Artrose – hva er egentlig det?

Artrose – hva er egentlig det?
Gitte Runa Olsen, 25.01.2022

Slitasjegikt, eller artrose som det blir kalt på fagspråket, er en kronisk slitasje på ledd og leddbrusk. Det er en helt naturlig prosess av det å bli eldre, og alle vil ha forskjellige grader av slitasje i kroppen, noen med mer smerte enn andre. Oftest rammer symptomene de leddene vi bruker mye, som hofter, knær, hender og ryggsøylen. Enkelte yrker og arbeidsstillinger med gjentatt og/eller tung belastning har vist seg å øke risiko for artrose. Det er den mest vanlige årsaken til funksjonsnedsettelse for de over 50 år.

Det finnes ingen kur, men fokus i behandling vil være å forhindre at tilstanden forverrer seg. Som kiropraktor fokuserer jeg alltid på en aktiv tilnærming til symptomene, og det beste du kan gjøre for kroppen din, er å bevege deg. Det er nok det siste du tenker med stive og vonde ledd, men mosjon og styrke øker bevegelighet i leddene og bidrar til mindre stivhet. Artrose er sterkt knyttet til inaktivitet og overvekt, og ved å gå ned i vekt kan man bidra til mindre symptomer.

En studie fra 2015 så på forholdet mellom smertelindring og paracetamol på pasienter med artrose i hofter eller knær. Studien viste en statistisk signifikant smertelindrende effekt ved akutt og kort tids oppfølging, men med så lave poeng at det ikke tilsvarer å være klinisk signifikant. Med andre ord: smertestillende piller kan være en hjelp i akutte tilfeller, og hvis smerten er så vonde at du ikke klarer å bevege deg, men en tur ut i frisk natur vil gjøre deg godt, om ikke ennå bedre, til og med når smertene er som verst.

Så kle deg godt, ta på gode sko og gå en tur. Nyt at våren er i anmarsj og gjør kroppen din en tjeneste. Det vil den takke deg for senere!

Vil du vite mer? Her er en video som viser oppbygging av kneet og hvordan smerten oppstår:
https://nhi.no/animasjoner/muskelskjelett/slitasjegikt/

Hjemmeside:

healnorway.no/