Kurs i bruk av farlig håndverktøy



Kursarrangør: Kurs og Sikkerhet AS
Sted: Troms, Tromsø
Troms
Type:Åpent kurs / gruppeundervisning
Undervisningstid: Ta kontakt for informasjon
Varighet: 4 timer
Pris: fra 1.250

Vi tilbyr teoretisk og praktisk opplæring slik at du er ferdig kvalifisert med kompetansebevis, og er dermed klar for å håndtere å bruke farlig håndverktøy etter kurset.

Innhold:
Norske myndigheter pålegger arbeidsgiver å sikre at alle arbeidstakere har fått dokumentert opplæring i betjening av alt arbeidsutstyr som anses som farlig, eller krever særlig forsiktighet ved bruk. (Forskrift om utførelse av arbeid» §10 - 2 Krav om dokumentert sikkerhetsopplæring ved bruk av arbeidsutstyr). For å ha rett til å bruke en farlig håndverktøy skal bruker ha praktisk og teoretisk opplæring.

Hva er farlig håndverktøy:
Farlig håndverktøy er alt arbeidsutstyr som anses som farlig, eller krever særlig forsiktighet ved bruk. «Forskrift om utførelse av arbeid» §10 - 2. Farlig håndverktøy er eksempelvis: vinkelslipere, kapp / gjæringssag, boltepistol, spikerpistol og skrumaskin.

Hvem krever at man har gjennomført kurs i bruk av farlig håndverktøy:
Når arbeidsgiver etter en risikovurdering finner at arbeidsutstyret krever særskilt forsiktighet ved bruk, kan det bare benyttes arbeidstakere som har dokumentert sikkerhetsopplæring etter §10 - 2 i Forskrift om utførelse av arbeid, bruk av arbeidsutstyr og tilhørende tekniske krav.

Kursinnhold:
Kurset gir en grunnleggende teoretisk og praktisk innføring i sikker bruk farlig småverktøy som eksempelvis: vinkelslipere, kappsag, boltepistol og spikerpistol.

Følgende emner blir bl.a. gjennomgått:
• Verktøyets oppbygging
• Verktøyets brukeregenskaper
• Betjening av verktøyet
• Innføring i sikker bruk og sikkerhetsregler
• Verktøyets bruksområder
• Brukerens holdninger og motivasjon
• Nødvendig vedlikehold
• De viktigste lover og forskrifter

Hvor lenge varer kompetansebeviset:
Kompetansebeviset varer per definisjon evig. Dog er det slik at man selv må vurdere om man er skikket til benytte farlig håndverktøy. Eksempelvis dersom det er lang tid siden man sist har brukt slikt utstyr, bør man vurdere å gjennomføre opplæringen på nytt.

Kurs på forespørsel:
Det er ikke alltid at de oppsatte kursdatoene passer for alle. Vi er veldig fleksible og stiller gjerne opp dersom noen trenger et kurs på kort varsel. Ta kontakt med oss så finner vi en løsning.

Målgruppe for kurset:
Alle som ønsker kurs i bruk av farlig håndverktøy. For å kunne benytte farlig håndverktøy på egen hånd må man være fylt 18 år. Opplæringen kan gjennomføres ved fylte 17 år.

Forkunnskaper:
• Ingen krav til forkunnskaper

Eksamen / sertifisering:
Kompetansebevis