Elvepadling - sikkerhetskurs



Kursarrangør: Oslo Elvesportsklubb
Sted: Randselva
          Buskerud, Ringerike / Hønefoss
Type:Åpent kurs / gruppeundervisning
Undervisningstid: Ta kontakt for informasjon
Varighet: 18 timer

Vi tilbyr elvepadling - sikkerhetskurs. Sikkerhetskurset gir deltakerne ferdigheter, kunnskap og holdninger i sikkerhet rettet mot elvepadling, slik at deltagerne blir i stand til å bidra sikkerhetsmessig under padling i elv.

IInnhold:
IInnføring i risikomomenter i elv: Litt om strømforhold i elva (Kraft, hastighet etc). Formasjoner (bølger, bakevjer, strømskiller etc). Faremomenter (stein, valser, trær, kulde etc). Synfaring. Vanskelighetsgradering.

IMål:
• gi padlere som har kommet seg over nybegynnernivå kunnskap og ferdigheter knyttet til å bistå andre padlere i klubben med sikre rammer
• gi padlere som skal padle elver på grad III+ nivå og høyere grunnleggende kunnskaper og ferdigheter knyttet til sikkerhet.

Utstyr og taulære: Vekt på kasteline, taueline, flytevest (oppdriftskrav), karabiner, førstehjelpssaker, kniv, fløyte, tape, trinser, årekrok, etc.) Metoder for kraftutveksling, ved bruk av slynger, karabiner, trinser og prusig-slynger. Montering og bruk av Z-drag. Knuter (Åttetallsknute, pålestikk, engelsk fiskeknute og halvstikk).

Egenredning: I båt. Gjennomgang av teknikker for å redde seg ut av valser, stein, trær.
Svømming ut av valser, stein, trær. Oppførsel i kritiske situasjoner.Redning fra kajakk/ kano: Redning av svømmer (bevisst og bevisstløs) og utstyr.

Redning fra land: Bruk av Kastelina. Trening med bruk av line på land (kasting etter mål) og bruk av kasteline i elva. Redning av svømmer med kasteline. Redningsmetoder ved fastkiling (Pinning/ fotfelle). Strategier og teknikker knyttet til løsningsfokuserte tilnærminger.

Målgruppe for kurset:
Kurset er rettet mot padlere med noe erfaring, dvs. padlere som er i stand til å padle ned strekket før elvebrufossen i Trysilelva med rimelig grad av kontroll.