Fekting - viderekomne



Kursarrangør: OSI Fekteklubb
Sted: Idrettbygningen på Blindern (Blindern Athletica).
          Oslo
Type:Åpent kurs / gruppeundervisning
Undervisningstid: Mandag kl 19:30 - 21:30 og Onsdag 18:30 - 21:30
Varighet: ca. 4 måneder

Vi tilbyr fektekurs for viderekomne. Treningen starter med en halvtimes oppvarming, gjerne i form av innebandy, fotball, dustehåndball eller andre ting vi måtte finne på. Deretter blir det grunnleggende beinarbeid, fulgt av leksjoner og fri fekting.

Sportsfekting:
Sportsfekting vokste ut av den "klassiske" renessansefektingen, og fikk angivelig sitt gjennombrudd under de første olympiske lekene i 1896. Tradisjonell duellering hadde blitt en sportsgren. Etter mange års uenigheter mellom den franske og italienske fektetradisjonen, ble forbundet FIE (Fédération Internationale d´Escrime) stiftet i 1913 for å utvikle et felles regelverk. Elektrisk registreringsutstyr ble innført i 1934, og gjorde dømmingen av den hurtige, nye idretten langt lettere.

Her i Norge var det oslostudentene som først tok til med sportsfekting. Norske Studenters Gymnastik- og Fægteforening - dagens OSI - ble stiftet så tidlig som 1882.

Det finnes 3 typer våpen innen sportsfekting: kården, floretten, og sabelen.

Kårde:
Kården er den tyngste (opp mot 770 gram) og har den stiveste klingen og den største klokken (den som beskytter hånden). Det er også våpenet som har mest til felles med klassiske duellvåpen og den såkalte "rapier". I spissen finner man en utløser, som ved et trykk på 750 gram utløser et elektrisk signal, som registreres på et apparat ved siden av pisten. Kården er et såkalt støtvåpen, d.v.s. at gyldige treff kun kan settes med våpenets spiss. Gyldige støt kan settes over hele kroppen. Kården har enten et ergonomisk "pistol"-grep eller et rett, "fransk" grep.

Florett:
Floretten veier maks 500 gram og har en bløtere klinge enn kården. Den ble i sin tid utviklet som et øvelsesvåpen. Floretten er som kården et rent støtvåpen, men det regnes bare "dødelige støt", det vil si, støt som treffer mostanderens elektiske vest.

Sabel:
Sabelen har ingen spisskontakt i det hele tatt. Sabelen er nemlig både et støt og huggvåpen, og har sin opprinnelse fra kavallerisabelen som ble brukt fra hest. Støt kan både settes med spissen og med klingen. Hugg kan ikke registreres elektrisk, så man må bruke en dommer som registrerer dette visuelt.

I Norge fektes det bare med kårde. Med det litle fektemiljøet her i landet, har man etterhvert valgt å konsentrere seg om én våpendisiplin.


Målgruppe for kurset:
Alle som ønsker å lære å fekte

Nivå: viderekomne

Kursmateriell:
Adgangskort til Universitetsidretten koster 700 kroner pr. semester for semesterregistrerte studenter, men for de pengene kan du benytte deg av et bredt treningstilbud. Egenkontingenten for OSI Fekting (som inkluderer fektelisens) er på kroner 275, og kan betales etter noen prøvetreninger. I tillegg kommer felleskontingenten til OSI på kroner 75, som bare betales en gang selv om man er med i flere undergrupper.

Vis flere tilsvarende kurs: