Slipset

Reidar Helliesen, 22.10.2007

Det finnes et tøystykke som er mer magisk enn noe annet. Menn i hele verden bruker det når de ønsker å imponere damer, sjefen og føle seg som en James Bond.

Opprinnelig var det trolig et kroatisk regiment som først benyttet seg av det vi i dag kaller slipset. I dag finnes slips i alle tenkelige varianter. Fra kanariegul til ortodokst kongeblå, laget av alt fra robotproduserte fabrikksamlebånd til håndsydde utgaver i mest eksklusive sort, noen er tykke som lefser og andre tynne som flatbrød, de finnes i den fineste silke og i den groveste Johnny Cash-denim stil.

Slips er tøft, stilig og vakkert – og et av de få tøystykker som menn får lov til å ha nesten helt for seg selv. Og, ja – det har en fallossymbolikk også. Slipsknute og måten slipset bæres, kan uttrykke alt fra maskulin gummitestosteron til bløt Bambi-karakter. Den som bruker slipset aktivt og bevisst vil uttrykke til sine omgivelser hvem han er og hva han vil.

Personer som lar mammaene eller pappaene sine knytte slipsknuten bør heller la slipset ligge hjemme. Du kan ikke kalle deg mannfolk dersom du ikke kan knytte din egen slipsknute. Trolig trives de ikke med slips rundt halsen når de ikke engang har ofret en halv times undervisning i sitt liv på å lære å knytte en enkel slipsknute. Hundre millioner små skolebarn i Kina klarer å knytte en slipsknute. Da er det ingen unnskyldninger eller bortforklaringer som kan forsvare uvitenhet om denne enkle, men viktige kunsten.

En slipsknute er bygget på det enkle prinsipp at du tar et tøystykke rundt halsen. Om det er på vrangen eller ei er uvesentlig. Så legges det i kryss. Også her er det et uvesentlig moment om den tynne enden eller tykke enden er øverst eller underst for å få til en enkel slipsknute. Den lange siden må gjerne snurres rundt en halv gang, en hel gang eller to ganger rundt den tynne stammen. Dette er bare eksempler på de 85 slipsknutene som finnes. Uansett avsluttes alle slipsknuter likt. Nemlig ved å ta den tykke enden opp gjennom løkken du har rundt halsen og sende den ned igjen gjennom hullet i knutepunktet – finito.

Mest berømt av alle knuter er Windsor-knuten. Men hertugen av Windsor brukte aldri selv denne knuten. Dessuten finnes det hele 12 varianter av en Windsor. Lær det enkle først, så vil du raskt forstå og kunne briljere med mer avanserte og eksotiske varianter av knutene etter hvert.

Det finnes dem som bærer slipset langt oppe på magen. Kanskje de tror det er riktig, kanskje de tror at sauseflekken ikke faller så lett på slipset da, kanskje de har hørt at det er moderne eller kanskje slipset passet den gang magen var 5 størrelser mindre og de bare aldri har klart å knytte opp den stramme knuten onkel Ole knyttet for dem til konfirmasjonen. Uansett er det feil alt sammen. Det finnes også dem som sikkert tror at tøystykket er et morsomt fallossymbol når det er julenisser og påskekaniner som motiv. Det er bare overdoserte kvinnfolk med linsestyrke 10 uten briller som faller for slikt. Slipset skal alltid rekke ned til eller rett over beltekanten. Sterkt mønstret slips passer normalt sjelden til sterkt mønstrede skjorter. Disneyfigurer og blinkende lys på slips har utspilt sin rolle og egner seg ikke til annet enn barneselskaper og karneval.

Et godt råd er å henge slipsene til ”lufting” etter bruk. Det kan være smart å ha litt forskjellige farger å velge mellom. Noen kan kanskje være mønstret, mens andre er ensfarget. Dessverre er det slik at i selskapslivet blir ofte slipset en yndet blink for matrester, sauseflekker og kulørte flytende leskedrikker. Derfor må slips leveres inn til rensing. Heldigvis har ofte renseriene kvantumsrabatt for dem som kjøper klippekort. Husk på at kravatten som den kalles i enkelte andre land sender ut positive signaler som tillit, respekt og seriøsitet. Dette er ofte kvaliteter som vi ønsker å formidle til omgivelsene. Slipset er kanskje den enkleste vei til dette mål, om det brukes riktig. Lykke til!

Hjemmeside:

www.dannelse.no