Kurs i NS 3420 - praktisk bruk og rettspraksis



Kursarrangør: Standard.no
Sted: Radisson Blu Park Hotel
          Akershus, Bærum / Sandvika
Kursadresse: Fornebuveien 80, 1366 Lysaker (kart)
Type:Åpent kurs / gruppeundervisning
Undervisningstid: Ta kontakt for informasjon
Varighet: 1 dag
Pris: 5.800

NS 3420 Beskrivelsestekster for bygg, anlegg og installasjoner er en meget sentral standard for bygge- og anleggsbransjen i Norge. De siste årene har det vært økt fokus på de juridiske forholdene ved standarden, fordi den i økende grad har vært tema for tvistesaker innenfor bransjen.

Kursbeskrivelse:
Kurset er i første rekke beregnet på de som skal prise og utføre arbeider beskrevet etter NS 3420, eller håndtere uenigheter relatert til utførelsesentrepriser. Kurset er således godt egnet for entreprenører (både for kalkulasjon / innkjøp og prosjektleder / anleggsleder), rådgivere og advokater. Formålet med kurset er å gi en innføring i NS 3420, samtidig som det vil bli særlig fokus på de juridiske forholdene ved standarden. I tillegg vil det bli redegjort for sammenhengen med andre standarder som har betydning for NS 3420.

Del 1)
Første del gjelder oppbyggingen av NS 3420, hva man finner i standarden og hvordan den skal brukes. Vi vil også gjennomgå oppbyggingen av og hovedtrekkene i NS 3450 «Konkurransegrunnlag for bygg og anlegg – Redigering og innhold», herunder sammenhengen mellom denne og NS 3420.


Del 2)
Andre del vil være mer juridisk rettet. Vil vi her gjennomgå tolkningsspørsmål som typisk oppstår ved bruk av NS 3420, og hvordan domstolene (og domstolsliknende organer) løser slike tolkningsspørsmål. I denne delen av kurset vil vi også fokusere på hvordan aktørene skal unngå tvister.

Kurset vil blant annet berøre følgende temaer/problemstillinger:

• Entrepriserettslige tolkningsprinsipper, herunder klarhetskravet/uklarhetsregelen og avklaringsplikt i tilbudsfasen
• Betydningen av at systemet i NS 3420 (ikke) er fulgt
• Forholdet mellom generelle (innledende) tekster og prisbærende poster
• Motstrid mellom ulike deler av beskrivelsen (intern motstrid), og motstrid mellom beskrivelsen og andre deler av kontrakten (ekstern motstrid)
• Forholdet mellom beskrivelse og tegninger
• Forholdet mellom beskrivelsestekst og standardteksten i NS 3420
• Ansvaret for produktvalg foretatt av byggherre
• Håndtering av mengdeavvik
• Regulering av enhetspriser
• Regulering av rigg/drift
• Standardenes regler om varsling og preklusjon

Kursholder: Håvard Andreassen

Håvard Andreassen er fast advokat i Advokatfirmaet Wiersholm AS og arbeider med entrepriserett, tvisteløsning og prosedyre. Andreassen er medlem av Standard Norges redaksjonskomité for NS 3420 og skriver også bok innenfor emnet.

Målgruppe for kurset:
Dette kurset er relevant for ingeniører, entreprenører, arkitekter og andre som arbeider med NS 3420. I tillegg vil emnene være sentrale for jurister og advokater som arbeider med entrepriserett.