og seksuell skjevutvikling og seksuell utagering - og å sette grenser

Innhold:
I daglig samhandling kan det oppleves som utfordrende å forstå, tolke og analysere atferd, spesielt atferd av sinne og aggresjon. Hva er det, og hva er medvirkende faktorer for opprettholdelse? Personer med sosial og kommunikasjonsmessig funksjonsnedsettelse vil kunne være ekstra utfordrende å forholde seg til - spesielt når uheldig samhandling og framferd forsterkes overfor de nærmeste omsorgs- og samhandlingspersoner.

Diskusjonen om psykisk utviklingshemmedes rett til seksualitet skjøt fart på begynnelsen av 70-årene. Likeverd-tankegangen nådde fram, og i dag er det få som fremmer det syn at mennesker med psykisk utviklingshemming ikke bør ha de samme rettigheter som funksjonsfriske mennesker. Dette gjelder også retten til seksuelt liv. Ved manglende opplæring står de uten elementære begreper eller viten om hvordan de skal sette grenser for seg selv eller beskytte seg.

Dette kan også ha alvorlige konsekvenser som følge av seksuell frustrasjon og seksuell skjevutvikling. Enkelte som ikke får hjelp til å forstå sin seksualitet kan bli seksuelt frustrerte, aggressive og bedrive mye selvstimulering. Mange tjenesteytere og omsorgspersoner opplever seksualitet hos psykisk utviklingshemmede som et problem, men de fleste har så liten erfaring med temaet at de føler seg maktesløse og usikre i hverdagen.

Kursdagen gjennomføres over følgende emner og bolker:
• Hva er, og hva innebærer det å oppfylle de diagnostiske kriteriene for autisme - konsekvenser for personene selv og nettverket.
• Atferd, sinne og aggresjon
• Hvorfor gjør de som de gjør - ulike hypoteser
• Seksualitet
• Etiske spørsmål
• Vi er seksuelle fra vi er født - seksuell utvikling / seksuell skjevutvikling
• Autisme og seksualitet - hva bør gjøres

Foreleser: Terje Wårheim

Terje Wårheim har erfaring siden 1991 fra Spesialisthelsetjenesten i arbeid med ulike utfordringer knyttet til barn, ungdom og voksne, inkl foreldreveiledning. Wårheim er utdannet barnevernpedagog, har mastergrad i "Tverrprofesjonelt samarbeid i Helse og sosialsektoren", har studier og har undervist innenfor veiledningspedagogikk og brukermedvirkning i veiledning og i sexologi.Terje Wårheim har også videreutdanning i ”trening av kognitive, emosjonelle og sosiale ferdigheter” (ART: Aggression Replacement Training).

Terje Wårheim foreleser om temaet ”Trening av sosial kompetanse” (sosial ferdighetstrening, sinnekontrolltrening og moralsk resonneringstrening), både innen- og utenlands, med alt fra 3 timers kurs til 6 dagers kurspakke med påfølgende veiledning. I tillegg foreleser Wårheim om forebygging og håndtering av problematferd hos barn og ungdom, kommunikasjon- og relasjonskompetanse, ulike opplæringsteknikker og også om andre relevante tema for ansatte / nærpersoner som samhandler med barn, ungdom og voksne. Terje Wårheim er en meget erfaren formidler, med solid faglig og praktisk kompetanse.

Målgruppe for kurset:
Kurset er tilrettelagt for ansatte i barnehage / skole og kommunale helsetjenestesystem som sykepleiere, vernepleiere, aktivitører, hjelpepleiere, omsorgsarbeidere, miljøarbeidere, og for personer som er i samhandling med personer med autismespekterforstyrrelse og funksjonsnedsettelse sosialt og kommunikasjonsmessig. Kurset egner seg også godt for pårørende, hjelpeverger og støttekontakter.