Astronomiske observasjoner i klasserommet 2 deler



Kursarrangør: BRO AOF
Sted: Kurslokalet Hesten
          Oslo, Sentrum
Kursadresse: Kristian Augusts gate 6, 0164 Oslo (kart)
Type:Åpent kurs / gruppeundervisning
Undervisningstid: Ta kontakt for informasjon
Varighet: 2 dager a 3 timer
Pris: 2.190

Vi tilbyr hybridkurs om astronomiske observasjoner i klasserommet i 2 deler. I dette kurset lærer du hvordan du kan bruke fjernstyrte astronomiske teleskoper og du gis innføring i sentrale begreper man bør kjenne til for å bedrive observasjonell astronomi.

Innhold:
Kurset benytter seg av det fjernstyrte teleskopnettverket Faulkes Telescope Project, som er gratis tilgjengelig for lærere og skoleelever. Slipp elevene til kontrollene på store astronomiske teleskoper, fra deres egen PC og klasserom! I kurset lærer du også hvordan du kan ta tradisjonelle bilder av planeter, stjernetåker og galakser, sammen med metoder for å se etter spektre og analysere lysstyrkevariasjoner i stjerner.

Program del 1:
Del 1 gir en introduksjon til teleskopnettverket, hvordan styre det, samt de mest grunnleggende begrepene som man må kjenne til. Måten teleskopet styres passer godt inn i kompetansemålene som tar for seg teknologi og programmering som et virkemiddel til å undersøke naturlige fenomener. Deltakerne får utdelt hver sin liste med astronomiske objekter og en kortfattet instruks de kan ta med seg tilbake til klasserommet og la elevene få prøve seg på dette selv.

Program del 2:
Del 2 tar for seg generell bildebehandling i astronomi og hvordan genere dine egne vakre og høyoppløselige fargebilder. Øvelsene lærer elevene metoder for å håndtere forskningsdata, vurdere kvaliteten på rådataene og hvordan bildene må bearbeides for å gjengi bildet mest mulig realistisk. Det gis også en introduksjon til pågående observasjonskampanjer, som variable stjerner, novaer og hvordan ta spektrum av stjerner.

Kursholder: Vegard Lundby Rekaa

Vegard Lundby Rekaa er astronom, med doktorgrad i plasma- og astrofysikk fra UiO. Han har flere års erfaring med å undervise for skolelever og lærere i astronomi og bruk av stjernekikkerter i undervisningen. Vegard har jobbet tett på lærere og elever, både i grunnskolen og i videregående skole, og har god erfaring i å tilpasse faget (teoretisk og praktisk) til alle aldre, samt gjøre øvelsene direkte relevant for læreplanen. Vegard Lundby Rekaa er en dyktig formidler og evner å forklare det tekniske og kompliserte på en måte som gjør at alle kan forstå.

Målgruppe for kurset:
For lærere i VGS