Tegne- og malekurs i Portugal: Kjernekurs for uøvede



Kursarrangør: Tine Busk
Sted: Algarvekysten, ved Tavira
          Utlandet, Portugal
Type:Åpent kurs / gruppeundervisning
Undervisningstid: Ankomst og avreise lørdag, kurs fra søndag
Varighet: 1 uke
Pris: 16.200
Neste kurs: 28.09.2024 | Vis alle kursdatoer

Billedkunstner, arkitekt og lektor som snakker flytende portugisisk, tilbyr tegne og malekurs i Portugal. Med lekne oppgaver og konsentrasjon byttes prestasjonsjag ut med utfoldelse og nysgjerrighet ved endeløse strender og pittoreske Tavira. Strålende tilbakemeldinger.

Jeg holder Kjernekurs for uøvede og øvede. For dem som ønsker å komme tilbake, er det mulig å delta på Temauke, som har ulikt fokus fra år til år. Beskrivelsen nedenfor er av Kjernekurset - for dem som kommer for første gang.

Kjernekurs: Tegne- og maleglede
I vår verden har prestasjon og konkurranse sneket seg inn på så og si alle nivåer, alle aktiviteter og alle aldre. Min erfaring gjennom mange studier og kursvirksomhet er vi kan leke oss til så veldig mye, og oftest til bedre resultater enn ved å presse oss, særlig hvis vi leker konsentrert og under god veiledning.

For å stimulere gleden ved å tegne og male, gir jeg oppgaver som kursdeltakerne opplever som spennende og berikende og som øker mestringen raskt. Vi varierer mellom tegneøvelser, maleundervisning og koblingen mellom disse. Vi sitter noen ganger i gruppe, andre ganger velger alle hvert sitt ønskede sted å tegne / male. En av dagene drar vi på ekskursjon til en vakker, maurisk borg med botianisk hage og til Taviras vakre broer og idylliske smug.

På kurset lærer vi å se verdiene av hverandres strek og uttrykk, noe som både gir inspirasjon og trygghet. De svært gode tilbakemeldingene handler særlig om den pedagogiske formen, som kursdeltakerne sier gjør dem trygge til å kaste seg ut i nye utfordringer, og at dermed kommer mestringen. Mange har opplevd å finne sitt personlige uttrykk.

Et av målene er at kursdeltakerne fortsetter å tegne og male i hverdagen. Derfor får alle på Kjernekurset en tegnebok, et akvarellskrin av høy kvalitet og noen gode tegneredskaper. Disse tegnesakene kan man ha med seg overalt, og vi bruker dem hele tiden ved siden av større arbeider. Etter dette kurset opplever kursdeltakerne at det blir naturlig å sette seg med tegneboken i helger og ferier når en slapper av eller i hverdagen når en venter på bussen. Andre får moro av å tegne venner i sosiale lag - noe som er svært populære innslag.

De konkrete øvelsene og målsettingen er i korte trekk disse:
• Øvelser som styrker en trygg strek
• Oppgaver med ulike fokus som øver opp synssansen
• Perspektiv gjennom erfaring og drøftinger med litt teori
• Fargelære gjennom styrt erfaring og ved å ta utgangspunkt i omgivelsene
• Maleri: Stofflighet, flater og overganger gjennom erfaring og lek
• Variasjon i bruken av hånden og materialet

For øvede deltakere på Kjernekurset er deler av innholdet endret til øvelser som gir vekst på et annet nivå. I samråd med hver og én blir også deler av kurset tilpasset individuelt.

I tillegg kommer evnen til å se verdiene i de ulike tegningene, collagene og maleriene. Som kunstlærer mener jeg dette kanskje er den aller viktigste biten, for ved å sette ord på de ulike verdiene får eleven en større bredde i sin kunstforståelse og kan verdsette et større mangfold, også sitt eget.

Selv om vi på dette kurset jobber både med akryl, akvarell og andre materialer, er det ikke et kurs i tegne- og maleteknikker. Teknikker er en del av kurset, men de inngår i en større sammenheng.

For å kunne få denne tegne- og malegleden, må øvelsene gi redskaper så du mestrer det du ønsker. Pauser er viktig når man skal være skapende og når man øver seg. Vi har en lang pause midt på dagen, som de fleste bruker på stranden og i de lunkne bølgene. Noen ettermiddager er valgfri etter som det kan være ulike ønsker i balansen mellom kurs og ferie.

Du er velkommen til å sette sammen to kurs eller ha et toukers opphold med kurs i én av ukene og fritid den andre.
Følge som ikke deltar på kurset er hjertelig velkommen og inkluderes i gruppen til måltidene. Tilbakemeldingene viser at dette fungerer godt.

NB! Oppholdet er fra lørdag til lørdag. Selve kurset starter søndag.

Alt om kurssammensetninger og annen informasjon er sortert under faner på nettsiden: www.tegnemaleferie.no

Målgruppe for kurset:
Kursene er for voksne, deltakerne har vært fra 18 til 83 år.

Nivå: Det er kurs for uøvede og øvede.
Kjernekurs: Oppgavene gir opplevelse og erfaringer for både nybegynnere og viderekomne, og de gir god øvelse uansett nivå. Jeg tilpasser oppgavene etter individuelle behov - noe både usikre nybegynnere og kunstlærere har bekreftet.
Temakursene er i utgangspunktet for deltakere som allerede har deltatt på kjernekurset. Se nettsiden for mer informasjon om disse: https://tegnemaleglede.wordpress.com/profil-pa-kurset/

Kursmateriell:
Kursavgiften inkluderer tegne- og maleutstyr av høy kvalitet. Noe materiell er til felles bruk, men mye vil du også få som en "startpakke" du kan ta med hjem og arbeide videre ut ifra. Noe utstyr vil jeg be dere ta med selv, det vil kun være rimelige produkter det er lett å få tak i (A3-tegneblokk, blyantspisser, filler). Nærmere beskjed om utstyr sender jeg per mail til påmeldte kursdeltagere på et senere tidspunkt.

Uttalelse fra fornøyd kursdeltaker:
Du har en unik evne til å finne det positive å bygge videre på for alle fra Picasso til de helt nyfødte kunstnerspirer. Et godt smil, humør, faglig tyngde. Fortsett å utvikle dette flotte konseptet. Jeg vil anbefale det til alle på min vei.
- Erling Skagseth, Lektor og forfatter

Du er presis i tilbakemeldingene og er varm og inkluderende samtidig. Oppgavene er vanskelige, men overkommelige, og du legger dem opp dynamisk slik at vi får mulighet til å velge mye selv, men innenfor samme mål og rammer. Jeg har følt at jeg får til mer enn jeg kunne ane! Jeg fikk en følelse av å mestre noe som var helt utenfor min sfære. Du har valgt noen helt fantastiske steder å jobbe.
- Karoline Waal, lærer, ikke tegnet og malt siden tenårene

Tine er et unikum til å kombinere faglig kunnskap (male / tegne) med menneskekunnskap. Hun skaper glede, gir utfordringer og mye ros. Hun er flink til å tilpasse oppgaver til elever på forskjellig nivå.
- Dianne Wulsin, spesialpedagog på Steinerskolen

Flere tilbakemeldinger finner du her: https://tegnemaleglede.wordpress.com/tilbakemeldinger/

Mer informasjon om Tine Busk finner du her: https://tegnemaleglede.wordpress.com/om-tine-busk/